Paikalliset

Heurekan uusi näyttely tuo kuoleman lähelle

Näyttelyn ruumiiden taustoja ei ole liiemmin paljastettu. Perusteluna on, että jos vaikkapa kehojen iät kerrottaisiin, vieras ei samaistuisi niihin yhtä hyvin. Valtaosa lahjoitetuista ruumiista ja elimistä on Saksasta. Ei ole tiedossa, onko lahjoittajien seassa suomalaisia.

Päivi Tuovinen

Plastinointiaineen haju leijailee Heurekan näyttelytilassa. Vitriineissä on esillä aitoja plastinoituja elimiä ja ruumiita.

Body Worlds -näyttely on varsin vaikuttava ja vetää hiljaiseksi. Tieteen käyttöön lahjoitetut ruumiit ovat joskus olleet oikeita eläviä ihmisiä.

– Katsojan kokemus on ollut kaikkialla maailmassa samanlainen: sama harras tunnelma. Kun nuorisoa on näyttelyssä, ei kuulu lainkaan hälinää, kertoo Heurekan johtaja Per-Edvin Persson.

 

Kuoleman kohtaaminen on vaikea asia. Se on siivottu pois arjesta.”

 

Näyttelyn päätarkoituksena on terveyskasvatus. Ruumiit on aseteltu eri asentoihin, esimerkiksi soittamaan kitaraa ja pelaamaan jalkapalloa.

– Halusin edistää terveyskasvatuksen tehtäväämme esittämällä kehot kunnioittavasti ja esteettisesti. Minulle on myös tärkeää, että esillä olevat kehot ovat ilmaisuvoimaisia, kauniita ja mieleenjääviä, jotta kävijät oppivat jotain uutta anatomiasta, terveydestä ja sairauksista, kertoo Body Worldsin luova suunnittelija Angelina Whalley.

Vieras voi kokea kuin olisi läsnä ruumiinavauksessa. Vaurioituneet elimet, kuten tupakoitsijan mustunut keuhko ja vahingoittunut, kutistunut maksa, esitetään terveiden elinten rinnalla.

– Näyttely muistuttaa siitä, että keho on elämäntyyliemme tulos, Whalley alleviivaa.

Alaikärajaa ei näyttelyssä ole, mutta alle kahdeksanvuotiaita kehotetaan tulemaan paikalle aikuisten seurassa. Esimerkiksi traagisesti kuolleen, raskaana olleen naisen ruumis voi olla järkyttävä näky.

Body Worldsin voi nähdä tieteen ohella myös raflaavana taiteena. Se on vuosien saatossa herättänyt kohua maailmalla, ja kriittistä keskustelua on syntynyt Suomessakin.

– On uskonnollisista syistä pohdittu, saako näin tehdä. Mielestämme saa, koska kyse on ruumiin testamenttilahjoituksista näyttelykäyttöön. On myös kysytty, rikotaanko näyttelyllä hautarauhaa. Ei rikota lain mukaan, koska ruumiita ei ole haudattu ja ne on laitettu esille tieteen käytettäväksi, Persson selvittää.

Kehot haudataan tai krematorioidaan, kun kiertue aikanaan loppuu.

Yksi näyttelyn tavoitteista on lisätä keskustelua kuolemasta.

– Kuoleman kohtaaminen on vaikea asia. Se on siivottu pois arjesta, Persson huomauttaa.

Body Worldsin hankintaa Heurekaan harkittiin kauan.

– Mietimme aluksi, että se voi olla liian museaalinen eikä se sovi tiedekeskukseen. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että näyttely on niin elämyksellinen ja sillä on niin voimakas viesti, että sillä on paikkansa Heurekassa, Persson kertoo.

Hän myöntää, että Heurekalla on paineita järjestää yhä vetovoimaisempia näyttelyitä. Yleisöä houkutellaan kuitenkin yhä vain tieteen keinoin.

– Vähemmistö voi nähdä Body Worldsin viihteellisenä. Meidän mielestämme se on tiede- ja opetusnäyttely, Persson sanoo.

Ruumiit saatu lahjoituksina

Ihmisen anatomiaa esittelevä Body Worlds -näyttely avattiin tiedekeskus Heurekassa perjantaina 15.2. Se on nähtävissä 22.9. asti.

Esillä on aitoja plastinoituja ruumiita ja elimiä, joiden avulla voi tutustua ihmisen anatomiaan, fysiologiaan sekä terveyteen ja sairauksiin.

Plastinoitu ruumis muistuttaa elävän ihmisen ja luurangon välimuotoa.

Body Worlds on saksalaistohtori Gunther von Hagensin luoma näyttely. Vuodesta 1995 maailmalla kiertäneellä näyttelyllä on ollut 36 milj. vierasta.

Kehot ja niiden osat on saatu lahjoituksina. Lahjoittajia on jo yli 13 300.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu