Paikalliset

Perheet valtaavat puistoruokailua – koululaisia yhä vähemmän

Leikkipuistojen maksuton ruokailu on helsinkiläinen perinne. Kuva Pakilan leikkipuisto Etupellosta.

Kaisa Paastela

Helsingin leikkipuistojen puistoruokailussa käy yhä useammin perheitä koululaisten sijaan. Ohjaaja Sanna Fransman Maunulan leikkipuistosta sanoo, että ruokailijoita on noin sata päivässä, joista puolet ovat lapsiperheitä ja puolet koululaisia.

Maksuton leikkipuistoruokailu aloitettiin aikanaan, jotta helsinkiläislapset saisivat kesällä monipuolista ruokaa. Vähitellen kävijäkunnaksi ovat vakiintuneet myös perheet.

– Kävijäkunta riippuu ilmojen lisäksi aika paljon ruuasta. Jos on esimerkiksi hittiruokaa italianpataa, käy täällä enemmän koululaisia. Kaiken kaikkiaan tällä Maunulassa on käynyt yllättävän paljon porukkaa, vaikka on ollut niin kehno sää, Sanna Fransman sanoo.

Fransmanin mukaan huono sää näkyy myös siinä, että ruokailijat tulevat vähän ennen ruokaa ja poistuvat pian ruokailun jälkeen.

Myös Yliskylässä sijaitsevassa leikkipuisto Kiiltotähdessä ruokailemassa käy paljon lapsiperheitä.

– Kouluikäisiä on ollut vähemmän tänä kesänä. Eniten täällä käy perheitä, joilla on pieniä lapsia, kertoo puiston sosiaaliohjaaja.

Kiiltotähden puistossa ruokailijoiden määrä on vaihdellut suuresti.

Italianpata on puistoruokailun ylivoimainen hitti.”

– Vähimmillään täällä on ollut noin 50 ruokailijaa kun taas enimmillään ruokailemaan on tullut 130 lasta. Päivinä, jolloin on italianpataa, on yleensä normaalia enemmän ruokailijoita.

Taivallahden puistossa Töölössä ruokailijakunta jakautuu nuoriso-ohjaaja Vilma Näverin mukaan suunnilleen tasan koululaisiin ja perheisiin.

– Kesän ensimmäinen viikko oli vilkasta, nyt viime viikkoina on ollut hiljaisempaa.

Yleisesti kylmä ja sateinen sää näkyy leikkipuistoissa vähentyneinä ruokailijoina. Esimerkiksi Malmilla sijaitsevassa leikkipuisto Filpuksessa ruokailijoita on ollut välillä erityisen vähän.

– Aika hiljaista on ollut kesä ainakin tähän asti. Keskimäärin meillä on 60–70 puistoruokailijaa, mutta huonoimpana päivänä ollut vain muutamia kymmeniä ruokailijoita, toteaa sosiaaliohjaaja Tarja Koivukangas Filpus-leikkipuistosta.

Puistoruokailu alkoi sotakesänä 1942

Helsingin kaupungin maksuton puistoruokailu aloitettiin keskellä jatkosotaa kesällä 1942. Ruokailu oli elintarvikepulan vaivaamille kaupunkilaisille hyvin tervetullut.

Maksuton ruokailu on herättänyt mielipiteitä aina. Ruuasta on peritty kokeiluluontoisesti maksuakin, mutta siitä luovuttiin.

Puistoruokailu on maksutonta alle 16-vuotiaille. Kun yhden aterian hintaa arvioitiin viimeksi muutama vuosi sitten, sen arvioitiin maksavan kaupungille hieman yli euron.

Ruokailu on helsinkiläinen keksintö. Muissa kaupungeissa siitä ei ole tullut pitkäkestoista perinnettä. Esimerkiksi Espoossa puistoruuasta luovuttiin 1980-luvulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat