Orkideat kukkivat Talvipuutarhassa

Lumikuningatar kukkii kevättalvella.

lumikuningatar

Suomen Orkideayhdistys järjestää yhteistyössä Talvipuutarhan kanssa perinteiset Lumikuningatar-päivät ensi viikolla 7.–10. maaliskuuta.

Lumikuningatar (Coelogyne cristata) on Himalajalta kotoisin oleva orkidealaji, joka kukkii kevättalvella.

Päivien aikana voi ihailla Talvipuutarhan upeita lumikuningattaria sekä muita orkideoita, joita yhdistyksen jäsenet ovat tuoneet näytille. Asiantuntijat antavat orkideoiden kasvatusohjeita kaikille kiinnostuneille.

Valkeana ryöppynä kukkivaa lumikuningatarta on kasvatettu kodeissamme jo pitkälti toistasataa vuotta. Se on ensimmäisiä Suomessa kasvatettuja orkidealajeja. Kylmää hyvin kestävänä se oli entisaikoina pappiloiden ja kartanoiden tavallinen komistus.

Harrastajat kasvattavat lajia nykyisinkin. Keskuslämmitetyissä kerrostaloasunnoissa ei välttämättä pystytä tarjoamaan lajille sen vaatimaa viileää talvilepoa.

Talvipuutarhan lumikuningattarien emokasvi on kasvanut Kallion kaupunginosassa. Kun perhe lähti pakoon talvisodan 1939 pommituksia, kasvi työnnettiin uunin suojaan. Perheen palatessa 105 päivää myöhemmin kasvi kukki, vaikka ikkunat olivat säpäleinä. Talvipuutarhaan kasvi lahjoitettiin 1980-luvun alussa.

Helsingin kaupungin talvipuutarha on avoinna päivien aikana normaalisti ja sinne on vapaa pääsy.

toimitus