Paikalliset

Vapaaehtoistyö saattaa viedä päivärahan

Ulpu Korpi ihmettelee, miksei TE-toimistoissa jopa kannusteta työttömiä tekemään palkatonta työtä. Korven mielestä vapaaehtoistyö on yhtä tärkeää kuin palkkatyö ja sillä on merkitystä myös työttömän hyvinvoinnille.

Tiina Örn

Työttömän tekemää vapaaehtoistyötä ei aina katsota hyvällä. Siitä voi seurata jopa toimeentulon menetys.

– Se on harmi, sillä vapaaehtoistyön tekeminen on monelle työttömälle henkireikä, toteaa vapaaehtoistyöhanketta Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksessa vetävä Jenni Sademies.

Laki määrää, että työtön saa päivärahaa menettämättä osallistua tavanomaiseen yleishyödylliseen vapaaehtoistyöhön. Ongelmana on lain tulkinta, joka jää TE-toimiston virkailijalle.

– Pahinta on ennakoimattomuus ja virkailijakohtainen vaihtelevuus. Koskaan tietää, miten vapaaehtoistyöhön TE-toimistossa suhtaudutaan.

Köyhyyttä pelätään, vaikka tämä on vauras maa.”

Helsinkiläinen Ulpu Korpi on tyrmistynyt siitä, miten nuivasti vapaaehtoistyöhön suhtaudutaan.

– TE-toimisto kielsi minulta työharjoittelun hankkimassani paikassa, kun kerroin avoimesti ja ylpeänä osallistuvani vapaaehtoisprojekteihin. Nyt tiedän, ettei vapaaehtoistyöstä pidä kertoa työkkärissä mitään.

Kansalaisaktivistiksi itseään nimittävä Korpi kummastelee yhteiskunnan suhtautumista palkkattomaan työhön.

– Suomessa pelätään köyhyyttä, vaikka tämä on vauras maa. Suomessa voi tehdä vapaaehtoistyötä ilman pelkoa nälkäkuolemasta.

Sademies vahvistaa monen työttömän huomanneen, ettei vapaaehtoistyöstä kannata TE-toimistossa mainita.

– Pyydämme vapaaehtoistyöhön haluavia työttömiä kysymään ”lupaa” työkkäristä. Moni jättää asian sitten siihen, kynnys kysyä on liian korkea.

Järjestöt haluavat säännöt

Kansalaisareena ry, Helsingin Valikko-verkosto ja Espoon Vapaaehtoisverkosto jättivät tammikuussa vetoomuksen työ- ja elinkeinoministeriölle.

Vetoomuksella järjestöt haluavat selkeät pelisäännöt sille, milloin vapaaehtoistyö on työttömälle hyväksyttävää, ja milloin hyvän tekeminen on ansiotyön este.

Ohjeistuksen puuttuminen hankaloittaa myös TE-toimiston virkailijoiden työtä. Heistä moni toivoo selkeää tulkintaohjetta, milloin työttömyysturvan epääminen vapaaehtoistyön takia voisi olla aiheellista. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu