Ruoka

Säilötkö marjoja? Nämä kaksi seikkaa tuhoavat C-vitamiinin nopeasti

Suomalaista marjaa saa jo varsin hyvin toreilta ja kaupoista. Terveyspommit kannattaa popsia tuoreina.

Marjaana Varmavuori

Kotimaisten marjojen sesonki alkaa mansikoiden kypsyttyä. Tämän jälkeen tuoreilla marjoilla saa herkutella pitkälle syksyyn.

Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee syömään marjoja kesällä niin paljon kuin jaksaa.

Perinteisesti marjoista tehdään muun muassa kiisseleitä, rahkoja ja makeita leivonnaisia. Marjoja kannattaa kuitenkin käyttää rohkeasti myös muissa ruoissa.

– Marjat sopivat mainiosti esimerkiksi salaatteihin ja muihin suolaisiin ruokiin. Ne antavat ruokiin makeutta tai happamuutta sekä tuovat väriä lautaselle, Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Sanna Louna toteaa.

Tuoreet marjat maustavat ja koristavat kesäiset leivonnaiset, piirakat ja kakut.

Marjat ovat hyvin ravintoainetiheitä, sillä ne sisältävät paljon ravintoaineita suhteessa energiaan.

Marjoista saadaan reilusti suojaravintoaineita, kuten C-vitamiinia, flavonoideja ja antioksidantteja.

C-vitamiini on tuhoutuu helposti kuumennettaessa ja säilytyksessä.”

– C-vitamiini on vesiliukoinen ja tuhoutuu helposti kuumennettaessa ja säilytyksessä. Siksi marjoja kannattaakin nauttia mahdollisimman paljon tuoreena, Louna sanoo.

Marjojen terveellisyyteen tuovat oman osansa niiden hyvä kuitupitoisuus sekä kivennäis- ja hivenaineet kuten kalium, kalsium, rauta, magnesium, sinkki ja mangaani.

Myös säilöön saatuja marjoja kannattaa popsia mahdollisimman usein.

Muuten käy helposti niin, että edellisvuoden marjat ehtivät hautautua uuden sadon alle.

Pakkaseen marjat kannattaa säilöä pieniin rasioihin, jotta ne on helppo käyttää.

– Pakastimesta ottaessa marjat on hyvä sulattaa mahdollisimman nopeasti, jolloin vitamiinit säilyvät niissä parhaiten, Louna kertoo.

Edullisimmin marjoja saa keräämällä ne itse luonnosta. Marjastus on myös oivallista hyötyliikuntaa.

– Marjastus on arvokasta kansanperinnettä. Jokaisella on varmasti muistoja marjametsällä olosta tai mansikkapellolla kyykkimisestä, Louna toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu