Pienkotirakentaja kauhistui: ”14 233 euroa ja mitään ei ole tapahtunut”

Olli Enne näyttää pientalonsa suunnitelmia tontillaan. Arkistokuva.

Johanna Erjonsalo

Kahta pientä, 49 neliömetrin kokoista puutaloa Vantaan Korsoon rakentava Olli Enne on tyrmistynyt omakotirakentamiseen liittyvistä lupamaksuista. Hän kertoo, että vuosi sitten esitellessään projektia Vantaan kaupunkisuunnittelun johdolle varoitettiin häntä maatöiden kustannuksista.

– Ironista mutta totta, byrokratia maksaa enemmän kuin maatyöt, Enne kirjoittaa Facebookissa.

Hän kertoo rakentamisen edenneen siihen vaiheeseen, että tontille piti tilata sijaintikatselmus sekä rakennuspaikan merkitseminen.

– On vieläkin vaikea pukea sanoiksi sitä järkytystä kun kuulin, että tämä pakollinen toimenpide maksaa kunnalta 1400 e. Hyvin saman tyyppinen katselmus maksaa yksityisellä 150 e. Esimerkiksi Salossa vastaava toimitus 260 e, Enne toteaa.

Enne listaa katselmuksen lisäksi erilaisia byrokratiakuluja.

Sähkö-, vesi- ja viemäriverkkojen pelkät liittymismaksut ilman töitä ja materiaaleja ovat yhteensä maksaneet 3 899 euroa. Rakennuslupa vei 1 860 euroa, naapureiden kuuleminen 65 euroa per naapuri, tonttijaon muutos 830 euroa. Enne laskee myös maksaneensa erilaisista allekirjoituksista ja paperitöistä 4 600 euroa.

Kaikkiaan byrokratiakuluihin on mennyt Enteen mukaan 14 233 euroa.

– Eli yli 14 tuhatta euroa ja tontilla ei ole tapahtunut vielä mitään fyysistä, hän parahtaa.

Enne kertoo esimerkkinä, että Ruotsissa saa tästä päivästä alkaen rakentaa pienen rakennuksen ilman vastaavaa byrokratiaprosessia.

Helsingin Uutiset kirjoitti minitaloprojektista ensimmäisen kerran keväällä.