Asuminen

Tällainen on energiapihi sinkkukoti

ASUNTOMESSUT Tästä talosta löytyy muun muassa vesikiertoinen takka ja katolta aurinkokeräimet.

Ari Björn odottaa NoppaKotinsa tarjoavan rauhallista omakotitalon elämää. Toisaalta uudenlainen omakotitalon malli on myös esittelykohde kaikille siitä kiinnostuneille.

Agata Anttonen

Perhe rakennuttaa omakotitalon. Kaavoihin kangistunut ajattelu menee näin.

Entäs jos perheeseen kuuluu vain kaksi ihmistä? Ja onko yksin asuvalla ollenkaan oikeutta rakennuttaa niin monen suomalaisen haluamaa omakotitaloa?

NoppaKodin puuhamiehet olivat sitä mieltä, että omakotitalossa voi asua vaikka sinkku.

Äijälänrantaan onkin noussut kaksi 75,5-neliöistä ”noppaa”, joista toiseen muuttaa pariskunta ja toiseen yksi NoppaKoti-idean isistä aivan yksin.

– Mietimme pienessä porukassa, voisiko tällaisesta omakotitaloajatuksesta olla kannattavaksi bisnesmalliksi. NoppaKodin idylli on tavallaan siirtolapuutarha-alueen ajatuksessa, NoppaKoteja tuottavan Sestetto Oy:n markkinointijohtaja Ari Björn sanoo.

Näissä taloissa ei ole hyödynnetty vain lattiatasoja, vaan mietimme esimerkiksi sitä, miten voisimme sijoittaa välipohjaan jotain tarpeellista.”

Björnille valmistui Asuntomessuille NoppaKoti (kohde 16), jossa omakotitaloksi pieni määrä neliöitä ja kuutioita on otettu käyttöön tarkan suunnitelman mukaan.

Alakerrassa keittiötoimet, ruokailu ja oleskelu tapahtuvat samassa avarassa tilassa.

Yläkerrassa on saunaosaston lisäksi kaksi asuinhuonetta, jotka muuntuvat käyttäjän mukaan nukkumiseen ja työhön tai harrasteisiin.

– Näissä taloissa ei ole hyödynnetty vain lattiatasoja, vaan mietimme esimerkiksi sitä, miten voisimme sijoittaa välipohjaan jotain tarpeellista, Sestetton toimitusjohtaja, arkkitehti Timo Kaipainen sanoo.

Tehokkuutta on muun muassa se, että portaikossa on lepotason alle tehty erillistä säilytystilaa.

Lepotason kansi aukeaa kahdessa osassa lähes puolen kuution säilytystilan päältä.

Myös askelmien takaosia portaan alapuolella on otettu käyttöön hyllytilana.

NoppaKodin taustavoimat puhuvat asumisen helppoudesta, ekologisuudesta ja energiatehokkuudesta.

Energiatehokkuudesta kertoo se, että NoppaKodin rakenteet ovat passiiviluokkaa.

Asunnossa on kolme kotiteatteri-järjestelmää. Jokaisessa huoneessa, myös vessassa ja saunassa, on kaiuttimia.”

Asuntomessujen NoppaKodeissa on monipolvinen lämmitysjärjestelmä, jonka ytimessä on hybridikattila. Kattilassa on sähkövastus, ja siihen voidaan kytkeä ulkopuolisia lämmönlähteitä.

Asuntomessutaloissa näitä lähteitä ovat aurinkokeräimet ja lämmöntalteenottopiippu.Lisäksi Björnin talossa hybridikattilaan on kytketty vesikiertoinen takka.

Talo hyödyntää myös minimaalämpöä.

Molempien NoppaKotien etupihoilla on maahan kaivettu sata metriä putkea talvella tuloilman esilämmitystä ja kesällä viilennystä varten.

– Tällainen talo voisi olla energiateknisesti omavarainen. Talvella ostettaisiin sähköä verkosta ja kesällä syötettäisiin sitä sinne, Björn laskee.

Hän sanoo, että NoppaKodin tekniikalla varustettu talo voisi saada lämpimän käyttöveden ja vesikiertoisen lattialämmityksen veden aurinkoenergialla noin yhdeksän kuukautta vuodessa.

Pimeinä aikoina käyttö- ja lämmitysvettä olisi tarjolla vesikiertoisen takan avulla.

– Haemme energiaratkaisuihin koko ajan jotain uutta. Arin talo on tekniikalle hyvä testiympäristö, Kaipainen toteaa.

NoppaKotien ovet avautuvat Äijälänrannassa numerokoodilla tai magneettilätkällä. Sohva muuttuu sisällä sängyksi ja työpöytä neuvottelutilan kalusteryhmäksi.

Björnin asunnossa on kolme kotiteatterijärjestelmää. Jokaisessa huoneessa, myös vessassa ja saunassa, on kaiuttimia.

Lisäksi Björnille tehtiin Asuntomessuilla lanseerattava uudenlainen huonekalu, johon sijoitettiin kaiuttimia ja teatterijärjestelmän laitteita sekä päälle televisio.

Keittiön katosta voidaan laskea alas valkokangas.

– Odotan omaa rauhallista omakotitalon elämää. Täällä on oikeasti mahdollisuus viihtyä. Kotini lisäksi tämä talo on tavallaan esittelykohde yrityksemme uusille asiakkaille, Björn miettii.

Nelja kertaa koti

Vuoden 2014 asuntomessut järjestetään Jyväskylän Äijälänrannassa 11.7.–10.8.

Tämänvuotisten messujen kantavina teemoina ovat Aalto ja Puu-Tarha. Teemoilla kunnioitetaan arkkitehti Alvar Aallon perintöä sekä Äijälänrannan pitkää maanviljely- ja puutarhahistoriaa. Huomiota on kiinnitetty laadukkaaseen arkkitehtuuriin, monipuoliseen viherrakentamiseen sekä alueelle suunniteltuihin taideteoksiin ja puistokalusteisiin.

Messualueella on 37 pientaloa, yksityinen päiväkoti sekä Jyväsjärven rantaan tuleva 13-kerroksinen tornitalo, Jyväskylän Maailmanpylväs.

Näytteillä on 44 kohdetta aina 46 neliön kerrostaloyksiöistä 308 neliön omakotitaloon. Pientalotontit ovat kooltaan 500–1 800 neliötä.

Kurkistamme tällä viikolla neljään erilaiseen messukotiin. Tervetuloa mukaan!

Kohde 16: NoppaKoti B

Talon huoneistoala: 75,5 neliötä

Huoneita: 2 h, tupakeittiö, sauna, erillinen autokatos/varasto

Asukasmäärä: 1

Runkomateriaali: puu

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu