Kulttuuri

Taiteilija kutsuu pirujen joukkoon

TAITEILIJAKOTI Risto Vilhusen piha on täynnä piruveistoksia. Ne syntyivät 1990-luvun alussa, jolloin koko puisto sai alkunsa.

Risto Vilhunen tekee valokuvaushetkestäkin taidetta. Huutokaupoista tykkäävä taiteilija nostaa jääkäreiden paraatimiekan ylös ja poseeraa niin kuin valokuvaaja pyytää.

Päivi Tuovinen

Kun koti on myös työpaikka ja näyttelytila, saattaa joskus sattua kiusallisia tilanteita.

– Onhan tänne pahimmillaan tultu puoli seitsemän aikaan aamulla ja kysytty, että onks tää auki, kun aukeamisaika on kahdelta päivällä, kertoo kuvataiteilija Risto Vilhunen , 69, kotinsa tuvassa Sotungissa.

Leonardo da Vilhuna tunnettu Vilhunen herää usein töihin jo aamuyöllä, jopa kolme aikoihin, mutta hän ei pidä siitä, että vieraita lappaa sisään aamutuimaan.

– Ja koputtamatta.

Muista kivistä hieman etäämmällä on paasi. Se on taiteilijan oma hautakivi.”

 

 

Leonardo da Vilhun -veistospuistoon on haluttu tutustua myös yhdentoista aikaan illalla. Talon isäntä on ollut myös syömässä, vessassa ja petipuuhissa, kun uteliaat ovat pyrkineet sisään. Yllätyskäynnit ovat kuitenkin vähentyneet viime vuosina.

 

Toisaalta taiteilija myös ymmärtää niitä, jotka saavat päähänpiston pyrkiä puistoon ohi kulkiessaan.

– Totta kai ihmisiä kiinnostaa!

Veistospuisto on ollut avoinna jo yli kahtenakymmenenä kesänä. Puiston tärkein teoskokonaisuus on Pirut. Veistokset syntyivät Vilhusen mukaan ”delirium-inspiraatiossa”.

– Piirsin luonnokset silmät kiinni.

Materiaaliksi Vilhunen keksi yli 30 metriä korkeat, vanhat öljysäiliöt, jotka oli paloiteltu ja suoristettu plootuiksi. Veistoksia on lähes 140. Ne on polttoleikattu hapella ja nestekaasulla.

Pirujen lisäksi 1,5 hehtaarin piha-alueelta löytyy myös muun muassa Matissen Jazz -kollaasista innoituksensa saaneita veistoksia sekä hieman yllättäen useita vanhoja, hautausmaalta poistettuja hautakiviä. Vilhunen on pelastanut ne nurmikolleen, koska hänestä on sääli, etteivät vainajien omaiset halua tai jaksa hoitaa edes 50 vuotta vanhoja hautoja.

Muista kivistä hieman etäämmällä on paasi. Se on kuulemma Vilhusen oma hautakivi. Vilhunen esittelee sen ilkikurisesti hymyillen. Kiveen on kaiverrettu teksti: Tähän on koira haudattu.

Vilhun puistosta löytyy myös vierailevia taiteilijoita kaivonrenkaasta tehdystä altaasta. Siellä uiskentelevat särjet, ahvenet ja yksi hauki.

Vilhunen on pyytänyt kalat katiskalla läheisestä Rapuojasta. Talven tullen hän vie ne takaisin ojaan, josta hän on pyytänyt myös pari tuhatta särkeä. Ne hän on fileoinut ja graavannut.

Kalojen ohella Vilhunen löytää pihastaan tai lähistöltä muutakin syötävää. Hän luettelee valtavia litramääriä muun muassa ruusun ja omenankukan terälehtiä, kuusenkerkkää, siankärsämöä ja vadelmanlehtiä, joista hän on kuivattanut teetä.

Ja kuin sokerina pohjalla pihalla kasvaa runsaasti kantarelleja ja muita sieniä. Syksyllä hän taas suuntaa metsään marjastamaan ja sienestämään eikä pelkää Sipoonkorven susia ja karhuja.

– Ne on mun kavereita, Vilhunen virnistää.

Omena- ja luumupuiden sekä koivujen ja kuusien lomassa kasvaa vielä perunaa, tomaattia, kurpitsaa ja muuta ruokaa Vilhusen pöytään. Monista antimista riittää jaettavaa myös ystäville.

Vilhunen onkin melkein omavarainen ruuassa.

– Vaatteet ostan kirpputorilta.

Parturissa hän kävi viimeksi 1970 mennessään armeijaan.

Eikä Vilhunen edes omista kotiaan enää. Hän lahjoitti sen kolmisen vuotta sitten Vantaan kaupungille. Lisäksi hän on lahjoittanut Vantaalle sekä synnyinkaupungilleen Kuopiolle tuhansia omia ja keräämiään taideteoksia ja ikoneja.

Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Vilhunen pitää juhlavuonna näyttelyitä useissa paikoissa, kuten Bukovskilla Helsingissä, Galleria K:ssa Tikkurilassa, Kuopion taidemuseossa ja tukholmalaisessa galleriassa.

Veistospuisto

Leonardo da Vilhun veistospuisto (Sotunki, Sepänrinne 2, Vantaa) aukeaa la 19.7.

Puisto on avoinna 3.8. asti joka päivä klo 14–18.

Pihan lisäksi Vilhusen kodin verrannalla on esillä uusia maalauksia, niitä tuttuja maisemia.

Liput veistospuistoon 10 e, eläkeläiset 5 e, lapset ilmaiseksi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu