Makumaailma

Terveysruuat syödään nyt herkkuina

RAAKARUOKA Kahvila Hymyssä tarjoillaan raakajäätelöä ja lorautetaan kahviin tinkimaitoa. Maku ratkaisee.

- Miksi emme nauttisi elämästä? Näitä kakkuja voi hyvällä omallatunnolla syödä vaikka aamiaiseksi! Samoista aineista syntyisi smoothie tai myslipatukka, Maria Lönnqvist vakuuttaa.

Marketta Karjalainen

– Tuoretta minttua, cashewpähkinää, kotimaista hunajaa... Maria Lönnqvist luettelee raakajäätelön ainesosia.

Yksinkertaisista aineksista syntyy tehosekoittamalla ja pakastamalla mahtavan makuinen kesäherkku.

– Käytän aina vain tosi hyviä raaka-aineita. Ne ovat terveellisiä, eettisiä ja hyvän makuisia, Lönnqvist kertoo.

Parhailla raaka-aineilla Lönnqvist tarkoittaa luomua ja puhtaita kotimaisia luonnonantimia. Eikä niiden makuja ja vitamiineja tuhota kypsentämällä.

Raakakakusta on tullut varsinainen trendiherkku.”

Raakaruokiin vuonna 2011 hurahtanut nuori nainen ei varjele reseptejään liikesalaisuuksina, vaan jakaa niitä auliisti muun muassa kursseilla, blogissa ja pian ilmestyvässä kirjassa.

Terveysvaikutusten sijasta Lönnqvist puhuu mieluummin mausta ja tuotantotavoista. Herkut syntyvät aineksista, joilla on tarina - niiden alkuperä on tarkoin tiedoissa.

Ystävänpäivästä lähtien raakaherkkujen käyntikorttina on toiminut myös Senaatintorin ja Kauppatorin välistä, Katriinankatu 1:stä löytyvä Kahvila Hymy.

Sen valikoimissa on ilman uunia syntyviä kakkuja ja suolaisia piiraita, raakajäätelöä, kahveja, mehuja ja pakurihauduketta.

Ainoan poikkeus kasvistarjonnassa on tinkimaito, jota käytetään kahveissa.

– Latten tai cappuccinon saa myös itse tehdyn mantelimaidon kanssa, mutta lehmänmaito sopii kahveihin paremmin. Maku ratkaisee. Siitä tulee pehmeämpi vaahtokin, Lönnqvist perustelee.

Heinäkuussa, kun maitotila on lomalla kahvimaitona on vanhan ajan luomua.

– Hymy on tiettävästi ainoa kahvila Helsingissä, joka käyttää luomumaitoa, Lönnqvist kertoo.

Tinkimaito hankitaan tilalta, jossa hygieniasta huolehditaan hyvin. Maito myös kuumennetaan, kun se vaahdotetaan kahveihin.

Raakakakusta on tänä vuonna tullut varsinainen trendiherkku, jota saa monenlaisena versiona jo useista kahviloista ainakin Helsingissä.

Lönnqvistille rakkaasta harrastuksesta on trendin myötä tullut työ ja unelmista totta. 20-vuotias yrittäjä pitää kursseja kotonaan Kruununhaassa ja ahkeroi Katajanokalla kakkupajassa.

– Olen aloittanut herkuista ja kehittelen niitä edelleenkin. Tänä syksynä aion esimerkiksi kehitellä pihlajanmarjajäätelöä, Lönnqvist kertoo.

Haaveissa siintää myös oma raakaruokaravintola.

– Minulla on jo valtavasti hyvänmakuisia ruokareseptejä. Olisi ihana tehdä rento, mutta hieno ruokapaikka. Tarvittaisiin vain hyvä tiimi ja tila.

Mansikka-ruusunterälehtijäätelö

150 g luomumansikoita

2.5 dl cashewpähkinöitä

1 tölkki kookosmaitoa

1 dl hunajaa

1 dl ruusun terälehtiä

ripaus vaaleanpunaista ruususuolaa

ripaus aitoa vaniljaa

Aja ainekset tehosekoittimessa aivan silkkiseksi ja laita seos jäätelökoneeseen ohjeen mukaan tai pakasta jäätelö sopivassa astiassa tai kipoissa.

Jäätelö on valmista 2-4 tunnin kulutta tai riippuen pakastimesi kylmyydestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Raakasuklaalla herkutellen pirteästi läpi kaamoksen21.10.2013 13.23
Raakaruoka vähentää epämukavaa oloa vatsassa - katso julkkiskokin reseptivinkit22.8.2012 14.10
Eviran tutkija: ”Raakamaitoa juodaan kuin vastalauseena”22.4.2014 10.46
Raakamaidon myyntiin lisää vapauksia – ”Byrokratiaa jää silti liikaa”15.10.2013 15.41

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat