Ruoka

Vähän kylmätilaa, paljon säilöttävää? Lue Marttojen neuvot

RUOKA Jos kylmäsäilytystilat ovat pienet, kuivaaminen on kätevin säilöntätapa. Kuivuriin sopivat niin marjat, sienet kuin juureksetkin.

Myös juureksia voi säilöä kuivaamalla tai tekemällä niistä esimerkiksi pikkelsiä.

Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Kaupunkilaisen puutarhapalsta tai mökkireissu marjametsän laitaan saattaa tuottaa suuren sadon, jota ei ehdi kuluttaa saman tien. Mutta mihin tallettaa kesän aarteet, jos pakastin on vain pieni kaappi jääkaapin alla kerrostalokeittiössä?

Säilöntämenetelmiä on monenlaisia ja pakastaminen on vain yksi niistä, muistuttaa kotitalousneuvoja Riitta Laatu Martoista.

– Säilöä voi myös keittämällä sokerin kanssa, umpioimalla, hapattamalla, etikkaan säilömällä ja kuivaamalla.

Kaikessa säilönnässä tärkeää on säilöttävien tuotteiden hyvä laatu ja työvälineiden puhtaus.

Säilykkeeseen pääsevät pieneliöt saavat sen pilaantumaan nopeasti.

Samasta syystä säilöjän kannattaa myös toimia nopeasti, sillä pieneliöt kuten homeitiöt saattavat päästä säilykkeeseen vaikkapa ilmasta.

Säilyketölkit täytetään piripintaan, jotta niihin jäisi mahdollisimman vähän ilmaa.

Sokerin tai muiden säilöntäaineiden määrässä ei kannata pihistellä, sillä liian vähä säilöntäaine on yksi mahdollinen syy tuotteen homehtumiseen tai käymiseen.

Hillo ei ole kuin viini – se ei parane vanhetessaan.”

Useimmat säilykkeet pitää säilyttää viileässä.

Kotioloissa on säilöntäaineista huolimatta vaikea saada aikaan täysin hapetonta säilykettä, jota voisi säilyttää myös huoneenlämmössä.

Pieni jääkaappi ei mahduta monta hillopurkkia.

Monessa kerrostalossa on kuitenkin yhä kylmäkellari, jossa mehupullot ja pikkelsit säilyvät pitkälle talveen. Jos omassa talossa ei sellaista ole, ehkä jollakulla tuttavalla olisi lainata sopivaa säilytystilaa.

Ainoa säilöntätapa, jolla käsitellyt raaka-aineet säilyvät varmasti myös huoneenlämmössä, on kuivaaminen. Se sopii yllättävän monille aineksille: niin marjoja, sieniä, yrttejä kuin juureksiakin voi kuivata.

Kuivaamista varten juurekset leikataan ohuiksi lastuiksi ja mansikat ja suuret sienet viipaloidaan.

Suppilovahverot kuivuvat sanomalehden päällä nopeasti huoneenlämmössäkin, mutta moni muu tuote kaipaa kuivempaa ja lämpimämpää ympäristöä.

– Uuni menee helposti liian kuumaksi. Ihanteellinen kuivauspaikka on esimerkiksi lämmin ja kuiva pannuhuone. Kuivattavat ainekset voi levittää vaikka puhtaan pyyhkeen päälle, Riitta Laatu sanoo.

Hyötykasvikuivurinkin voi hankkia vaikka kimpassa palstanaapurin kanssa, jos kuivattavaa satoa on paljon. Kuivurien hinnat ovat Laadun mukaan laskeneet takavuosista.

Yksikin omenapuu tuottaa usein runsaan sadon, jonka säilöntään saa apua tuoremehuasemalta.

Asemalle toimitetaan omenat ja puhtaat pullot, ja sieltä voi hakea valmiin tuotteen yleensä noin 50 sentin –yhden euron kilohinnalla käsittelytavasta riippuen.

Eri mehuasemilla on hieman erilaiset toimintatavat, joten jos olet ensikertalainen, kysy käytännön asioista asemalta etukäteen.

Jos säilöntään oikein innostuu ja säilytystila riittää, itse tehtyjä pikkelsejä ja hilloja voi tehdä vaikka pieniin purkkeihin joululahjamielessä. Reseptejä löytyy runsain mitoin netistä ja esimerkiksi Marttojen julkaisemasta Kotisäilöjän kirjasta.

Ennen työhön ryhtymistä on kuitenkin hyvä miettiä, kuinka paljon on järkevä säilöä. Tulevatko kaikki marjamehut varmasti juoduiksi ja hillot syödyiksi, vai riittäisikö pieneen talouteen pienempi määrä? Vuosikertahillo ei ole vuosikertaviinin veroinen herkku.

Tarkempia ohjeita eri tuotteiden säilöntään www.martat.fi/ruoka/sailonta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu