Paikalliset

Asuntokaupan tyssäys toi isot vuokralle

Vuokramarkkinoiden kesäsesonki alkaa heinäkuun puolivälissä ja jatkuu neljä viikkoa, kun liikkeellä ovat ennen koulujen alkua niin opiskelijat kuin lapsiperheet.

Eikö asuntosi myy? Pane se vuokralle. Nyt!

Näin sanoo asiantuntija. Juuri nyt alkaa olla oikea hetki, mutta markkinat ovat melko erilaiset niin Helsingissä, Espoossa kuin Vantaalla ( Lue analyysi jutun lopusta .).

– Moni pitkään asuntoaan myynyt miettii, jääkö asuntoon sittenkin itse, laskeeko hintapyyntöä vai kokeileeko vuokrausta. Jos harkitsee vuokrausta, paras hetki siihen on juuri käsillä, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola vakuuttaa.

Vuokramarkkinoiden kesäsesonki alkaa heinäkuun puolivälissä ja jatkuu neljä viikkoa, kun liikkeellä ovat ennen koulujen alkua niin opiskelijat kuin lapsiperheet.

Metsolan mukaan moni asunnon ostoa tai vuokraamista puntaroinut pohtinut lapsiperhe on kallistumassa nyt vuokraamisen kannalle. Hän muistuttaa, että kolmen kesäkuukauden aikana tehdään suurin piirtein yhtä paljon vuokrasopimuksia kuin koko muuna vuonna yhteensä.

– Jos myynnissä pitkään olleen asunnon omistaja myöhästyy kesäsesongista, se voi vaikeuttaa vuokrausta yllättävän paljon, Metsola varoittaa.

Pieniä asuntoja menisi Metsolan mukaan vaikka kuinka paljon. Tässä ei ole siis mikään muuttunut.

Isompien vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut jonkin verran, mutta myös niiden tarjonta on kasvanut reilusti.

– Syynä on asuntokaupan heikko tilanne. Jos seuraava koti on jo ostettu ja vanha koti ei tahdo mennä kaupaksi, aika moni on hinnan laskemisen sijaan laittanut asuntonsa vuokralle.

Tämä on lisännyt Metsolan mukaan isojen asuntojen tarjontaa vuokramarkkinoilla tuntuvasti: selvästi kysynnän kasvua enemmän.

– Juuri siksi vuokramarkkinoiden sesonkia kannattaa hyödyntää, jos vuokraaminen vaihtoehtona kiinnostaa. Kysyntäpiikin aikaan uskoisin että lähes kaikki tarjolla olevat isot asunnot saadaan vuokrattua. Myöhemmin syksyllä tilanne ei välttämättä ole enää sama, hän neuvoo.

Vuokralaisella on nyt Metsolan mukaan myös varaa valita, eivätkä kaikki vuokranantajat ole vielä tajunneet tätä.

– Suurista vuokra-asunnoista on sen verran paljon tarjontaa, että osasta yritetään pyytää liian korkeaa vuokraa suhteessa asunnon kuntoon.

– Kun vaihtoehtoja on runsaasti, vuokralaiset sivuuttavat suoraan asunnot, joissa on puutteita. Tätä on vuokranantajien joskus vaikea uskoa, koska pienten vuokra-asuntojen pula uutisoidaan usein yksinkertaistaen ja vähän harhaanjohtavasti vuokra-asuntopulana.

– Isojen kokoluokassa huonokuntoiset jäävät selvästi hyväkuntoisista jälkeen.

Metsolan mukaan vuokranantajat usein katsovat samalta alueen saman kokoisten asuntojen vuokrapyyntöjä, mutta unohtavat vertailla asuntojen kuntoa.

– Tai sitten oman asunnon kunto nähdään vaaleanpunaisten lasien läpi parempana kuin se oikeasti onkaan, hän sanoo.

Helsingissä isojen asuntojen kysyntä on vahvinta ja siksi vuokrat pk-seudun korkeimpia.

Espoossa tarjontaa on paljon, koska myymättä jääneitä asuntojakin on paljon, ja vuokralaiset ovat hintatietoisia ja vaativia asunnon kunnon suhteen. Toisaalta tämän kokoluokan asunnonhakijat Espoossa ovat usein hyvätuloisia ja kaikin puolin unelmavuokralaisia.

Vantaalla kysyntä ja tarjonta kohtaavat hyvin, kun isojen asuntojen vuokrapyynnöt ovat hieman Helsinkiä ja Espoota edullisempia ja asuntojen sijainti on usein kuitenkin todella hyvä ja kaikki palvelut lähellä. Vantaalla kysyntää olisikin jopa suuremmalle määrälle isoja vuokra-asuntoja kuin mitä tarjolla on.

Keskikokoisten asuntojen tarjontaa on lisännyt erityisesti Espoossa ja Vantaalla asuntorahastojen runsas uudisrakennuttaminen. Uudistuotannossa asuntojen keskineliökoko on liian suuri helpottaakseen pienasuntopulaa, ja keskikokoisista asunnoista on vuokra-markkinoilla nyt paikoin ylitarjontaa, kun niin moni tarjoaa yhtä aikaa suhteellisen kalliita isoja kaksioita ja pieniä kolmioita.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu