Ruoka

Saako olla tortilloja, pitaleipiä ja corn dogeja?

Amerikkalaisten corn dogien salaisuus on maissilastuissa.

Aniko Lehtinen

Kaikkialla maailmassa tunnetaan termi ”katuruoka”. Yksinkertaisimmillaan kyse on kunkin maan perinteistä ammentavista, yksinkertaisista, käsin syötävistä annoksista.

Tyypillisiä katuruokia ovat vartaat.

Niille löytyy jopa omat sanansa eri kieleissä – satay on vartaan synomyyni aasialaisissa maissa, saslik Venäjällä, shish kebab Amerikassa ja tietyissä Lähi-idän maissa, souvlaki Kreikassa ja yakitori Japanissa.

Vartaan suosion selittää tekemisen ja syömisen helppous: pistellään raaka-aineita tikkuun ja paistetaan kypsäksi. Lisäksi maukas kastike ja voilá, ruoka on valmis syötäväksi joko istuen tai kävellen!

Vartaat, makkarat ja täytetyt leivät ovat katuruuan runko.”

Toinen perusversio katuruuasta on makkara. Sehän on lihaa ja mausteita kuoreen säilötyssä muodossa.

Tämä katuruoka tunnetaan Suomessakin hyvin – grillimakkara ja makkaraperunat ovat klassikko.

Ainakin yhtä kuuluisa on Saksassa syötävä curry-wursti, joka on niin iso osa saksalaisten katuruokaa, että sillä on Berliinissä jopa oma museonsa.

Täytetyt leivät ja sämpylät ovat kolmas tuttu katujuttu.

Katukeittiön maut ovat silti paljon muutakin kuin historiaa ja perinnettä.

Suurissa kaupungeissa, kuten New Yorkissa, ravintoloitsijat ovat innostuneet tekemään myös modernia gourmet-ruokaa katukeittiömuodossa. Huippuravintoloiden katuruoka on parhaista raaka-aineista tehtyjä, yksinkertaistettuja annoksia modernista ravintolaruuasta.

Tämäntyyppisille ruuille on Suomessakin jo oma festivaalinsa, Taste of Helsinki. Katuruuan trendikkyyttä osoittaakin sekin, että Taste of -festivaaleja on järjestetty Helsingin lisäksi myös esimerkiksi Dublinissa, Lontoossa, Roomassa ja Melbournessa.

Valitse matkaillessasi se ruokakoju, jonka edessä on pisin jono.”

Ulkomailla reissaavan kannattaa kokeilla paikallisten katukeittiöitä.

Katuruokakojuista saa autenttisimmat ruokakokemukset – se on juuri sitä ruokaa, mitä paikalliset syövät. Ja pienen budjetin reissaajalle tiedoksi: katukeittiöiden ruoka on myös hyvin edullista.

Sopiva katukeittiö on helppo valita: mene aina sellaiseen katuruokakojuun, jossa on jo jono. Se nimittäin tarkoittaa, että kojussa kuluu ruokaa ja ainekset ovat tuoreita.

Katuruokaa kirjoista – aloita näistä

Lonely Planet: World’s Best Street Food – Where To Find It & How To Make It (2012)

Tuomas Milonoff, Riku Rantala; Mad Cook, Kulinaristinen seikkailukirja (2011)

Jorma Leppäniemi,Sumalee Sae Leaw-Leppäniemi: Bangkokin katukeittiö omalla terassilla, Perhemediat, ilmestyy 15.4.2013

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu