Viihde

Anoreksia, dementia, lapsettomuus - Milanan levyllä on rankat aiheet

Albumin valmistuminen oli kahden vuoden mittainen taivallus, johon mahtui Milanan mukaan koko ihmisen tunneskaala, ilosta ja innostuneisuudesta lähes ”hermoromahdukseen”.

Kari Martiala

Milana Misicin uudella albumilla Linnun kokoinen on tarinoita rankoista aiheista, jotka ovat herättäneet keskustelua myös somessa.

– Koska olen itse valinnut aiheet, olen halunnut myös tietää niistä asioista jotakin, joista laulan, Milana kertoo.

Albumin nimikappale Linnun kokoinen herätti huomiota heti ilmestyessään.

– Oikeasti linnun kokoiset ihmiset kiinnittivät huomiota näihin sanoihin, ja he kävivät vilkasta keskustelua netissä aiheesta. Keskustelu alkoi mennä väärille urille, sillä anorektikot alkoivat pitää laulua kannustuskappaleenaan. Päätimme tehdä videon, joka provosoisi ihmisiä ajattelemaan, minkä takia naisilla ja miehillä on niin paljon paineita ulkonäkönsä suhteen.

– Otimme yhteyttä Syömishäiriöliittoon ja teimme videon heidän kanssaan. He itse asiassa ohjasivat aika paljon videon tekemistä, kertoivat, mitä siinä tulisi olla mukana ja mitä siinä ei saisi olla.

Milana halusi itse kertoa videollaan, että vaikka helposti sanotaankin, että ihmiset voivat olla kaiken kokoisia, se ei ole totta.

– Ajatelkaa vaan, miltä tuntuu ihan tavallisista naisista, jotka eivät ole syömishäiriöisiä, mutta joihin kohdistuu silti hyvin paljon ulkonäköpaineita. Heidän pitäisi olla jotakin mitä he eivät ole, ikään kuin he eivät olisi koskaan riittäviä, Milana pohtii.

– Mediakin huomioi näyttävästi, kun joku julkkis laihduttaa 50 kiloa. Ihan kuin hän ei olisi hyvä sellaisenaan kuin on. Se on lyhyesti tämän laulun sanoma.

– Halusin levylle aiheita, jotka koskettavat omaa elämääni. Esimerkiksi levyn toinen kappale Mun vuoro kertoo lähimmäisestä huolehtimisesta, ja olen omistanut sen isoäidilleni, joka dementisoitui kymmenen vuoden aikana.

Rakkauden vastakohta ei ole viha vaan välinpitämättömyys.”

Levyllä on laulu myös päihteiden väärinkäytöstä, lapsettomuudesta ja rakkaudesta, kaikkia koskettavista asioista.

Milana on tehnyt albumin laulut yhteistyössä eri sanoittajien kanssa. Puolet albumin lauluista sanoittanut Sanna Korkee on kirjoittanut niin albumin nimikappaleen kuin rakkautta syvään luotaavan Sydän sun -laulun.

– Sydän sun laulussa sanotaan, että rakkauden vastakohta ei ole viha vaan välinpitämättömyys. Vihakin voi olla rakkautta. Sanna muotoili ajatuksen hyvin laulun muotoon.

Albumin sovituksiin Milana halusi löytää sävyjä toisen vanhempansa, kroatialaislähtöisen Milan ”Miso” Misicin juurilta.

– Yritimme löytää kaikkiin kappaleisiin luontevasti jotakin etnistä. Siellä on selkeitä saundeja vaikkapa Irlannista, slaavilaisuudesta tai reggaetempo. Pohjoinen jää -laulussa kuuluu suomalainen etnisyys.

Albumin valmistuminen oli kahden vuoden mittainen taivallus, johon mahtui Milanan mukaan koko ihmisen tunneskaala, ilosta ja innostuneisuudesta lähes ”hermoromahdukseen”.

– Kahden vuoden aikana tapahtui paljon. Levy-yhtiö myytiin ja jäin välitilaan. Levy oli jo yhtä biisiä vaille valmis, mutta minulla ei ollut sille julkaisijaa.

Pitkä prosessi on toisaalta antanut Milanalle aikaa pohtia albumikokonaisuutta ja se myös näkyy lopputuloksessa. Linnun kokoinen on kiinnostava, kuuntelemaan houkutteleva ja samalla tanssittava levy.

Milana Misic

Laila Anna-Maria Milana Misic-Puukari.

Syntyi vuonna 1970 Espoossa.

Laulaja Laila Kinnusen ja muusikko Milan ”Miso” Misicin tytär.

Eli lapsuutensa isovanhempien luona Helsingissä.

Asuu Kirkkonummella miehensä kanssa.

Optikko ja laulaja.

Levyt: Milana (1991), Serenata (1993), Sydän saa merkin (2001), Laulumme (2008), Valoa ikkunassa – 12 Laila Kinnusen ikimuistoista laulua (2009), Jos itken, jos nauran (2010), Linnun kokoinen (2014).

Milanan äidin, Laila Kinnusen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Milana Misicin laulaa iloista ja suruista4.3.2011 13.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu