Kansalaistorin romupaviljonki syntyy roskalavalta

Roskalava-aktiivit Juha Sihvola, Ella Brigatti, Kristiina "Tikke" Tuura ja Leena Ankkuriniemi ovat mukana rakentamassa Roskalavapaviljonkia Helsingin juhlaviikoille.

Jussi Vehkasalo

Roskalava-aktiivien jo haalimia tavaroita kävivät säilytyskonteilla tutkailemassa Kristiina "Tikke" Tuura, Leena Ankkuriniemi, Juha Sihvola, Ella Brigatti, Kastanja Tuomala ja Isla Tuomala.

Jussi Vehkasalo

RAKENNUS Kierrätysmateriaaleista rakennettava pytinki on kierrätyksen huikeaa juhlaa Helsingin juhlaviikoilla.

– Toisen roska on toisen aarre, lohkaisee Juha Sihvola .

Hän ja muut kierrätysaktiivit puuhaavat Musiikkitalon viereiselle Kansalaistorille Roskalavapaviljonkia. Puoliavoin tila rakennetaan kierrätysmateriaaleista, joita kerätään 6. elokuuta alkaen myös kaupunkilaisilta.

– Meillä on pian kolme kontillista eri puolilta Helsinkiä talkoilla haalittua tavaraa. Esimerkiksi puretusta päiväkoti- ja asukastalokäytössä olleesta rakennuksesta Mellunmäestä saimme ulkolaudoitusta, Sihvola jatkaa.

Mellunmäestä saimme ulkolaudoitusta.”

 

 

Herttoniemessä remontoiduista 1950-luvun kerrostaloista saatiin kaappien ovia, hyllyjä ja parvekeovia. Lahjoituksia on saatu myös yksityishenkilöiltä.

 

Paviljonki nivoutuu Helsingin juhlaviikkojen Koe Helsinki -tapahtumakokonaisuuteen.

– Idea paviljongista syntyi Facebookin Roskalava HKI -ryhmässä. Kristiina Tikke Tuura heitti ajatuksen, että eikö hylätyistä tavaroista voisi rakentaa kokonaisen paviljongin, Leena Ankkuriniemi muistelee.

Facebook-ryhmässä tiedotetaan pääkaupunkiseudulla olevista roskalavoista, joilla on käyttökelpoista tavaraa.

– Ryhmä kritisoi sitä, että hyvää tavaraa menee hukkaan. Tavaran ottaminen roskalavoilta on periaatteessa laitonta. Ryhmässä on kuitenkin nyt jo yli 16 000 jäsentä. Yhteisöllisyys on vahvaa.

Jos joku huomaa roskalavan, hän voi kertoa ryhmässä sen sijainnin, lisätä kuvia ja kertoa, mitä lavalla on.

– Joku kirjoitti keskusteluun kerran, että onpa mukavan näköinen tuoli, mutta hän ei itse pääse sitä hakemaan. Toinen keskustelija kävi ottamassa tuolin lavalta syrjään odottamaan, kunnes tuoliin ihastunut sen pääsi noutamaan, Ankkuriniemi kertoo.

Roskalava-aktiivien varastokonteissa on monenmoista tavaraa. Kontit siirretään 6. elokuuta Kansalaistorille, jolloin siellä alkaa myös rakennustarvikkeiden, kalusteiden ja muiden paviljongissa tarvittavien materiaalien keräys kaupunkilaisilta.

– Esimerkiksi tuolin voi tuoda hieman rikkinäisenäkin, paviljongissa on korjauspaja, Tuura selostaa.

Paviljonki suunnitellaan yhteistyössä puuseppä, lavasterakentaja Simo Sulvan kanssa. Siitä tulee noin 200 neliömetrin laajuinen.

Kaupunkilaiset voivat osallistua paviljongin rakentamiseen tai tulla vaikka vain keittelemään kahvia paviljongille.

– Oleellista paviljongin lisäksi on siellä päivittäin järjestettävä ohjelma, Ankkuriniemi korostaa.

– Niin, se on Juhlaviikkojen ajan sellainen kaikkien ihmisten hiekkalaatikko, Tuura komppaa.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva

Jussi Vehkasalo