Paikalliset

Tilanne ”fifty-sixty”: Lonkeron kohtalo puntarissa

ALKOHOLI Saako lonkeroa myydä urheilijan letkautuksella?

Lasso Drinksin mukaan Fifty-sixty-lonkero ei henkilöidy kehenkään yksittäiseen urheilijaan. Kyse ei ole yhtiön mukaan Matti Nykäsestä. Nykänenhän ei koskaan hypännyt v-tyylillä, kuten lonkerotölkin mäkihyppääjä.

Sirpa Repo

Mäkihyppääjä Matti Nykäsen kuuluisilla lausahduksilla ratsastava Fifty-Sixty-lonkerojuoma on ajautunut eriskummalliseen tilanteeseen.

– Juomaa on edelleen kaupoissa ja sitä saa myydä, mutta sitä ei ole järkeä markkinoida, sanoo juomaa valmistavan Lasso Drinksin toimitusjohtaja Kimmo Koivikko .

Sitten nähdään, onko tämä pakkaus liian vaarallinen suomalaisille.”

Juoma tuli markkinoille viime lokakuussa ja sen kylkeä koristaa kilpailunumerolla 5060 hyppäävä mäkikotka ja Nykäsen letkautus ”jos et nuku, voit saada vaikka kalan”.

Tämä oli sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralle liikaa. Se päätti maaliskuussa kieltää Lasso Drinksiä toimittamasta juomaa Suomen markkinoille 50 000 euron sakon uhalla.

Lasso Drinks valitti päätöksestä markkinaoikeuteen, joka vihelsi aikalisän. Se käsitelee asiaa syyskuussa.

– Sitten nähdään, onko tämä pakkaus liian vaarallinen suomalaisille, Koivikko toteaa.

Juomayhtiön ja viranomaisten riidan keskiössä on mäkihyppääjä. Nykänen on antanut suostumuksensa sutkautustensa käyttöön.

Kyse on Valviran mukaan kuitenkin siitä, että Fifty-sixty-juoma henkilöityy Nykäseen liiaksi. Viraston mukaan yksittäisten huippu-urheilijoiden käyttö alkoholituotteiden markkinoinnissa on aina kiellettyä.

Valvira katsoo, että Fifty-sixtyn markkinoinnissa runsaasta alkoholinkäytöstä tehdään vitsikästä ja sallittavaa. Edellinen Nykäsen maineella ratsastanut alkoholituote, Matti-siideri, kiellettiin sekin vuonna 2003. Laki ja säädökset eivät ole sen jälkeen muuttuneet.

Markkinaoikeudelle lähettämässään kirjelmässä Lasso Drinks toteaa, ettei ”tuote henkilöidy yksittäiseen urheilijaan”. Yhtiön mukaan kyseessä on ”pastissi 1980- ja 1990-lukujen mäkihypyn tähtihetkistä”, joihin Nykänen eittämättä kuuluu.

Lasso Drinksin mielestä Fifty-sixty-lonkero ei liity enempää tai vähempää urheiluun kuin esimerkiksi Karjala-olut Karjala-jääkiekkoturnaukseen tai jääkiekkojoukkueiden omat nimikkoviinit.

Yhtiö oudoksuu, miksi Valvira ei puutu rock-yhtyeiden esiintymiseen oluen markkinoinnissa. Miten markkinaoikeus päättää, on vielä ”fifty-sixty”.

Julkkisjuomat

Markkinaoikeus alkaa puntaroida Fifty-sixty-lonkeroa syyskuussa.

Edellisen kerran viranomaiset torppasivat Nykäsen maineella ratsastavan alkoholijuoman vuonna 2003. Tuolloin kiellettiin Matti-siideri, jonka etiketissä luki muun muassa ”elämä on laiffii”.

Viranomaiset eivät kuitenkaan ole puuttuneet esimerkiksi eri julkkisten nimissä tehtyihin juomiin kuten Linda Lampeniuksen Linda-siideriin, Pate Mustajärven Paten tumma -olueeseen, Simo Frangénin Simo-olueeseen taikka Leningrad Cowboys tai Kotiteollisuus -kaljoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Lonkerosta tuli virkamiehille päänsärky13.6.2014 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu