Asuminen

HauHaus on koirankestävä koti

ASUNTOMESSUT   Jopa sauna suunniteltiin koirille turvalliseksi.

HauHaus-talossa on monta koirien ehdoilla suunniteltua yksityiskohtaa. Esittelemässä Liisa Kuparinen ja espanjanvesikoira Carlos.

Markus Makkonen

Jyväskylän asuntomessuilla esiteltävä Liisa Kuparisen ja Miia Laitisen HauHaus on suunniteltu paitsi talon ihmisasukkaiden myös espanjanvesikoirien Turcan ja Carlosin tarpeisiin. Koirat päätettiin huomioida osin siksi, että messutaloon haluttiin selkeä teema. Toisaalta toinen peruste on vieläkin vankempi.

– Koirat määrittävät meidän elämäämme vahvasti, Kuparinen sanoo.

– Suomessa on noin 650 000 koiraa ja reilusti yli miljoona suomalaista elää koirien kanssa, joten luulisi tällaisen messuteemankin kiinnostavan ihmisiä.

Kaksikon ideana oli suunnitella talosta koiraystävällinen maltillisilla kustannuksilla. Lattiapinnoitteista muovimatto olisi kenties ollut helppohoitoisin vaihtoehto, mutta messutaloon se ei välttämättä sovi. Talomallin perusvaihtoehdoissa oli tarjolla laattaa ja laminaattia, jotka ovat molemmat käytössä. Näkyvimmin on esillä laminaattilattia.

– Sitä löytyy monissa värisävyissä. Päädyimme tummempaan vaihtoehtoon, koska koirien mukanaan tuomat liat eivät näy siinä niin selvästi, perustelee Laitinen.

Laminaattilattian ongelmana on liukkaus, ja lisäksi se pitää koirien kynsien alla melkoisesti ääntä. Tilanne muuttuu, kun taloon tuodaan matot, jotka ehkäisevät sekä melua että koirien liukastelua.

Toinen tärkeä ratkaisu oli laittaa kodinhoitohuoneeseen sisäänkäynti. Näin kurakeleillä likaantuneet koirat on helppo huuhtaista ennen kuin ne päästetään olohuoneeseen.

Kodinhoitohuoneesta pääsee myös saunaan ja pesuhuoneeseen.

– Turca ja Carlos tykkäävät saunoa, joten sauna suunniteltiin koirille turvalliseksi ja sellaiseksi, että niillä on hyvin tilaa pötkötellä keskilauteella. Lauteille on lisäksi helppo kiivetä, Laitinen kertoo.

Kodinhoitohuoneen lattia on laatoitettu, mutta pinta on käsitelty pitäväksi, joten koirien on helppo pysyä pystyssä.

Koirat on otettu huomioon myös talon pääoven suunnittelussa. Oven alalaitaan on laitettu muutaman kymmenen sentin korkuinen peltilevy; pienestä raapimisesta ei siis ole haittaa.

Suurin osa oleskelupihasta aidataan, joten koirat pääsevät telmimään ulkona vapaasti. Pihalta erotetaan koirille pieni pissauspaikka.

– Saa nähdä, miten ne oppivat asioimaan oikeassa paikassa, Kuparinen mietiskelee.

– Kokeilemme aluksi niin, että viemme ne ulos mennessä aina pissapaikalle, ja toivomme, että ne rupeavat käyttämään sitä – koirathan asioivat mieluusti samassa paikassa.

Tutkijana ja it-yrittäjänä toimiva Kuparinen on mukana Jyväskylän yliopiston järjestämässä Huisku-projektissa, jonka tavoitteena on toteuttaa sovellus, jolla tutkitaan koirien käyttäytymistä erilaisten teknisten apuvälineiden ja sensorien avulla.

Yksinkertaistetusti tavoitteena on järjestelmä, jolla kerätään tietoa koirien arjesta sekä tuetaan koirien ja omistajien välistä vuorovaikutusta.

– Taloon voidaan asentaa esimerkiksi valvontakamera, joka voi näyttää vaikkapa kännykän näytöllä, mitä koira tekee ollessaan yksi kotona.

– Oleellista olisi tietysti pystyä puuttumaan koiran tekemisiin äänellä.

Sovelluksella olisi käyttöä etenkin sellaisissa kodeissa, joissa koira potee eroahdistusta.

– Se voisi helpottaa omistajien, koirien ja naapureiden elämää.

Laitinen ja Kuparinen olivat suunnitelleet omakotitalon hankkimista jo pitkään ennen kuin mahdollisuus rakentamiseen Jyväskylän Äijälänrannan messualueelle avautui.

– Tykästyin Äijälänrantaan jo aikaisemmin, ja kun tieto asuntomessujen järjestämisestä tuli, oli asia selvä, Kuparinen sanoo.

Moni pitää asuntomessurakentamiselle asetettuja vaatimuksia hieman hankalina. Laitisen mielestä rakentaminen raameissa on kuitenkin positiivinen asia.

– Aikataulu on selvä, joten rakentaminen ei voi venyä, Laitinen sanoo.

– Pidän myös siitä, että koko alue valmistuu samalla kertaa.

Jyväskylän kaupungin keskusta on kohtuullisen lähellä, ja talvella on mukava päästä hiihtelemään jäälle.

HauHaus-talo

HauHaus on Ainoakodin malli Ainoa Ajatus 118.

Huoneistoala on 101 neliötä ja rakennusala 130 neliötä.

Kantavia teemoja ovat koiraystävälliset ja koiranomistajaystävälliset asumis- ja sisustusratkaisut kohtuuhintaisessa pientalossa.

Koirat on huomioitu myös talon sähköisessä kodinohjausjärjestelmässä. Esimerkiksi alle 20-kiloisten lemmikkien liikkumisen talossa ei pitäisi aiheuttaa hälytyksiä.

Hälytysjärjestelmään kuuluva sireeni voidaan ohjelmoida siten, ettei siitä ole koirille häiriötä, vaikka aiheettomiakin hälytyksiä sattuisi. Pistorasiat voidaan kytkeä pois päältä järjestelmän kautta, kun koirat jäävät yksin.

Myös talon kiinteät valaisimet on kytketty kodinohjausjärjestelmään. Niitä on sisällä ja ulkona yhteensä 69.

HauHaus-taloprojektista kerrotaan blogissa www.asuntomessut.fi/blog/hauhaus ja Hauhaus2014-Facebook-sivulla.

Jyväskylän asuntomessut avoinna 10.8. saakka.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu