Asukastalolla pelätään leikkauksia: Toiminta ei tällaisena voisi jatkua

Mila Nirhamo ja Jutta Kivistö Maja-lapsensa kanssa pohtivat asukastalo Kääntöpaikan tulevaisuutta mielenosoituskylttien äärellä.

Päivi Tuovinen

Veikko Tarvainen (toinen vas.) ohjasi tuolijoogaa Kääntöpaikka-asukastalolla maanantaina.

Päivi Tuovinen

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan kokousta alustetaan tiistaina mielenosoituksella Kalliossa.

Mielenosoitus järjestetään, koska lautakunnan harkittavana olivat asukastilatoiminnan ja asukastyön toiminta-avustuksiin kohdistuvat leikkaukset.

Arabianrannan, Toukolan ja Vanhankaupungin asukastalossa Kääntöpaikassa Intiankadun ja Hämeentien kulmassa on tehty mielenosoitusta varten kylttejä.

– Meidän kohdallamme ehdotettu leikkaus kohdistuu asukastalon koordinaattorin palkkaukseen. Viime vuonna saimme siihen lautakunnalta 30 000 euroa, nyt ehdotettiin 15 000 euroa, Kääntöpaikan toimintaa pyörittävän Arabian asukastalot -yhdistyksen hallituksen jäsen Mila Nirhamo kertoo.

Koordinaattori on Kääntöpaikalla se, joka muun muassa tulee avaamaan asukastalon ovet, järjestelee toimintaa, hoitaa toimistoasioita ja koordinoi vapaaehtoistyötä.

Kääntöpaikan toiminnanjohtaja Jutta Kivistö puolestaan tekee palkallista työtä kahdeksan tuntia viikossa, muut työt hän on tehnyt vapaaehtoistyönä.

– Jos saamme koordinaattorin palkkakustannuksiin tukea vain puolet nykyisestä, ei Kääntöpaikan toiminta tällä tavalla voi enää jatkua, Nirhamo sanoo.

Kokoaikainen työntekijä asukastalossa on mahdollistanut myös sen, että asukastaloon voidaan ottaa töihin myös esimerkiksi työharjoittelijoita tai tukityöllistettyjä.

– Olemme joka vuosi joutuneet aina erikseen hakemaan palkkaustukea ja perustelemaan samalla toimintaamme, Kivistö sanoo.

Osa asukastalojen toiminnasta on saanut tukea myös kulttuuri- ja kirjastolautakunnalta.

– Toiveena olisi, että voisimme kaupungin kanssa yhdessä pohtia, että miten asukastalojen ja -työn tukirahoitus jatkossa järjestettäisiin entistä selkeämmälle pohjalle, Nirhamo kertoo.

Asukastalot toimivat eri kaupunginosissa hieman eri pohjalta. Kääntöpaikan tarvitsemat tilat on vuokrannut Arabian Palvelu Oy, jonka ovat perustaneet alueen taloyhtiöt.