Uusi Mini-kirja haastaa tabletin

Anna-Leena Härkösen Ei kiitos painettiin 555-sivuiseksi minikirjaksi.

Toni Tervo

Mini-kirjaa luetaan alhaalta ylöspäin.

Toni Tervo

Sähköinen kirja on nostanut viime vuosina suosiotaan lukijoiden keskuudessa. Nyt kustannusyhtiö Otava tuo Suomeen innovaation, joka yrittää haastaa tablettilaitteet helpon matkalukemisen välineenä.

Mini-kirja, eli tuttavallisemmin Miki, on noin korttipakan kokoinen kirja, jonka tekstiä luetaan ylhäältä alas. Eli vähän niinkuin tablettilaitteissa. Miki-kirjan aukeama muodostaa yhden kokonaisen sivun. Sivujen paperilaatu muistuttaa virsikirjaa.

Otavan edustajien mukaan myöskään sivumäärää ei ole rajoitettu, joten paksutkin kirjat taipuvat Miki-muotoon.

– Kun minulle lähetettiin kirjani miki-formaatissa, reaktioni oli: ei voi olla totta. Mielestäni tämä on todella hieno keksintö, Ei kiitos -kirjansa uuteen formaattiin saanut Anna-Leena Härkönen kehuu.

 

Perinteinen kirja ei missään nimessä saa kuolla pois”

Hollantilaisen kirjapainon vuonna 2009 kehittämää tuotetta saa Suomessa tällä hetkellä julkaista vain Otava. Lisäksi formaatin oikeudet on lisensoitu tähän mennessä myös Espanjaan, Ranskaan, Iso Britanniaan, Ruotsiin, Venäjälle, Tanskaan ja Portugaliin.

 

Mikiä on markkinoitu helposti esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä luettavaksi sähköisen kirjan vastineeksi. Toiveissa on, että se myös madaltaa ihmisten kynnystä lukea kirjaa.

Härkösen mukaan minikirja sopisi esimerkiksi ajanvietteeksi tylsiin jonotustilanteisiin. Hän itse kertoo vierastavansa sähköisiä kirjoja.

– En ole koskaan itse tutustunut niihin. Minulle perinteinen kirja on tärkeä ja se ei missään nimessä saa kuolla pois. Haluan esimerkiksi edelleen nähdä omat kirjani kovakantisina.

Käyttäjän Toni Tervo kuva
Toni Tervo