Minne mennä

Pomppulinna-taide tuntuu koko kehossa

Osallistavista teoksistaan tunnetut taiteilijat Andy Best ja Merja Puustinen pystyttävät maailmaa kiertäneen Empty Stomach! -pomppulinnan nyt ensimmäistä kertaa Helsinkiin.

Andy Best ja Merja Puustinen

Helsinkiläisillä on nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus päästä kokemaan taidetta kaikilla aisteilla taiteilijapari Andy Bestin ja Merja Puustisen suuressa fantasiaväritteisessä pomppulinnassa.

Empty Stomach! -teos on kiertänyt jo muutaman vuoden maailmaa ja ihastuttanut väkeä. Suomessa se on koettu tähän mennessä vain Turussa.

– Koska se on yli kuusi metriä korkea, se ei yleensä mahdu mihinkään näyttelytilaan, vaan pystytetään ulos, Puustinen kertoo.

Teos houkuttelee sisuksiinsa sekä lapsia että aikuisia.

– Siitä on tykätty kovasti. Yleensä lapset viihtyvät siinä pidempään kuin aikuiset. Se, että pomppulinnaan voi mennä yhdessä lasten kanssa, miellyttää aikuisia. Manchesterissa festari-illan päätteeksi sisällä oli kerran kymmenhenkinen porukka bilettämässä, Puustinen kertoo.

Kuvataiteeseen liittyy yleensä pönöttävä katselu.”

Espoolainen taiteilijapar ei askartele eri kokoisia ja näköisiä pomppulinnoja vain ihmisiä hauskuuttaakseen, vaan ne ovat osa Puustisen tutkimusta.

– Teen Kuvataideakatemiaan väitöskirjaa vuorovaikutteisesta taiteesta. Kuvataiteeseen liittyy yleensä pönöttävä, etäännyttävä katselu ja kehollinen kokeminen on vähäistä.

Pomppulinnaa ei vain katsella viileästi, vaan siinä liikutaan monin tavoin sisä- ja ulkopuolella.

– Yleensä pomppulinnassa on musiikkisensoreita ja kun ihmiset liikkuvat, syntyy reaaliaikaista musiikkia. Näin koko keho on aktiivisesti mukana esteettisessä kokemuksessa, Puustinen kuvailee.

Empty Stomach! pystytetään 20.–21. elokuuta Teurastamon pihalle. Musiikkia ei ehkä tällä kertaa laiteta päälle, koska Night Market -tapahtuman kattolavalla soi livemusiikkia.

– Nyt tsekkaillaan vielä äänitasoja ja mietitään kannattaako pomppulinna laittaa soimaan. Jos sattuu satamaan, teos peitetään. Kun sade loppuu se kuivataan ja pomppiminen voi jatkua, Puustinen sanoo.

Yhdysvaltalainen Antoine King tekee Night Market -tapahtumaan seinämaalauksia, jotka levittäytyvät seinäpinnoilta pitkin pihan asvalttia. Tapahtumassa nähdään myös Belenos-ryhmän tulishow, Mood for Hoop -vannetanssiryhmän led-valovanneshow ja Ruffle Army -saippuakuplaryhmän performanssi.

Ikärajaton ilmaistapahtuma on osa Taiteiden yön ja Art Goes Kapakka -festivaalin ohjelmaa.

Teurastamo Night Market 20.–21. elokuuta kello 16–23 Teurastamolla (Köydenpunojankatu 2).

Art goes Kapakka

Järjestetään 20. kerran Kahdeskymmenes Art goes Kapakka 14.-23.8.2014

10 päivää ja 10 yötä kestävässä tapahtumassa on mukana 34 ravintolaa, 345 ohjelmaa ja 31 taidenäyttelyä.

Taiteen lisäksi ohjelmassa on tiedettä, muotia ja ruokaa.

Festivaalin lähtölaukauksena toimii 14.8. Kuorojen kierros, johon osallistuu ennätykselliset 115 kuoroa ja lauluryhmää, yhteensä yli 2100 laulajaa.

Tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy.

Ohjelmatiedot www.artgoeskapakka.fi.

Lisää aiheesta: 

Pissaaja-ukkelilla on monta pikkuveljeä11.8.2014 08.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu