Makumaailma

Luonto on voimaruuan aarreaitta

RUOKAVALIOT Ravintofilosofi Erkki Palviainen neuvoo Voimaruokaa-kirjassaan, mitä suuhunsa kannattaa laittaa.

Tänä vuonna Erkki Palviainen on kerännyt muun muassa koivunmahlaa, voikukkia, kuusenkerkkiä ja mustikoita. Hän on säilönyt horsmaa hapattamalla sekä tehnyt koivunlehtiteetä.

Anneli Tuominen-Halomo

Ravintofilosofi Erkki Palviainen arvostaa nokkosia. Keväällä ne sopivat keittoon ja tähän aikaan vuodesta kannattaa kerätä nokkosen siemeniä ja sekoittaa niitä vaikkapa hunajaan.

Anneli Tuominen-Halomo

Mikään ei ole ravintofilosofi Erkki Palviaisen maailmassa kiellettyä: ei rasva, ei sokeri, ei kahvi eikä edes alkoholi. Tärkeintä on tehdä oikeita valintoja hyvien ja huonojen vaihtoehtojen välillä.

– Jos et saa vettä, niin kuolet. Jos juot liikaa vettä, niin kuolet. Annostelu ratkaisee monissa asioissa, Palviainen muistuttaa.

Superfoodin sijasta hän haluaa puhua asioista suomalaisella nimellä voimaruoka.

Voimaruoka tarkoittaa poikkeuksellisen ravinnetiheää ruokaa.

– Tarvitsemme erilaisia mineraaleja, proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja, juuri niin kuin luonto on sen tarkoittanut, Palviainen sanoo.

Pidä itsesi erossa uusista villityksistä.”

Ravintofilosofi kehottaa etsimään vastausta historiasta. Syötäväksi kannattaa valita sitä, mitä on syöty tuhansia vuosia. Valkoisen sokerin sijaan pitää valita intiaanisokeria, suolaksi vuorisuolaa tai puhdistamatonta merisuolaa ja rasvaksi oliiviöljyä tai kookosöljyä.

Palviaisen neuvo parempaan oloon on yksinkertainen: Syö kaikkia värejä ja kaikkia makuja, mutta pidä itsesi erossa uusista villityksistä. Jos mielesi tekee makeaa, syö hunajaa, vaahterasiirappia tai intiaanisokeria.

Ruokavalion muuttaminen on helppoa aloittaa lisäämällä siihen ensin vähän kookosöljyä tai merilevää ja ripottelemalla marjoja sinne tänne. Kokonaisvaltaisempi ruokavalion muuttaminen vaatii aikaa, vaivaa ja rahaa. Silloin kala vaihdetaan villikalaksi, liha riistaksi ja maitotuotteet parempiin. Muutokseen kannattaa Palviaisen neuvojen mukaan lähteä paastoamalla.

Suomen luonnon tarjoamista voimaruuista mustikka on yksi Palviaisen suosikeista. Sitä voi poimia itse tai ostaa helposti isojakin määriä. Parasta voimaruokaa on Palviaisen mukaan se, mikä on kulloinkin parhaimmillaan kaupassa tai luonnossa ja mitä siihen vuoden aikaan on perinteisesti syöty, esimerkiksi syksyllä sienet ja marjat ja talvella juurekset.

– Ruusujuuri on parasta mitä Suomen luonnosta löytyy. Kasvilla ei ole mitään tekemistä ruusun kanssa, nimi tulee siitä, että sen juuri on punakka ja tuoksu ruusun kaltainen.

Laihduttajia on perinteisesti kehotettu välttämään rasvaa. Palviainen kääntää opin päälaelleen: rasva laihduttaa.

– Kun saat rasvaa, elimistö myös käyttää rasvaa. Liikalihavuus on merkki aliravitsemuksesta. Elimistö huutaa oikeanlaisen ruuan perään, Palviainen väittää.

Herkuttelut ja makeat kuuluvat nautintoihin. Makkarasta ja irtokarkeista ei tarvitse luopua, vaan valita höttömakkaran sijaan laadukkaan makkaran ja lisäaineettomia makeisia.

Erkki Palviainen

Kolmekymppinen espoolainen ravintofilosofi. Kauppatieteen ylioppilas, papin poika Ilomantsista ja saarnaajan sukua.

Intohimoinen kokeilijakokki ja luonnonmukaisen ruuan keräilijä.

Palviaisen ensimmäinen kirja ja ensimmäinen suomalainen voimaruokien käsikirja on juuri ilmestynyt.

Voimaruokaa! on käytännöllinen opas aloittelijoille. Kirja motivoi, neuvoo ja antaa vinkkejä ja reseptejä.

Kotimaisten vaihtoehtojen lisäksi kirja esittelee mm. chian, ginsengin, macan ja mulperin.

Lisää aiheesta: 

Ruokavaliossa on entistä enemmän kovaa rasvaa28.1.2014 09.16
”Gluteeniton ruokavalio ei ole kaikille vain muotidieetti”26.12.2013 16.40
Nettikeskustelut rokotuksista ja ruokavalioista perustuvat usein pelkkään mutuun5.11.2013 09.35
Asiantuntija: Näin ehkäiset ruokavaliolla syöpäriskiä31.3.2013 10.52
Äitejä syyllistetään isiä enemmän lapsen epäterveellisestä ruokavaliosta5.12.2012 10.31
Marco Bjurströmin ruokavalion salaisuus: puritaanisuus ja rönsyily18.4.2011 13.48
Yhä useammalla varusmiehellä erityisruokavalio eettisistä tai terveydellisistä syistä25.1.2011 22.38
Salilla laitetaan myös ruokavalio kuntoon7.1.2011 12.20
Nyt etsitään vuoden 2014 Villiruokaravintolaa12.8.2014 14.52
MasterChef-ehdokkaat kokkaavat villiruokaa8.1.2014 10.16
Mustikka on oikeaa superfoodia - ja nyt myös vuoden marja10.1.2013 09.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu