Ruoka

Tässä ravintolassa syödään joka päivä soppaa

RUOKA Ravintoloitsija Marc Aulénin liikeidea perustuu arkisesti keittoihin. Niistä parhaat on koottu myös kirjaksi.

Marc Aulénin keitot ovat jo elämäntapa. Lähes viisi vuotta hänen Qulma-ravintolansa on pyörinyt Helsingin Kruununhaassa keittoihin, uuniperunoihin ja salaatteihin perustuvan noutopöytälounaan voimin. Keväällä ravintolan luomuksista syntyi myös odotettu kirja.

Else Kyhälä

Koska viimeksi söit keittoa? Oliko se kaupan hernekeitto vai kenties kotoisa jauhelihakeitto? Kokeile jotain muuta. Marc Aulén Qulma-ravintolasta tietää paljon hyviä vaihtoehtoja.

Aulénille keitot ovat jo elämäntapa. Lähes viisi vuotta hänen Qulma-ravintolansa on pyörinyt Helsingin Kruununhaassa keittoihin, uuniperunoihin ja salaatteihin perustuvan noutopöytälounaan voimin.

– Tämä on lounaskapakka. Tarjoamme helkkarin hyvää ruokaa hyvällä hinta-laatusuhteella, Aulén itse määrittelee.

Suosituimpia ovat ranskalainen kalakeitto bouillabaisse ja venäläiset keitot, seljanka ja bortsch.”

Hänen uransa keittojen parissa alkoi jo ennen Qulmaa Hakaniemen hallin soppakeittiössä.

Kaikki eivät uskoneet keittokonseptin suosioon, mutta asiakaskunta löytyi nopeasti.

Soppien maine on kiirinyt Japaniin saakka; Qulmassa käy välillä turisteja, jotka ovat lukeneet ravintolasta paikallisesta mediasta.

Ravintolan kolmen keiton päivittäisestä kattauksesta suosituimpia ovat ranskalainen kalakeitto bouillabaisse ja venäläiset keitot, seljanka ja bortsch.

Kesällä suosittu on ollut myös Marc Aulénin hedelmäinen versio gazpachosta, nimeltään Qulman Hot’n’sweet.

– Pottupöydän mössöt tosin jo melkein ohittavat sopat, Aulén kertoo.

”Mössöt” tarjotaan suolassa ja rosmariinissa kypsennettyjen perunoiden kanssa.

Qulma tarjoaa myös aamiaista, jossa saa maistaa Aulénin ylpeyttä, minttupestoa. Makeanraikas pesto sopii mainiosti hedelmien ja jogurtin pariksi.

Marc Aulénin keittokirja Sopat! ilmestyi keväällä 2014.

Asiakkaat olivat jo pitkään ehdotelleet Aulénille keittokirjan tekoa, mutta ajatuksen ja reseptien kypsyttely vei aikansa.

Omia suosikkeja kirjan sopparesepteistä ovat esimerkiksi Sikamakeekaali eli omenamehulla höystetty kaali-sianlihakeitto ja Enkelinkosketukseksi nimetty soseutettu valkosipulikeitto, johon myös piiloutuu tilkka omenamehua.

– Makujen balanssissa on kyse oikeastaan vain suolan, sokerin ja happamuuden tasapainosta, Aulén sanoo.

Parasta on, että ainekset löytyvät lähikaupasta. Inhoan itse sitä, että jotain lehteä tai juurta pitää etsiä ties mistä."

Vaikka raaka-aineissa ja makumaailmoissa on vaihtelua, Marc Aulénin perusperiaate on tehdä resepteistä yksinkertaisia ja suhteellisen edullisia.

Esimerkiksi bouillabaissen ainesosaluettelo on pitkä, mutta valmistusprosessi helppo.

– Parasta on, että ainekset löytyvät lähikaupasta. Inhoan itse sitä, että jotain lehteä tai juurta pitää etsiä ties mistä.

– Minua kiinnostaa kehitellä tavallisista, vaatimattomista aineksista fantsuja juttuja. En ole fine dining –näpertelijä, vaan haen makujen sinfoniaa.

Kirjan lennokkaat kuvat, joissa kurkut katkeavat ilmassa ja vihannekset ryöppyävät kattilasta taivaalle, on ottanut Qulmassa tiskaajana toiminut korealaissyntyinen Jaeseong ParkKuvat on otettu tietysti Qulmassa.

Oman osuutensa kirjaan ovat antaneet julkkikset, jotka kertovat kirjassa myös omia suosikkikeitto-ohjeitaan.

– Kaikki heistä ovat Qulman tai hallin kautta tuttuja, Aulén kertoo.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu