Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Kysely: Vain 15 prosenttia haluaa Malmin kentälle asuntoja

Valtaosa kyselyyn vastaajista haluaisi säilyttää Malmin lentokentän, mikäli Helsingistä löytyy vaihtoehtoisia paikkoja asuntorakentamiselle.

Päivi Tuovinen

Vain 15 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista haluaa rakentaa Malmin lentoaseman tilalle asuntoja. Yli puolet pääkaupunkiseutulaisista sen sijaa haluaisi säilyttää Malmin lentokenttänä, mikäli Helsingistä löytyy vaihtoehtoisia paikkoja asuntorakentamiselle.

Tiedot käyvät ilmi Malmin lentokentän ystävien TNS Gallupilla teettämästä kyselystä. Lentoaseman tukiyhdistys julkaisi tulokset keskiviikkona.

Malmin lentoaseman kohtalo on ollut vaakalaudalla jo pitkään, ja julkisudessa olleiden arvioiden mukaan kenttää voi uhata lakkautus jo 2016. Lopullisia päätöksiä riidanalaisesta asiasta ei ole.

Helsingin kaupunki kertoi kantanaan keväällä, että lentokentän ja sen alueelle voitaisiin rakentaa 20 000–30 000 asuntoa.

– Pyrimme tekemään pikkukaupunkia, emme nukkuvaa lähiötä, kommentoi Malmin seudun maankäyttötarkastelusta vastaava yleiskaavaosaston arkkitehti Crista Toivola Helsingin Uutisille tuolloin.

Myös valtio on ollut halukas lopettamaan lentäjien koulutuskäytössä olevan kentän. Liikenne- ja viestintäministeriön arvion mukaan kentän pyörittäminen tuottaa parin miljoonan tappiot vuosittain, minkä kentän puolustajat kiistävät.

Lentokentän puolustajat vetoavat siihen, että kenttää on laajassa ammatti- ja harrasteluilmailijoiden käytössä ja työllistää seurannaisvaikutuksineen runsaasti ihmisiä.

Myös yleinen mielipide näyttäisi puoltavan kentän säilyttämistä tietyin edellytyksin. Peräti 67 prosenttia vastaajista puoltaisi kentän säilyttämistä, mikäli asuntorakentamisen tarpeet pystyttäisiin ratkaisemaan muutoin.

– Kysely kertoo sen minkä tiesimmekin. Suurin osa pääkaupunkiseudun kansalaisista haluaa Malmin lentotoiminnan jatkuvan, summaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen .

Näyttää siltä, että päättäjät ovat toimineet virheellisten tietojen varassa.”

Hyvösen mukaan Helsingissä olisi sekä kaavoitettua että kaavoittamatonta varantoa moninkertaisesti Malmin alueen verran, joten tilasta ei ole pulaa.

– Näyttää siltä, että päättäjät ovat toimineet virheellisten tietojen varassa.

Kysely toteutettiin 23.6.–8.8. välisenä aikana ja siihen vastasi 1 038 kansalaista Uudeltamaalta. Malmin lentokenttää koskevat kysymykset esitettiin Uudellamaalla asuville 15–79-vuotiaille vastaajille. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Arvokas kulttuuriympäristö

Helsinki-Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentoasema. Toiminnasta 80 prosenttia on koulutusta, suurin osa ammattilentäjille suunnattuna.

Lentoasema on myös Rajavartioston Helsingin vartiolentolaivueen tukikohta sekä yleisilmailun keskus. 

Malmin lentokentän säilyttämisen tueksi perustetun kansalaisadressin on allekirjoittanut jo 64 000 henkilöä.

Vuonna 2009 Malmin kenttäkokonaisuus on luetteloitu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Lisäksi kenttä on valittu kaksi kertaa maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle (World Monuments Fund 2004 ja 2006).

Lähde: Malmin lentokentän ystävät ry.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu