Paikalliset

Siivoojat poljettiin palkkakuoppaan: 1 000 euroa/kk

Suhtautuminen siivoojiin kummastuttaa Jarmo Åsnabryggiä. Itä-Helsingissä eräs nainen sanoi Åsnabryggille: Sinä olet harvinaisen viisaan oloinen siivoojaksi. Åsnabrygg vastasi naiselle: Viisaus ei katso, mitä työtä tekee.

Annukka Timonen

Siivoojien työ on yksi aliarvostetuimmista ammateista. Suurin osa työntekijöistä on ulkomaalaisia ja muutamat alalle jääneet suomalaiset kituuttavat pienellä palkalla.

Jarmo Åsnabrygg on yksi suomalaisista metrosiivoojista. Hän on siivonnut työkseen jo 15 vuotta ja toimii nyt luottamusmiehenä. Vahingossa siivoojaksi päätynyttä Åsnabryggia pitää alalla taisteluhenki. Hän perusti Oikeutta Siivoojille -liikkeen 2007.

– Olen tällainen muiden oikeuksien puolesta taistelija. Olen jäänyt alalle, pitämään heikompien puolta.

– Olen pyrkinyt siihen, että siivoojat järjestäytyisivät ja taistelisivat oikeuksiensa puolesta.

Yhteensä metrosiivoojia on 50, joista vain kaksi on suomalaisia. Åsnabryggin palkka – 9,47 – euroa tunnissa, on korkeampi kuin muilla. Hän on myös yksi harvoista, joka saa tehdä kokopäivätyötä.

– Palkan kanssa tekee tiukkaa, sitä elää melkein kädestä suuhun.

Åsnabryggia ihmetyttää myös ihmisten suhtautuminen siivoojiin.

– Kaverini oli vahtimestarina koulussa. Opettajat olivat naureskelleet selän takana: Minä pistin sen läskin siivoojan pyyhkimään pianonjalkoja.

Siivoajien ahdinko alkoi 1990-luvun lamassa. Siivoojien virkoja lopetettiin ja palkkoja laskettiin jopa tuhannella markalla.

Nyt osa siivoojista joutuu nostamaan toimeentulotukea ja heillä on riski joutua velkakierteeseen. Osa on liikkeen mukaan joutunut turvautumaan pikavippeihin.

Tilannetta ei paranna, että uudesta työehtosopimuksesta poistettiin siivoojien kokemus-, likaisen työn- ja siirtymäajanlisä.

– Ulostelisä oli ennen 10 euroa kerta ja täällä joutuu aika usein siivoamaan ulosteita, sanoo Åsnabrygg.

Oikeutta siivoojille -liikkeen aktiivijäsenen Kirsti Kankaan mielestä laman varjolla heikennettiin työntekijöiden oikeuksia.

– Kun menee huonosti, media ja EK hokevat kriisimantraa ja edunvalvonta menee vielä huonompaan suuntaan. Vallalla olevan käsityksen mukaan rikkaille annetusta rahasta jokunen muru jää köyhille. Edes se ei pidä enää paikkansa, sanoo Kangas.

– Siivoojana oleminen on hengissä pysymistä, selviämistä päivästä päivään. Ei se elämää ole.

Myös rasismi, väheksyminen ja ihmiskauppa varjostavat siivousalaa. Suomalaisten vaihtuessa ulkomaalaisiin erilainen hyväksikäyttö yleistyy.

Kangas tietää harmaan talouden kukoistavan alalla. Osa työnantajista saattaa jättää palkat maksamatta. Osalle ulkomaalaisille naissiivoojille on ehdotettu, että he ryhtyisivät prostituoiduksi työnsä ohella.

Siivoojat

Oikeutta siivoojille -liike perustettiin vuonna 2007 ja nyt siihen kuuluu 200 jäsentä ympäri Suomea.

Liikkeen tarkoituksena on parantaa siivoojien oikeuksia. Se vaatii siivoojille muun muassa 12 euron tuntipalkan, mahdollisuuden kokopäivätyöhön ja lisätyövelvoitteen lakisääteiseksi.

Metrosiivoojien tuntipalkka on 9,25 euroa.

Iltavuoroja tekevä metrosiivooja työskentelee 5,5 tuntia päivässä ja saa noin 1 020 euroa kuukaudessa.

Siivousalalla esiintyy harmaata taloutta ja jopa ihmiskauppaa.

Lähde: Oikeutta siivoojille

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu