Makumaailma

Kiinnostaako ruuan alkuperä - luomutilat avaavat ovensa

<p>Bosgårdissa kasvatetaan luomu-pihvikarjaa, viljellään peltoja ja hoidetaan talousmetsiä ilman avohakkuita. Charolais-rotuinen karja hyödyntää tilan luonnonlaitumia ja pitää maiseman avoimena.</p>

Ruutukaappaus www.bosgard.com/ Bosgårdin tila

Yhdeksän luomutilaa eri puolilla Suomea avaa ovensa yleisölle 30. elokuuta, jolloin vietetään toista kertaa valtakunnallista Suomen luonnon päivää. Uudellamaalla ovensa avaavat porvoolainen Bosgårdin kartano ja Knehtilän tila Hyvinkäällä.

Tiloilla esitellään omaa toimintaa ja kerrotaan, miten luomutuotanto edistää maatalousluonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. Luonnonpäivää vietetään myös kahdella joella, jotka on kunnostettu taimenten kodeiksi.

Ohjelmassa on myös esimerkiksi vasikoiden nimeämiskilpailu, viljalajien tunnistuskisa, hevosmetsätyönäytös, paimenkoiranäytös sekä tutustumista perinnelaitumiin.

Tänä vuonna usealla tapahtumaan osallistuvalla tilalla on paikalla luomutuotannon asiantuntija esittelemässä tuotantotapaa ja sen käytäntöjä. Esimerkiksi Knehtilässä havainnollistetaan luomuviljanviljelyä ja siinä käytettäviä erikoiskoneita apilanurmelle kootulla näytöksellä.

Pop up -kahviloista tai -grilleiltä voi ostaa luomuista syötävää pikkunälkään. Luomutuotteita on myös myynnissä.

Kaloista kiinnostuneille on tarjolla kaksi kiintoisaa kohdetta, jotka on kunnostettu taimenten kutupaikoiksi. Toinen on Vihavuodenkoski Hämeenlinnan Hauholla ja toinen Iitin Pato-oja.

Kunnostustöiden ansioista erittäin uhanalainen järvitaimen lisääntyy nykyään Vihavuodenkoskessa. Myös Pato-ojassa polskii kymmenensenttisiä taimenia, jotka kuoriutuivat tänä keväänä asetetuista mätirasioista. Jos kaikki menee hyvin, ne palaavat aikanaan takaisin kotipuroonsa kutemaan ja synnyttävät alueelle luontaisen taimenkannan.

Luomutilat ovat avoinna kello 12–15 ja kalakohteet kello 11–15. Yhteystiedot ja ohjelmat http://luomuailmanmuuta.fi/suomen-luonnon-paiva.

Avointen ovien luomutilat Suomen luonnon päivänä 30.8. klo 12–15:

  • Bosgårdin kartano, Porvoo (lihakarjaa)
  • Juholan tila, Jämsä (lihakarjaa, viljaa)
  • Kaarlejoki, Turku (kasviksia, marjoja)
  • Karjatila Karhinen, Polvijärvi (lihakarjaa)
  • Knehtilän tila, Hyvinkää (viljaa)
  • Laitilanmäen luomutila, Siilinjärvi (kanoja, lihakarjaa)
  • Tolvilan kartano, Akaa (lampaita)
  • Tupalan tila, Hämeenkoski (itäsuomenkarjaa)
  • Vennan tila, Turku (lehmiä)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Citykani, ötökkä, keinoliha – tässäkö tulevaisuuden ruoka?26.8.2014 15.25
Riistakin on lähiruokaa – näin opit käsittelemään lihaa25.8.2014 22.00
Lainsäädäntö ei yksin turvaa ruokaketjun ympäristövastuullisuutta19.7.2014 16.00
Kumppanuustilan ensimmäiset luomukassit pian jaossa9.7.2014 11.01
Asiantuntija: Luomu myy luuloja8.2.2014 13.16
Luomuoluiden suosio kasvaa8.10.2013 15.53
Kanaharrastaja tekee hifi-rehua: ”Tämän luomumpaa ei voi olla”30.8.2013 10.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu