Paikalliset

Uuno on stadilainen numero yksi!

Apu-lehden toimituspäällikkö Tuomas Marjamäki toimii oppaana Helsingin Uutisten lukijamatkalla Uuno Turhapuro -elokuvan helsinkiläisille kuvauspaikoille. Tämä harvinainen takki on peräisin viimeisen Uunon kuvauksista. Kaupungintalollakin Turhapuroja on kuvattu.

Päivi Tuovinen

Todellinen perusstadilainen Uuno Turhapuro on koheltanut ja selitellyt valkokankaalla peräti neljä vuosikymmentä. Vesa-Matti Loirin esittämä Uuno on lumonnut verbaalivikkelyydellään jo useita sukupolvia.

Elokuussa 1973 ilmestynyt ensimmäinen Turhapuro-elokuva sai jatkokseen 18 muuta leffaa, joissa kaikissa seikkailee tuo hemaisevan seksikäs pörröpää.

Helsingin Uutiset järjestää piakkoin lukijamatkan, jossa vieraillaan useilla elokuvien kuvauspaikoilla.

Rähjäinen Uuno on leimallisesti helsinkiläinen hahmo.

– Stadilaisuus näkyy kyllä Uunon elämäntavoissa kaikin tavoin, esimerkiksi siinä miten hän liikkuu määrätietoisesti paikasta toiseen. Uuno aivan selvästi tuntee tämän kaupungin mestat, myhäilee Turhapuro-asiantuntija, Apu-lehden toimituspäällikkö Tuomas Marjamäki, 34.

Marjamäki on kirjoittanut useita kirjoja suomalaisesta huumorista valkokankaalla – viime syksynä miehen kynästä ilmestyi Simo Salmisen elämäkerta Se se vaan on sillä lailla.

Turhapuro-elokuvia on kuvattu erittäin runsaasti juuri Helsingissä. Moni syntyperäinenkin stadilainen jopa – tietämättään – asuu kulttimaineeseen nousseiden elokuvien kuvauspaikalla.

– Ere Kokkonen sotki tarkoituksella kuvauspaikkoja keskenään, jotta nämä paikat eivät leimaisi liikaa elokuvia.

– Vuoristoneuvos Tuura esimerkiksi saattaa mennä kotiinsa sisälle Oksasenkadun puolelta, mutta seuraavassa kohtauksessa parveke aukeaakin Merihakaan. Eihän siinä ole mitään järkeä, naurahtaa Marjamäki.

Hän ehti itsekin olla mukana 1990-luvun Turhapuro-elokuvien filmauksessa.

– Moni paikka on jo purettu, esimerkiksi Köyhien Stokka Huopalahdessa, jossa kuvattiin Härski Hartikaisen korjaamoa. Veijo Esson baarin tilalla puolestaan toimii nykyään Lapinkyläntien Neste, muistelee Marjamäki.

Hiukopalaa Turhis ehti elämänsä aikana ostaa useista snagareista.

Stadionin eteen hinatusta kioskista Uuno ostaa lihapiirakkaa ja nakkien keitinvettä, mutta varsinainen kulttikohtaus osuu Töölönkadun ja Dagmarinkadun kulmaukseen: siellä Turhapuro esiintyy terveystarkastajana ja kelpottelee Vappu Jurkalta itselleen nakkeja ja ryynimakkaroita.

Vannoutuneinkin Uuno-fani löytää elokuvista aina jotain uutta.

– Taivallahdessa kuvattiin vuonna 1977 kohtausta, missä Uuno ja tuleva vaimo Elisabeth Tuura tapaavat ensimmäisen kerran.

– Jos oikein tarkasti katsoo, huomaa että kohtauksen taustalla hölkkää lenkillä oleva Urho Kekkonen, innostuu Marjamäki.

Helsingin Uutisten lukijamatka Turhapuron kuvausmaisemiin tehdään 10. 5. Kaikki paikat ovat jo täynnä.

Turhapuro-elokuvia jo 40 vuotta

Ensimmäistä Uuno Turhapuro -elokuvan ensi-iltaa vietettiin elokuussa 1973.

Kaikkiaan Turhapuroja on tehty 19 elokuvan verran, viimeinen Uuno seikkaili valkokankaalla 2004.

Ohjaajina ovat toimineet Ere Kokkonen, Spede Pasanen, Hannu Seikkula ja Pertti Melasniemi.

Suosituin Uuno-elokuva on Uuno Turhapuro armeijan leivissä vuodelta 1984. Se on kerännyt yli 750 000 katsojaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu