Paikalliset

Somalipoliitikko lastenvaunukohusta: ”Ihmisiä haukutaan ja kuvataan nyt julkisesti”

VAUNUKOHU   Helsinkiläinen somalipoliitikko tyrmää Pia Kauman väitteet maahanmuuttajien suosimisesta ja käytettyjen vaunujen välttelystä.

Lastenvaunukohu nousi, kun kokoomuspoliitikko ihmetteli, miksi maahanmuuttajaperheen pitää hankkia uudet lasten vaunut sosiaalituella.

Päivi Tuovinen

Keskustalainen poliitikko ja Helsingin kaupungin tasa-arvotoimikunnan jäsen Abdirahim ”Husu” Hussein on tyrmistynyt julkisuudessa ison äläkän aiheuttaman lastenvaunukohun vaikutuksista. Hussein sanoo, että kokoomuslaisten Pia Kauman heitolla kaikki maahanmuuttajat on nyt nostettu tikun nokkaan.

– Olen viikonlopun aikana saanut yhteydenottoja, että maahanmuuttajataustaisia ihmisiä on haukuttu ja kuvattu julkisilla paikoilla.

Ihmisiä on haukuttu ja kuvattu julkisilla paikoilla.”

Lastenvaunukohu alkoi siitä, kun kokoomuspoliitikko Pia Kauma kommentoi kyseenalaisti viime viikolla harkinnanvaraisten sosiaalitukien myöntämisperiaatteet Espoossa. Länsiväylän haastattelussa Kauma kysyi ”Miksi maahanmuuttajaperheen pitää esimerkiksi hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja?”.

Hussein on pettynyt siihen, että Kauma ei ole edes pahoitellut sanomisiaan, jolla on ollut ikäviä vaikutuksia monen maahanmuuttajataustaisen elämään.

– Tämä on tyypillinen poliitikon möläytys, joka on pelkkää huomion hakemista, jolla vaikeutetaan merkittävästi ihmisten elämää ja josta ei kuitenkaan jälkikäteen oteta mitään vastuuta.

Itse Kauman väitteisiin Hussein vastaa suoraan.

Kauma on väittänyt julkisuudessa, että maahanmuuttajille on myönnetty sosiaalitoimesta rahaa uusien lastenvaunujen ostoon.

– Tässä asiassa on nyt otettava faktat ja fiktio erilleen. Kuten Espoon perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remeskin sanoi A-studiossa, sosiaalitoimessa ei ole olemassa erilaisia käytäntöjä kantasuomalaisille ja maahanmuuttajille. Olen myös itse toiminut tulkkina toimeentulotukiasioissa, enkä ole koskaan törmännyt mihinkään vastaavaan. Jos joku sosiaalityöntekijä on näin joskus toiminut, on hän tehnyt väärin eikä toimeentulotukea saava maahanmuuttaja.

Kauma väitti myös, että joissakin kulttuureissa on käytäntö, että lasta ei voi laittaa käytettyihin vaunuihin tai että tyttölasta ei voi laittaa samoihin vaunuihin, missä on ollut poikalapsi.

– Nämä väitteet ovat ihan absurdeja.

Husseinin mielestä Kauman esiintulo haiskahtaa enemminkin provokaatiolta ja äänten kalastelulta.

– Ensi vuonna on vaalit ja tavallisilla lööpeillä ei saa enää huomiota, joten kokoomuskin on alkanut perussuomalaisten vanavedessä käyttää maahanmuuttovastaista retoriikkaa. Natostakin saisi keskustelun aiheen, jos laittaisi maahanmuuttajakortin pöytään.

Hussein on huolestunut siitä, miten kantasuomalaisten ja maahanmuuttotaustaisten toimeentulotukiasiakkaiden välille on luotu tarkoituksenhakuista vastakkainasettelua.

Lastenvaunuheitto oli pelkästään silmänkääntötemppu.”

– Kauman lastenvaunuheitto oli pelkästään silmänkääntötemppu, jonka tarkoitus kääntää katseet pois kokoomuksen köyhät kyykkyyn -politiikasta.

Hussein tunnetaan paitsi poliitikkona, myös Yle Puheessa kuullusta keskusteluohjelmasta Ali ja Husu , jota hän vetää yhdessä koomikko Ali Jahangirin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Espoo vastaa lastenvaunukohuun Ylellä: ”Kaikille sama 200 euroa”1.9.2014 21.49
Lastenvaunulausunto nostatti kohun – näin Pia Kaumaa tylytetään1.9.2014 11.13
Espoolainen kokoomuspomo: ”Miksi maahanmuuttajaperheen pitää hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella?”29.8.2014 14.37

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu