Paikalliset

Helsingin ukrainalaiset: ”Suomi on vaarassa”

POLITIIKKA Ukrainalaisyhteisön kantaravintolassa pelätään suursotaa.

Alexander Bitsak valmistui ekonomiksi Kiovassa yli 30 vuotta sitten ja muutti Helsinkiin ukrainalaisen kaverinsa houkuttelemana kahdeksan vuotta sitten.

Johanna Erjonsalo

Pelmenit-ravintolan omistaja Alexander Bitsak tekee heti selväksi, että borssikeitto on ukrainalainen eikä suinkaan venäläinen keksintö.

– Venäläinen ja ukrainalainen keittiö voivat näyttää samanlaisilta, mutta eroja on paljon. En kuitenkaan tee ravintolassani politiikkaa vaan tarjoan ruokia ympäri entistä Neuvostoliittoa, kuten Georgiasta ja Uzbekistanista, Bitsak kertoo.

Kalliossa sijaitseva Helsingin ainoa ukrainalainen ravintola oli kesän putkiremontissa, mutta on taas auki joka päivä.

Bitsak häärii ravintolassaan ilman vapaapäiviä. Kaikki ruuat, kuten piroškit eli lihalla täytetyt taikinatyynyt, tehdään käsin paikan päällä.

Khersonista, läheltä Krimin niemimaata kotoisin oleva Bitsak seuraa murheellisena sotaa Itä-Ukrainassa ja on sitä mieltä, ettei siitä pidä syyttää koko Venäjän kansaa.

– Ukrainalla on vastassaan Vladimir Putin, eikä Venäjä. Minunkin äidinkieleni on venäjä, kuten niin monella muullakin ikäiselläni Ukrainassa. Neuvostoliitossa kansoja yritettiin venäläistää ja aika hyvin siinä onnistuttiin.

Kotimaastaan kertoessaan Bitsak kiihtyy välillä niin, että hänellä meinaa jäädä lettupannu tulelle. Hän uskoo, että Putin aukoo Ukrainassa nyt portteja kolmannelle maailmansodalle.

– Toinen maailmansota alkoi siitä kun Saksa miehitti Itävallan ja Putin miehitti nyt Krimin. Putin tuntuu haluavan suurempaa sotaa, ja vaaravyöhykkeessä ovat etenkin Suomi sekä Baltian maat ja Puola.

Hän korostaa Suomen olevan nyt todellisessa vaarassa. Suomi tunnetaan rauhaa rakastavana kansana, mutta pienet joutuvat aina pelinappuloiksi kun suuret selvittelevät välejään.

Ukrainakin on suuri, 45 miljoonan asukkaan maa.

– En kiistä, etteikö Ukrainassa olisi ongelmia. Niistä suurin on korruptio, mutta ukrainalaisten on saatava itse ratkaistava ongelmansa, Bitsak toivoo.

Helsingin seudulla yrittäjänä toimiva, Itä-Ukrainasta kotoisin oleva Andrij Ryntty kertoo piipahtavansa Pelmenissä monta kertaa viikossa.

Niin tekee moni muukin Helsingin ukrainalaisista, joita on Helsingin kaupungin tietopalvelun mukaan kaikkiaan noin 550.

Suosikkiruuakseen Ryntty nimeää borssikeiton. Hänen mukaansa Ukrainassa on käynnissä peli, jonka kaikki pelaajat eivät ole tiedossa.

Hän uskoo, että presidentti Putinin taustalla on ihmisiä, jotka päättävät hänen puolestaan.

– Putin on pelkkä työkalu, mutta kenelle? Emme tiedä sitäkään, kiristetäänkö Putinia, vai vaikutetaanko hänen muulla keinoin.

Kriisin mukanaan tuomana myönteisenä seikkana Ryntty pitää sitä, että Ukrainan kansa on nyt yhtenäisempi kuin ehkä koskaan. Sillä on kuitenkin kova hinta.

– En usko, että sota päättyy lähiaikoina. Pelkään, että Venäjän ympärille muodostuu uusi Neuvostoliitto ja syttyy kylmä sota. Käynnistyy ketjureaktio, jota ei voi hallita.

Kannaltaan pahimpana pitää Alexander Bitsak sitä, ettei hän voi tehdä Helsingistä käsin paljoakaan auttaakseen kansaansa.

– Jotain kuitenkin teen. Lähetän joka kuukausi yhden päivän tienestini Kiovaan tyttärelleni, joka kanavoi rahan siellä hyvään tarkoitukseen. Vuodenvaihteessa olin Kiovan Maidanilla valmistamassa ruokaa mielenosoittajille.

Bitsak, 57, pitää mahdollisena, että hän vielä palaa Ukrainaan. Päätöksestä tulee vaikea, jos hän sen joskus tekee.

– Suomesta on tullut toinen kotimaani, ja Helsinki on kotikaupunkini. En laske leikkiä, kun totean, että Suomi on maailman paras maa. Mutta, olen ukrainalainen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu