Jättilakko uhkaa Helsinkiä – metrot ja ratikat seisahtuvat, kouluihin kylmää ruokaa

JHL:n vuorokauden mittainen työnseisaus pysäyttäisi kaiken ratiovaunu- ja metroliikenteen.

Johanna Erjonsalo

Helsingin metrot ja ratikat uhkaavat pysähtyä vuorokaudeksi syyskuun 23. päivä. Helsingin yhteisjärjestö JHL ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestävät tuolloin laajan mielenilmauksen, jolla vastustetaan Helsingin kaupungin palvelutuotannon Palmian yhtiöittämistä.

Kaikkiaan työnseisaukseen on osallistumassa noin 9 000 JHL:n jäsentä.

JHL kertoi tiistaina antaneensa mielenilmauksesta varoituksen Helsingille.

Työnseisaus vaikuttaisi paitsi ratikoihin ja metroon, myös Palmian ruokahuoltoon ja muun muassa kouluihin ja päiväkoteihin.

JHL:n Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtaja Merja Ruotsalainen arvioi, että esimerkiksi kouluissa tarjottaisiin vain kylmä ruoka. Päiväkodeissa pitäisi tulla toimeen normaalia pienemmillä työntekijämäärillä. Vanhuksille sen sijaan pyritään takaamaan lämpimän aterian tarjoilu.

- Mielenilmauksen vaikutukset rajattaisiin niin, että kenenkään henki ja terveys eivät vaarannu, Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalaisen mukaan mikään lainsäädäntö ei edellytä, että Palmia pitäisi yhtiöittää, vaan se voisi edelleen jatkaa liikelaitospohjaisena.

Ruotsalaisen mukaan JHL vaatii, että yhtiöittämiskaavailut pysäytetään ja kaupunki linjaa, että nykyisen kunta-alan työehtosopimuksen päättyessä tammikuussa 2017 ei siirrytä käyttämään työntekijöille huonompaa palvelulan työehtosopimusta.

- Nämä ovat myös ehtoja sille, että työnseisaus ei toteudu, Ruotsalainen sanoo.

Yhtiöittämistä käsitellään kaupunginhallituksessa ensi maanantaina ja valtuustossa 24. syyskuuta. Mikäli yhtiöittämispäätös tehdään, tarkoittaa se JHL:n mukaan sitä, että jatkossa muun muassa kaupungin kiinteistöhuolto, turvallisuuspalvelut sekä puhtaanapidon henkilökunta voisivat siirtyä ulkopuolisille toimijoille.

- Yhtiöittämisen seurauksena henkilöstön työehtosopimuksia heikennetään ja näin jo nyt pienipalkkaisten työntekijöiden palkat laskisivat, Ruotsalainen pelkää.

Lopulta palkkojen ja työehtojen heikentyminen vaikuttaisi myös palvelutasoon, hän arvioi.

- Olemme huolissamme sekä työntekijöiden edusta että kaupunkilaisille tarjottavan palvelun heikentymisestä.

toimitus