Paikalliset

Näkökulma: Väkivallan uhka saa tavallisenkin nuoren varovaiseksi

Nuoret ovat oppineet välttämään tiettyjä paikkoja, kuten asemien seutuja sekä huonosti valaistuja puistoja ja katuja.

Armi Suojanen

Viime viikonloppuna Vantaan Heurekan puistossa sattuneet nuorten pahoinpitelyt ja ryöstöt puhuttavat laajasti. 15-vuotiaan nuoren näkökulmasta tapahtumat tuntuvat rajuudessaan poikkeuksellisilta mutta eivät varsinaisesti yllätä.

Pääkaupunkiseudulla elävä nuori joutuu välttämättä miettimään omaa turvallisuuttaan ihan tavallisessa arjessakin. Pahoinpitelyn tai ryöstön vaara ei vaani aina vain pimeillä syrjäkaduilla ja puistoissa, vaan ryöstetyksi voi tulla myös keskellä päivää.

Itselläni ei ole kokemuksia pahoinpitelyn tai ryöstön – toisin sanoen rullauksen – kohteeksi joutumisesta. Kaveripiiristäni ainakin kaksi nuorta on valitettavasti joutunut uhriksi.

Vuosi sitten kesällä kaveriltani varastettiin älypuhelin Helsingin keskustassa Kampin kauppakeskuksen edustalla väkivallalla uhaten. Tämä tapahtui keskellä kirkasta päivää.

Noin kuukausi sitten toinen kaverini pahoinpideltiin nuorten suosimassa ajanviettopaikassa myöhään illalla. Pahoinpitelijät olivat samanikäisiä nuoria. Samalla kaverilta vietiin lompakko ja kännykkä. Tekijät pakenivat paikalta juuri kun poliisi saapui paikalle.

Poliisi sanoi kaverilleni, ettei pahoinpitelijöitä todennäköisesti saada ikinä kiinni. Eikä näin ole tähän mennessä tapahtunutkaan.

Jos itse joutuisin ryöstön kohteeksi, en yrittäisi olla supersankari, vaan antaisin suosiolla kaikki tavarat, joita uhkailija vaatisi.

Monien muiden tavoin olen oppinut tunnistamaan uhkatilanteet ennakolta. Niin kutsutut rullaajat iskevät lähes aina usean henkilön porukoissa ja lähes aina uhri on yksin.

Jos uhkaavan oloinen ja aggressiivinen porukka tulee vastaan, kannattaakin siirtyä toiselle puolelle tietä. Näin jouduin itsekin toimimaan viime viikolla, kun olin tulossa kotiin illalla.

Tyypillisimmin uhkatilanteet sattuvat myöhään illalla, joten niihin aikoihin ulkona liikkuessa kannattaa miettiä, mitä alueita kannattaa vältellä. Kamppi, Steissi, metro- ja juna-asemat ovat paikkoja, joita nuoret – niin tytöt kuin pojatkin – tietävät varoa.

Kaupungissa on paikkoja, joita nuoret – niin tytöt kuin pojatkin – tietävät varoa.”

Ryöstöt eivät ole onneksi kovin suuri huolenaihe nuorten keskuudessa, ja oman kokemukseni mukaan pääkaupunkiseudulla liikkuminen on yleensä turvallista. Silti pitää kysyä, miten nuorten turvallisuutta voitaisiin edistää. Onko vartioita ja poliiseja tarpeeksi niissä paikoissa, joissa nuorten tiedetään viettävän aikaa? Kuka on vastuussa, jos nuori joutuu pahoinpitelyn tai ryöstön kohteeksi ja tekijät itsekin ovat vasta nuoria?

Teksti: Tuukka Kainulainen

Kirjoittaja on 15-vuotias helsinkiläinen, joka tutustuu työelämään Helsingin Uutisten, Vantaan Sanomien ja Länsiväylän toimituksessa.

Toimi näin, jos älypuhelimesi ryöstetään

Kun kännykkä varastetaan, sillä voidaan ostaa internetin nettikaupoista erilaisia tuotteita. Ryöstetty huomaa tämän varsin ikävällä tavalla, vasta seuraavassa puhelinlaskussaan.

Tämän takia ryöstön jälkeen on syytä sulkea oma puhelinliittymä, etteivät ryöstäjät pääse käyttämään sitä hyväkseen.

Varkaudesta kannattaa tehdä myös rikosilmoitus, josta käy ilmi puhelimen IMEI-koodi. IMEI-koodilla yksilöidään puhelin ja sellainen löytyy jokaisesta puhelimesta. Koodi pitää ilmoittaa rikosilmoitusta tehdessä, jotta puhelin voidaan sulkea poliisin toimesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Heurekan tappelun saldo: Sairaalakäyntejä, pesismailoja ja katkenneita hampaita8.9.2014 15.45
Etninen jengi iski: Heurekassa riehuttiin viime yönä7.9.2014 18.03

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu