Makumaailma

Peshawar pitäytyy pakistanilaisessa: possu ei pääse listalle

EKSOTIIKKA Jo 13 vuotta Espoossa ruokaa tarjonneet pakistanilaiset avasivat reilu vuosi sitten ravintola K2:n Iso-Roballe.

Peshawarissa oli aiemmin tarjolla jonkin aikaan myös suomalaisempia ruokia, mutta nyt mennään puhtaasti pakistanilaisittain. Ali Mughalin ja kumppaneiden asiakkaana vierailee myös Jaakko Hyvärinen.

Jussi Vehkasalo


Espoon Kilossa sijaitseva Peshawar on yksi harvoista pakistanilaisista ravintoloista pääkaupunkiseudulla.

– Isoveljeni pitää Helsingin Iso Roobertinkadulla K2-nimistä ravintolaa, Peshawarin Ali Mughal kertoo.

K2 viittaa Pakistanin ja Kiinan rajalla olevaan maailman toiseksi korkeimpaan vuoreen.

Peshawar on suuri kaupunki Pakistanissa.

– Peshawar on ollut Espoossa jo 13 vuotta. Aiemmin olimme Olarissa, tässä on nyt menossa viides vuosi.

Ruoan saa buffetista nopeasti.”

S-marketin , Tapiolan lukion ja Kierrätyskeskuksen kainalossa sijaitsevan ravintolan lounaalla käy lähialueella työskenteleviä, kuten Jaakko Hyvärinen .

– Tämä on yksi alueen lounaspaikoista, joissa käymme. Ruoan saa buffetista nopeasti ja se on ihan ok, Hyvärinen luonnehtii.

Lounashinta on hänen mielestään linjassa lähialueen muiden lounaspaikkojen kanssa.

Onko pakistanilainen ruoka tulista?

– No ei erityisen tulista, noilla lisukkeilla tulisuutta saa halutessaan lisättyä.

Pakistan itsenäistyi vuonna 1947, jolloin brittiläinen Intia jaettiin hindujen Intiaan ja muslimien Pakistaniin.

Ruokakulttuurien juuret ovat siis yhteiset.

– Mausteiden käytössä on eroja, vaikka käytämmekin samoja mausteita kuin intialaisessa: korianteria, kuminaa, masalaa ja kanelia, Mughal luettelee.

Peshawarissa ei ole tarjolla sianlihaa, mutta sen sijaan naudanlihaa, joka puuttuu intialaisista ja niin ikään läheistä ruokakulttuuria edustavista nepalilaisista ravintoloista.

– Lisäksi meillä on lammasta ja kanaa sekä kalaa ja äyriäisiä.

Tarjolla on myös vegaaniruokaa luomukasviksista.

Ravintolan lähellä sijaitsee hotelli Scandic Espoo.

– Turisteja sieltä käy meillä syömässä etenkin iltaisin, esimerkiksi amerikkalaisia ja englantilaisia.

Myös lukiolaisia käy kuulemma syömässä, heille on oma opiskelija-alehintansa.

Lounaalla oli 5. syyskuuta tarjolla keiton ja salaattipöydän lisäksi viisi lämmintä ruokaa.

Jutun kirjoittajalle niistä maistuvinta oli chicken Peshawar, lisäytyä ruokiin sai tulisella sipulihakkeella.

Lounastajat saavat keittiön tandooriuunissa paistetun naanleivän, joka oli vallan herkullinen, leivän päälle oli sipaistu hiven voisulaa.

Ruoan päälle maistui jogurttipohjainen mangolassi, jota huitaisi kitusiin mielellään toisenkin lasillisen.

– Päivässä menee tuollaiset 170–180 lounasta, Mughal kertoo.

Peshawarin buffet

Arkilounaan lämpiminä ruokina oli 5. syyskuuta tarjolla:

Sabzi/veg soup eli kasvis-kookoskermakeittoa.

Sabzi kofta malai eli kasvispyöryköitä kookoskermakastikkeessa.

Alu mattar phalian eli perunoita, vihreitä papuja ja herneitä valkosipulikastikkeessa.

Fish chili eli friteerattua kalaa talon chilikastikkeessa.

Chicken Peshawar eli kanan rintapaloja, kuminaa ja juustoa tomaatti-kermakastikkeessa.

Lamb masala eli lampaanlihapaloja talon masalakastikkeessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Nepalilainen hurmasi mummotkin15.11.2013 15.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu