Näin legendaarinen Pääsiäishanukas-sketsi oikeasti syntyi – Petelius ja Heiskanen kertovat

Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Heiskanen Velipuolikuun pääsiäishanukas-sketsissä.

Kari Kyrönseppä


Television legendaarista Velipuolikuu -sketsisarjaa käsikirjoittaneet ja sarjassa näytelleet Kari Heiskanen ja Pirkka-Pekka Petelius korjaavat tietoa Pääsiäishanukas-sketsin tausta-ajatuksista.

Heiskasen ja Peteliuksen mukaan Velipuolikuun ohjaaja-käsikirjoittaja Kari Kyrönseppä muisti väärin, kun hän kertoi sketsin synnystä viime viikolla (7.9.2014).

– Petelius ja Heiskanen olivat matkalla ruokatunnille alkaneet puhua juutalaisista, heidän ruuistaan ja kohtalostaan, Kyrönseppä sanoi.

Kyronsepän mukaan kaksikko sai idean juutalaisesta ruuasta: laitetaan ihminen taikinan sisään ja uuniin.

Näin ei asia Heiskasen ja Peteliuksen mukaan kuitenkaan mennyt.

– Tämä on käsitys jonka selkeästi haluamme korjata. Idea lähti murreperäisestä sanasta ”hanu”, joka meille tarkoittaa jätkää, jässikkää tai sälliä. Hanu-sanalla on positiivinen tunne- ja merkityssisältö, Heiskanen ja Petelius ilmoittavat.

Hanu on kaveri joka tekee eikä kysele, edes tuulenpieksämänä ja rahattomana hanu ei menetä elämäniloaan.

– Hanusta syntyi näissä mietteissä johdannainen hanukas, sillä talsimme pakkasessa Yleisradion ruokalaan syömään.

Miehet korostavat, että heidän harmittoman sketsinsä tulkitseminen juutalaisten kansanmurhan tai heidän ruokalajiensa irvailuksi tuntuu makaaberilta.

– Meille molemmille holokausti on ihmiskunnan historian hirvittävin sivu, emmekä halua että hauskaksi tarkoitettu sketsi kääntyy täysin tarkoitustaan vastaan.

Velipuolikuun tekeminen oli Heiskasen ja Peteliuksen mielestä hauskaa ja haastavaa.

– Saimme koheltaa sydämen kyllyydestä. Sarjan tekemisen riemun soisimme jäävän mielikuvaksi niille jotka aikanaan sen näkivät.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva
Jussi Vehkasalo