Paikalliset

Paperittomien klinikka ahtaalla - kerjäläisiä ennätysmäärä

Global Clinic on puhtaasti vapaaehtoistoimintaa, kertoo Pekka Tuomola. Helsingin Diakonissalaitos on antanut terveysklinikalle ilmaiset tilat, jonkin verran välineistöä ja sairauskertomusjärjestelmän.

Jani Jakonen

Helsinkiin tulvii romanikerjäläisiä niin paljon, että heitä auttavat tahot ovat pian ahdingossa.

Hirundon päiväkeskukselle etsitään kuumeisesti isompaa tilaa ja myös maksuttomia terveyspalveluja paperittomille siirtolaisille tarjoava Global Clinic pullistelee asiakkaista.

– Suurin osa klinikalla käyvistä asiakkaista on Romanian ja Bulgarian romaneja, joten uskon, että kasvu vaikuttaa suoraan klinikalla erilaisten vaivojen vuoksi käyvien asiakkaiden määriin. Asiakkaita on nyt ollut viikottain 5–15. Kesää kohti asiakasmäärät saattavat hyvinkin lisääntyä, kertoo Global Clinicin lääkäri Mikko Hakala.

Sosiaali- ja terveysviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan on mahdollista, että Helsingissä oleskelevien kerjäläisten kokonaismäärässä rikotaan tänä kesänä ennätyksiä.

– Pääkaupunkiseudulla on ollut tänä keväänä noin nelisen sataa kerjäläistä. Vilkkaimpina kesinä kerjäläisiä on ollut viisisataa. Nyt on viitteitä siitä, että määrä voi nousta kuuteen sataan.

Global Clinic toimii julkisuudelta salatussa osoitteessa Helsingissä. Paikka on tarkoitettu ensisijaisesti laittomasti maassa oleskeville ihmisille, jotka eivät pääse tavallisen terveydenhuollon piiriin.

Potilaita klinikalla ottaa vastaan kaksi lääkäriä kerran viikossa tiistaisin. Muina aikoina lääkärit antavat terveysneuvontaa päivystysnumerossa.

Lääkärit toimivat klinikalla vapaaehtoisina ilman palkkiota oman palkkatyönsä ohessa.

– Me teemme kaiken sen mitä pystymme näillä resursseilla, jotka meillä on. Yksinkertaisissa vaivoissa pystymme olemaan avuksi. Jos ruuhkat kasvavat kovin suuriksi, niin välttämättä ei pystytä kaikkia asiakkaita ajan kanssa haastattelemaan ja tutkimaan, Mikko Hakala kertoo.

Ongelmana on, ettei klinikalla ole juuri mitään tutkimusmahdollisuuksia. Muun muassa laboratorioseurantaa tai röntgentutkimuksia vaativia sairauksia ei pystytä tutkimaan.

– Jos asiakkaalla on välitöntä henkeä tai terveyttä uhkaavaa vaivaa, hänet hoidetaan normaalissa julkisessa terveydenhuollossa. Jonkin verran olemme laittaneet lähetteitä sairaalapäivystykseen.

Helsingin Diakonissalaitoksen palvelualueen johtajan Pekka Tuomolan mukaan maksuttomat terveyspalvelut ovat romanien auttamiseen liittyvä ihmisoikeuskysymys.

– Suurin syy heidän Suomeen tuloonsa on äärimmäinen köyhyys. Heillä ei ole mitään mahdollisuuksia saada töitä eikä sosiaaliturvaa ole. Romaniassa, Bulgariassa ja Unkarissa ei käydä ihmisoikeuskeskustelua.

Tuomola kiistää, että maksuttomat palvelut lisäisivät romanisiirtolaisten maahantuloa.

– Jos majoitusta järjestettäisiin, niin se kyllä houkuttelisi ja heti lisäisi tulijoiden määrää.

Paperittomien klinikka

Romanian ja Bulgarian romanit ovat laillisesti maassa, mutta heillä ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Eli he eivät ole lakisääteisen sairausvakuutuksen ja julkisen terveydenhuollon piirissä Suomessa tai muissa EU-maissa.

Klinikalla käy myös todellisia paperittomia henkilöitä, joilla ei ole oleskelulupaa.

Klinikka on sitoutunut vaitioloon, eikä potilaista ilmoiteta maahanmuuttoviranomaisille tai poliisille.

Lääkäreiden lisäksi klinikalla toimii vapaaehtoisina sairaanhoitajia, tulkkeja ja lakimiehiä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu