Paikalliset

Kuninkaankolmio-projekti paljasti ongelmakohtia

PROJEKTI Kaupunkien erilaiset intressit ja taloustilanteet vaikeuttavat yhteistyötä.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien Kuninkaankolmio-projekti vahvisti seudullista yhteistyötä, mutta toi myös esille sen pulmakohtia.

– Kaupunkien erilaiset intressit ja rahoitusmahdollisuudet sekä jatkuvasti muuttuva toimintaympäristö tuovat haasteita seudulliselle yhteistyölle, kiteyttää projektinjohtaja Kimmo Kuisma Helsingin kaupungilta.

Helsinki, Espoo ja Vantaa tekivät viime vuoden loppuun suunnitteluyhteistyötä ilman kuntarajoja, ja sen kohteena oli Myyrmäki lähialueineen. Projektissa luotiin kuntarajat ylittäviä maankäytöllisiä ja liikenteellisiä ideoita sekä kehitettiin seudun nettipalvelukartta. Yhteisten palvelujen järjestämisessä jäi kuitenkin läpimurto tekemättä.

– Ihmiset hakevat yhä palvelunsa lähialueeltaan, mikä kävi ilmi päivähoidon yhteiskäyttökokeilussa. Toisaalta havaittiin, että kaupunkien on helpompaa kehittää ja päättää palveluverkosta yksin, ilman riippuvuuksia naapureiden tavoitteista.

Tästä huolimatta kaupunkien väliset sopimukset ja lakimuutos ovat vuodenvaihteesta alkaen mahdollistaneet sen, että päivähoitoa ja terveyspalveluita voi hakea vapaasti yli kuntarajan.

Yhteissuunnittelu keskittyi Kehä II:n jatkeen ja ympäristön maankäyttöön ja loi idean, että Kehä II:n jatkeesta tulisi kevyempi kaupunkibulevardi.

Vantaan aluearkkitehti Timo Kallaluodon mukaan suurin löytö projektissa oli se, että Rajatorpan ja Konalan raja-alueelta paljastui potentiaalinen asuinalue. Tällainen löytyi myös Myyrmäestä Myyrmannin nurkilta, ”jonne voisi rakentaa kaupunginosan kaupunginosaan”. Rajat ylittävää työtä tehdään nyt Östersundomissa, missä Helsinki, Sipoo ja Vantaa työstävät yleiskaavasuunnitelmaa.

– Kun Kuninkaankolmion suunnittelua jatketaan Vihdintien ja Kehä II:n jatkeen risteyksessä, siinä voi hyödyntää Östersundomin yhteistyömallia, Kuisma sanoo.

Kuninkaan-kolmio-projekti

Kuninkaankolmion seudullinen aluekehittämisprojekti alkoi 2008, ja sen toiminta päättyi joulukuussa 2013.

Hankkeessa Vantaa, Espoo ja Helsinki suunnittelivat maankäyttöä, liikennettä ja palveluja ilman kuntarajoja.

Kuninkaankolmioksi kutsutaan aluetta, jossa Helsinki, Espoo ja Vantaa kohtaavat. Projektialueen muodostivat mm. Helsingistä Kuninkaantammi ja Honkasuo, Espoosta Painiitty ja Uusmäki sekä Vantaalta Myyrmäki ja Kaivoksela.

Kuninkaankolmion asukasmäärä kasvaa seuraavan 10–15 vuoden aikana arviolta 22 000 uudella asukkaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu