Paikalliset

Kerjäläisten terveyspalvelut voivat maksaa kaupungille satoja tuhansia

Paperittomien terveyspalvelut palautettiin uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaupunki hoitaa niitä omalla kustannuksellaan. Alunperin esityksen mukaan asiassa olisi odotettu linjausta valtiolta.

Armi Suojanen

Helsingin kaupunki saattaa ottaa hoitaakseen romanikerjäläisten terveydenhuollon. Nykyisin romanisiirtolaiset voivat käydä ainoastaan Global Clinicillä, jossa vapaaehtoiset lääkärit auttavat romaneja ja Suomessa luvattomasti oleskelevia paperittomia ulkomaalaisia.

Global Clinicin lääkärin Mikko Hakalan mielestä kaupungin pitäisi ottaa vastuulleen paperittomien siirtolaisten terveyspalvelut.

– Siitä olisi selkeitä hyötyjä. Esimerkiksi tiettyjen infektiotautien leviäminen pystyttäisiin paremmin estämään. hiv- ja tuberkuloositartunnat pystyttäisiin löytämään tehokkaammin julkisessa terveydenhuollossa, kertoo Hakala.

– Joitakin hiv- ja tuberkuloositapauksia on löydetty klinikkamme kautta.

Vapaaehtoisten pyörittämän klinikan tilanne on Helsingin kaupungin tiedossa ja kaupunki on ryhtynyt etsimään ratkaisua asiaan.

– En ota tässä vaiheessa kantaa siihen, pitäisikö kaupungin ottaa asia hoitaakseen. Lautakunnan esitystä varten on vielä paljon selvittämättömiä asioita. Selvitämme palveluiden mahdollisen järjestämistavan sekä sen, missä laajuudessa, kenelle ja missä palveluja tarjottaisiin, kertoo hallintoylilääkäri Jukka Pellinen.

Pellisen mukaan kaupungille ja veronmaksajille koituu varmasti lisäkustannuksia, mikäli kaupunki ottaa paperittomien terveyspalvelut hoitaakseen. Kustannusten suuruutta on nyt vaikea arvioida.

– Kustannuksia ei synny pelkästään perusterveydenhuollon palveluiden käytöstä, vaan myös erikoissairaanhoidosta. Yksittäinen potilas voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja.

– Palvelun järjestämisen kiinteät kustannukset voivat olla satoja tuhansia euroja vuodessa. Tarkat kustannukset riippuvat palvelun järjestämistavasta ja laajuudesta. Nämä kaikki ovat vielä avoimia kysymyksiä.

Pystyttäisiinkö vaarallisten tartuntatautien leviäminen estämään tehokkaammin julkisessa terveydenhuollossa?

– Se on mahdollista, mutta varmuudella en voi sanoa.

Helsinkiin arvioidaan saapuvan ennätysmäärä kerjäläisiä tänä kesänä (HU 29.5.).

– En voi suoraan sanoa, että tartuntatapausten määrä nyt lisääntyy, mutta riski on aina olemassa.

Esitys tulee 18.6.

Sosiaali- ja terveysvirasto valmistelee esityksen paperittomien ja kerjäläisten terveydenhoidosta lautakunnan lausunnoksi kaupunginhallitukselle.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee 18.6. samansisältöiset lausuntoesitykset sekä kaupunginvaltuutettujen toivomusponteen että valtuustoaloitteeseen.

Toivomusponnessa ja valtuustoaloitteessa vaaditaan, että kaupunki ottaa paperittomien terveyspalvelut vastuulleen. Vaihtoehtoina ovat muun muassa palveluiden tarjoaminen normaalilla terveysasemalla tai hankinta ulkopuoliselta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu