Asuminen

Uniikki kartanolinna tulee myyntiin - katso kuvat upeasta Suitiasta

Ikivanha Suitian linna katsoo taas tulevaisuuteen, sillä tarjouskilpailu käynnistyy pian. Keskiviikkona pihan yli hiippaili hyvinvoiva linnankissa.

Teemu Vestovuo

Suitian linna, 79 muuta rakennusta ja vajaat 800 hehtaaria kartanon tiluksia tulevat piakkoin myyntiin Siuntiossa. Vakavasti otettavia kyselyjä on tullut jo ennen tarjouskilpailun alkamista.

Myyntipäällikkö Esa Pentikäinen Senaatti-kiinteistöistä kertoi Länsi-Uusimaa -lehdelle, että Suitian myynti alkaa syys-lokakuussa.

– Todennäköisesti kauppa tehdään ensi vuoden puolella, sillä hinta nousee yli kymmenen miljoonan ja kauppa menee eduskunnan käsittelyyn.

Sakaraharjainen kartanolinna oli viimeksi Helsingin yliopiston käytössä, mutta sen jälkeen se on ollut jo monta vuotta tyhjillään. Maakuntamuseon johtaja Dan Lindholm pitää hyvänä asiana, jos rakennukselle löytyisi sen arvon ymmärtävä ostaja.

– Huonoin tilanne arvorakennuksen kannalta on, jos se on kauan ilman käyttöä. 

Suitian kartanolinna valtavine tiluksineen on tulossa myyntiin lähiaikoina, ja Senaatti-kiinteistöt pyrkii myymään sen yhtenä kokonaisuutena.

Valtiolla ei ole enää Suitialle käyttöä, ja linna on tyhjentynyt vakiokäytöstä 2006. Viimeksi linnassa toimi Helsingin yliopisto, mutta viime vuodet se on uinunut tyhjillään ja ilman käyttöä.

Nyt odotetaankin, että yksityispuolelta löytyy varteenotettava ostaja keskiaikaiselle linnalle, 79 eri rakennukselle sekä noin 780 hehtaarille maata. Tuleva tarjouskilpailu on jo kerännyt vakavasti otettavia kyselyjä.

Kukapa ei haluaisi asua sakaraharjaisessa satulinnassa, jolla on 1400-luvulle saakka yltävä, komea historia. Ympärillä huokuvat suuret tammet ja mäeltä on näkymä Siuntion kirkon suuntaan.

Kokonaisuus on niin massiivinen, että koko tilan ostajaa saattaa olla vaikea löytää.

Myyntipäällikkö Esa Pentikäisen mukaan itse linnassa on neliöitä 1 300, mutta kauppaan kuuluvat myös vieressä oleva maatilakeskus navetoineen ja konehalleineen.

Lisäksi myydään muun muassa linnan lähellä oleva Harjulinna, joka on toiminut jopa SPR:n vastaanottokeskuksena.

Maat jakautuvat puoliksi metsä- ja peltoalueisiin. Tilaan kuuluu myös muualla Siuntiossa, Siggansintiellä oleva Siggansin tila.

– Siellä on suuri, kartanomainen vanha puutalo ja muita rakennuksia, lähinnä huonokuntoisia.

Kokonaisuus on niin massiivinen, että koko tilan ostajaa saattaa olla vaikea löytää. Kiinteistö on tarpeen tullen myös palasteltavissa pienempiin osiin.

– Varmasti ainakin pellot ja metsät menevät kaupaksi helposti. Ajan kanssa oikea ostaja löytyy, ja kauppahinta tulee olemaan yli kymmenen miljoonaa. Kauppa menee eduskunnan käsittelyyn.

– Kiinnostuneita voivat olla niin varakkaat yksityishenkilöt kuin yhdistyksetkin.

Pentikäinen arvioi, että kokonaisuus saadaan myytyä ensi vuoden aikana. Keskiviikkona linnan pihalla hääri mainostoimiston kuvausryhmä, joka kuvasi linnaa kauko-ohjattavalla multikopterilla ilmasta.

– Ooh, good stuff, kuvaajat ja ad Minna Hiltunen huokailivat, kun huriseva kopteri välitti kartanolinnan yläpuolelta kuvaa aamuauringon valossa kylpevästä sokerikakun näköisestä linnasta.

Toimialajohtaja Heikki Laitakari Senaatti-kiinteistöistä arvioi, että linna on melko hyvässä kunnossa.

– Siihen on tehty 1990-luvun lopulla peruskorjaus, eikä se vaadi isoja remontteja.

Holvimaisia kattoja, laattalattioita, jykeviä kiviportaita.

Astuminen linnan ovesta sisään on kuin sukeltaisi menneeseen maailmaan. Holvimaisia kattoja, laattalattioita, jykeviä kiviportaita.

Koristeellista puupaneelia, leveitä lattialankkuja, ihastuttavia valoisia huoneita ja koristeellisia ikkunoita. Joka huoneessa toinen toistaan viehkeämpiä kakluuneja.

Linna vaikuttaa hyvin hoidetulta, kaikkialla tuoksuu raikkaalta, pinnat ovat siistit eivätkä vanhat lattialankut narise. Vain kellarikerroksessa näkyy kosteuden vaikutuksia. Lattialla on runsaasti valkoista pölyä ja jopa irronneita kiviä.

Suitian pellot ovat vuokralla naapuritilan, Gårdskullan Maatalousyhtymä Gustav & Henrik Rehnbergille. Vuokralla on 270 hehtaaria peltoja sekä maatalouskeskuksen rakennuksia vuoteen 2017 asti.

Gustav Rehnbergin mukaan Rehnbergit ovat kiinnostuneita jatkamaan vuokralaisina, mutta he aikovat myös osallistua tarjouskilpailuun.

Valtio tuli väliin, kun sillä oli etuosto-oikeus konkurssipesiin.

Rehnbergien suvulla on pitkäaikainen suhde Suitiaan.

– Isoisämme Alvar Rehnberg osti sen jo vuonna 1933 vapaaherra August Wredeltä tämän tehtyä konkurssin. Muutaman vuoden taistelun jälkeen valtio tuli väliin, kun sillä oli etuosto-oikeus konkurssipesiin, kertoi Rehnberg.

Rehnbergejä kiinnostaisi ottaa linna vaikkapa matkailutoimintaan ja esimerkiksi hää- ja juhlakäyttöön.

– Se on Siuntiossa tärkeä identiteetin kannalta ja olisi hyvä, että kaikki pääsisivät siitä aina välillä nauttimaan, eikä linna sulkeutuisi ihmisiltä.

Suitian kartano

Suitian kartanon historia ulottuu 1400-luvulle saakka, ja omistajina ovat olleet muun muassa mahtimiehet Erik ja Klaus Fleming.

Harmaakivinen päärakennus on peräisin 1540-luvulta. Hovimarsalkka Reuterholm ajanmukaisti rappeutuneen linnan 1700-luvulla.

Kartanolinnan nykyinen asu on peräisin 1800-1900 -luvuilta, jolloin sen omistaja August Wrede loi myöhäiskeskiaikaisen ulkoasun.

Valtio osti tilan etuosto-oikeudella Wredeltä Sotainvalidien veljesliiton käyttöön.Helsingin yliopisto käytti tilaa rakennuksineen opetus- ja tutkimustilana 1975-2007. 

Yliopisto restauroi päärakennuksen 1997-1999.

Pellot ja maatilan rakennukset ovat vuokralla Gustav ja Henrik Rehnbergillä vuoteen 2017.

Siuntion kunnan tekninen toimisto on ollut vuoden alusta vuokralla linnan sivurakennuksessa.

Kaksikerroksinen kartanolinna ja kaksi pihapiirin rakennusta on suojeltu.

Suitian puutarha oli Suomen ensimmäisiä.

Suitiassa on kuvattu Tähdet kertovat komisario Palmu -elokuva.

Lisää aiheesta: 

Puotilan kartano skumpattiin auki – ministerikin piipahti, katso kuvat!28.8.2014 11.45
Puotilan kartano heräsi henkiin26.8.2014 20.00
Oittaan kartano houkuttelee perheitä juhannuksen viettoon16.6.2014 14.20
Lauttasaaren kartano ja Villa Furunäs kaupan22.5.2014 10.43
Backaksen pitokartano sulkee ovensa9.5.2014 18.00
Villinki-tiimi avaa ravintolan Rastilan kartanossa1.4.2014 11.22
Tässä kartanoravintolassa kaikki on uutta - katso kuvat11.9.2013 11.24
Raksamieskin voi lounastaa Stansvikin kartanomiljöössä17.4.2013 09.22
Presidentinlinnan remontti tuo takaisin 1800-luvun koristeita6.8.2014 08.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu