Makumaailma

Matti Jämsénin urakka: Sata kertaa helmikana

- Tarjoiluvadille päätyvä annos on tulos pitkästä prosessista, jossa ei yksinkertaisesti ole varaa heikkoon lenkkiin, Matti Jämsén kertoo.

Royal Ravintolat

Keittiömestari Matti Jämsénillä on 120 päivää aikaa hioa taitonsa sekä fyysinen ja henkinen kestävyytensä huippukuntoon.

Hän kisaa kokkien maailmanmestaruudesta, eli Bocuse d’Or -kisan voitosta Ranskan Lyonissa tammikuun lopulla. Täysipäiväinen valmistautuminen finaaliin on kestänyt jo toista vuotta ja hän lähtee parantamaan vuoden 2011 finaalin viidettä sijaansa.

Jämsén esittelee näkemyksiään maailmanmestaruuden arvoisista ruokalajeista pitkin syksyä ja yleisö pääsee maistamaan, kuinka nämä ajatukset kehittyvät finaalin lähestyessä. 120, 90, 60 ja 30 päivää Bocuseen -menut esitellään Sundmansissa kuukausittain.

– Saimme muiden finalistien tavoin kisan ensimmäisen pääraaka-aineen tietoomme vasta tällä viikolla ja se on suomalaisille perin eksoottinen helmikana. Tulemme todennäköisesti kokeilemaan siitä lähemmäs sata erilaista versiota, ennen kuin lopullinen annos on valmiina kisaan. Syksyn mittaan onkin mielenkiintoista nähdä, mitä yleisö pitää helmikanan eri versioista, Jämsén sanoo.

Jämsén lupaa ottaa myös palautetta vastaan.

– Kisa on kisa ja loppukädessä tätä työtä tehdään hyvää ruokaa arvostaville asiakkaille, jotka ovat kaikki oman makunsa tuomareita.

Loppukilpailuun on selvittänyt tiensä keittiömestarit 24 maasta. He valmistavat tuomariston arvioitavaksi liha- ja kalaruoan, joiden pääraaka-aineiden tulee kaikilla olla sama. Kala julkistetaan haasteen kasvattamiseksi vasta marraskuun lopulla.

– Päätyöni on yli vuoden ajan ollut finaaliin valmistautuminen. Harjoittelen jopa kuutena päivänä viikossa projektia varten rakennetussa keittiössä, joka on tarkka kopio Lyonin kisapaikasta, Jämsén kertoo.

Maailman parhaan kokin tittelistä kisataan joka toinen vuosi. Hallitseva mestari on

MM-kisasyksyn ensimmäinen 120 päivää Bocuseen -erikoismenu on tarjolla 29.9. alkaen G.W.Sundmansissa. Menun hinta on 64 euroa ja se sisältää viisi ruokalajia, jotka ovat GWSnacks, Turska & Muikunmäti, Kurpitsa & Vuohenmaito, Lyon 2015: Helmikana & Sieni & Tryffeli & Sipuli & Etikka sekä Puolukka & Maito.

Bocuse d'Or

Maailman arvostetuin ruoanvalmistuskilpailu on järjestetty vuodesta 1987.

Suomi on ollut mukana 11 kertaa ja saavuttanut kilpailussa kahdesti 5. sijan (1999 ja 2011).

Hallitseva mestari on ranskalainen Thibault Ruggeri.

Viime vuonna Suomen Mika Palonen oli 12. sijalla.

Maailmanmestarin tittelistä kilpaillaan Lyonissa 27.-28.1.2015.

Suomea edustavat keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari.

www.bocusedor.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Matti Jämsén haluaa olla maailman paras kokki19.12.2013 13.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu