Paikalliset

”Kuntien työntekijöiden palkkoja pakko laskea”

KHT-tilintarkastajan ja Vantaan kaupunginvaltuutetun Pauli Vahteran mukaan kuntien työntekijöiden ansioita joudutaan leikkaamaan väistämättä. - Muuta keinoa ei ole, hän sanoo.

Vesa Marttinen

Valtakunnallisesti arvostettuna KHT-tilintarkastajana tunnetuksi tullut perussuomalaisten Vantaan valtuutettu Pauli Vahtera sanoo, ettei kunnilla ole jatkossa mahdollisuutta maksaa nykyisenkaltaisia palkkoja ja lomaetuja työntekijöilleen.

– Työntekijöitä ei voida vähentää niin paljon, että saataisiin riittävät säästöt. Myöskään veronkorotuksilla ei pystytä peittämään kasvavia työvoimakustannuksia, Vahtera lukee kuntien tilinpäätöstietoja.

Työntekijöitä ei voida vähentää niin paljon, että saataisiin riittävät säästöt.”
Hänen laskelmissaan kuntatyöntekijöiden palkkataso on korkeampi kuin yksityissektorilla, kun mukaan lasketaan muita suuremmat lomaoikeudet. Ero vain kasvaa, kun mukaan otetaan väljemmät sairauspoissaolo-oikeudet.

Kunnissa lomapäivät eivät kulu lauantaisin, mikä kasvattaa loma-oikeutta. Samoin lomarahat ovat suuremmat. Pitkä palvelusaika vain kasvattaa kuntapuolen etumatkaa.

– Laskelmissani olen käyttänyt Vantaata esimerkkinä. Kaupungilla ei ole mitään sellaista omaisuutta, jonka myynnillä saataisiin vaje katettua. Henkilöstömenot syövät valtaosan verotuloista, ja ne kasvavat koko ajan.

Vahteran mielestä kunnat joutuvat pakon edessä leikkaamaan palkkoja, koska kaikki muu on pelkkää kikkailua.

– Ensimmäisenä pitäisi luopua lomarahoista kokonaan. Eikä tämä koske vain kuntia, vaan myös yksityissektoria, Vahtera laukoo.

Kantojaan hän perustelee paitsi kuntien myös pienyrittäjien näkökulmasta.

– Ylimääräisen palkan maksaminen tuottamattomalta lomakaudelta on jäänne menneiltä vuosikymmeniltä, kun työväen lomaltapaluuta varmisteltiin. Nykyisin peruste on kestämätön.

Kuntien tavallista suuremmille lomaoikeuksille Vahtera ei näe mitään perusteita.

– Ja palkankorotuksista pitää luopua. Näköpiirissä ei ole mitään sellaista ylimääräistä jakovaraa, jolla palkkojen korottamista voi perustella.

Vahteran mukaan eläkemaksujen nousu syö jakovaroja jo niin paljon, ettei palkankorotuksiin riitä kunnilla eikä pienyrittäjillä varaa.

– Jokainen yritys voi tietysti itse halutessaan korottaa palkkoja, mutta mitään mitään yleistä pakkoa siitä ei voi tehdä, Vahtera sanoo.

Vantaan esimerkkilaskelmasta, joka toimii lähes kaikissa kunnissa, Vahtera ottaa esimerkin: Verotulojen kasvu toi viime vuonna lisärahaa 21,5 miljoonaa euroa, mutta tehostamistoimista huolimatta henkilöstömenot kasvoivat 17,4 miljoonaa.

– Eikä luvussa ole mukana ostopalveluihin sisältyvä henkilöstömenojen kasvu. Eli kaikki lisäeurot hupenevat työntekijöiden palkkoihin, Vahtera huomauttaa.

Perussuomalainen valtuutettu perää poliitikoilta rohkeutta tunnustaa tosiasiat ja puhua niistä rehellisesti.

– Talouslukuja elämäntyökseni arvioineena voin sanoa, että muuta vaihtoehtoa ei ole.

Pauli Vahtera

Syntynyt 1949 Perttelin Hiiden kylässä.

Kauppatieteiden kandidaatti, KHT-tilintarkastaja

Kirjoittanut 27 kirjaa ja noin 600 lehtikirjoitusta, asiantuntijana kymmenissä tv- ja radio-ohjelmissa.

Yli 1 000 luentoa Suomessa ja ulkomailla.

Iltalehden blogisti vuodesta 2010.

Pääministerin tietoyhteiskuntapalkinto parhaasta sähköisestä liiketoimintapalvelusta (2004). Tiedon popularisointipalkinto (1995).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu