Ravintola Viisi Penniä pesi kasvonsa Mannerheimintiellä

Perjantaina ravintolan remontti oli jo valmis, mutta ruokien, juomien ja astioiden purkamisessa riitti työtä. Pahvilaatikoita roudasi työharjoittelija Emmi Åhman. Yksi vanhoista 5 pennin kylteistä pelastettiin kadulta sisätiloihin.

Päivi Tuovinen

Viidestä Pennistä löytyy nyt peräti 21 olut- ja siiderihanaa. Yksi hanoista on pumpattava.

Päivi Tuovinen

Viiden Pennin parvelta löytyy historiallisia kerrostumia. Kalusteet ovat uusia, mutta tummilla puupaneeleilla verhoilluilta seiniltä asiakkaita katselevat vanhat urheilulegendat Paavo Nurmi ja Verner Weckman.

Päivi Tuovinen

Vuonna 1956 avattu Viisi Penniä oli sporttibaari jo ennen kuin videoscreeneistä osattiin uneksiakaan. Kuvassa lihaksiaan pullistelee Suomen ensimmäinen olympiavoittaja Verner Weckman.

Päivi Tuovinen

<ingressi>KORTTELIRAVINTOLA Kulahtanut krouvi päivitti itsensä 2010-luvulle – historiaansa unohtamatta.</ingressi>

Legendaarinen viisipennisen muotoinen kyltti on niitä harvoja asioita, joita entisestä ravintola Viidestä Pennistä Mannerheimintiellä on jäljellä.

Julkisivu ja sisustus menivät remontissa kokonaan uusiksi.

Kuolemanvihreä jouti jo mennä.”

 

 

– Kuolemanvihreä jouti jo mennä, hyvästelee uusi keittiöpäällikkö Jari Saarentaus vanhat ikkunateippaukset ja markiisit.

 

Ravintolan ilme on nyt ulkoa raikas ja sisältä tyylikkään kodikas. Alakerrassa on korkeaseinäisiä looseja ja yläkerran parvella avoin ruokailutila.

Remontissa on parhailta osin vaalittu vanhaa eli yläkerran paneeliseinät ja parven metallikaide on säilytetty.

– Vuosia tätä on suunniteltu, ja nyt se on vihdoin totta, huokaa ravintolapäällikkö Riikka Forsell .

Muutama vuosi sitten Viisi Penniä laajeni viereiseen liikehuoneistoon, johon se avasi olutravintolan.

– Nyt olemme yhdistäneet ravintolat – ja jopa kaksi eri rakennusta – toisiinsa, Forsell kertoo.

Viisi Penniä on yksi Helsingin perinteisistä kortteliravintoloista, joka on tarjonnut ruokaa ja juomaa samalla paikalla jo vuodesta 1956.

Ravintolan nimi tulee Töölön tullista, joka sijaitsi aikoinaan samoilla kulmilla.

– Kaupunkiin saapuvat joutuivat maksamaan siinä viiden pennin tullimaksun, Forsell valottaa historiaa.

Tulliportin pylväät ovat vieläkin paikoillaan, ja ne sijaitsevat Viidestä Pennistä hieman pohjoiseen. Siinä kulki Helsingin raja vuoteen 1906.

Jäähallin läheisyyden takia ravintola on ollut kiekko- ja muiden urheilufanien suosiossa jo ennen kuin nykyajan sporttibaareista videoscreeneineen osattiin edes uneksia.

Ravintolasalin seinältä asiakkaita tuijottavat jättimäisissä kuvissa Paavo Nurmi ja Suomen ensimmäinen olympiavoittaja, painija Verner Weckman .

Ruokalistalta löytyy vielä pari vanhaa Viiden Pennin klassikkoa, kuten Urheilijan jättileike .

Ruokalistalla on semi fine diningia ja suomalaista.”

 

 

– Muuten ruokalista päivitettiin kokonaan. Se on nyt ”semi fine diningia”, jota on varaa syödä omalla rahalla. Lista on myös hyvin suomalainen, Chef Rôtisseur Saarentaus linjaa.

 

Hifistelemään pääsee juomapuolella, jossa listoilta löytyy 120 erilaista olutta, 20 siiderimerkkiä ja 60 viskiä.

Uudistunut Viisi Penniä avaa ovensa keskiviikkona 1. lokakuuta.

Kommentit

Juurin näin. Aina nämä kaisablomstedit ja muut tulevat ja pilaavat kuten kävi Asemaravintolan. No nyt siinä sitten onkin Burger King.
Voi Suomi parkaa - kaikki vanha on lähtökohtaisesti huonoa ja uusia pitää väenvängällä.
Kulttuurimaissa on nimenomaan ansio, että joku on pysynyt muuttumattomana, mutta meillä jossa kulttuuri ja muotia ovat marimekko ja muumit, niin hohhoijaa..

voi taas tätäkin

Hyvä olutravintolan ja ruokaravintolan yhdistelmä on rento kokonaisuus, jonka koko olemus taistelee pönötystä vastaan. Ei hyvältä näytä. Noita semi fine dining -paikkoja on Helsinki jo pullollaan.

Ennen oli kaikki paremmin