Makumaailma

Taas tuli uusi olutkirja – muistatko nämä?

Anikó Lehtisen uusi Yks Olut -kirja on oluen ABC, jossa on historiaa, tuotetietoutta, sanastoa ja reseptejä ruokiin, leipiin, ja olutdrinkkeihin.

WSOY

Oluen ystävien iloksi Suomeenkin on rantautunut jo melkoinen kirjo eri oluttyyppejä ja niille omistautuneita ravintoloita. Myös panimoiden ja olutharrastajien määrä kasvaa vauhdilla.

Niille, jotka haluavat sukeltaa oluen ihmeelliseen maailmaan, tarjolla on monenlaista matkaopasta. Pääkaupunkiseudun kirjastoista löytyy parikymmntä kotimaista olutopusta.

Kotimaisista olutkirjoista uusin, Sinebrychoffin tuoteaktivointipäällikkönä työskentelevän olutharrastaja Anikó Lehtisen Yks Olut on oluen ABC:n.

Tekijän mukaan lähtökohtana on ollut, että kirjaa voi lähestyä vähemmänkin olutfriikki. Näkökulmana ovat maut, eivät oluttyypit.

Osa jo aikaa sitten ilmestyneistä suomalaisista olutkirjoista on edelleen hyvin luettuja ja pidettyjä. Esimerkiksi Äyräväisen olutopasta jonotetaan.

Oluttietouttaan voi syventää myös erilaisissa tapahtumissa, esimerkiksi Olut & Viski Expossa, joka järjestetään 24.–26. lokakuuta Kaapelitehtaalla. Esittelyssä on panimoita, maahantuojia sekä kauden uutuuksia.

Olutkirjoja

(lähde: helmet.fi)

  • Heikki Halmetoja: Oluen ja viinin kotivalmistus, Gummerus 1996
  • Pertti Jokivuori: Oluen kotivalmistus, Kirjayhtymä 1993
  • Ari Järmälä: Kotipanimomestarin käsikirja: käytännön ohjeet oluen panoon, Järmälä 1995
  • Santtu Korpinen & Hannu Nikulainen: Suomalaiset pienpanimot, Kirjakaari 2014
  • Juha Kuokkanen: Olutta ja vähän siideriä, Restamark 2001
  • Anikó Lehtinen: Yks olut! WSOY 2014
  • Markus Maulavirta & Jussi Hukkanen: Syötävän hyvä olutkeittokirja, Readme.fi 2013
  • Jari Mustola: Kotioluet, Kauppiaitten kustannus 1994
  • Mika Rissanen & Juha Tahvanainen: Kuohuvaa historiaa; tarinoita tuopin takaa, Atena 2014
  • Tuula & J.-P. Salakari: Suomalainen kotiviini & -olut, WSOY 1996
  • Mikko Salmi: Pieni olutopas, Finn Lectura 2003
  • Mikko Salmi: Kippis!: ravintolan olutkäsikirja, Finn Lectura 2002
  • Valtteri Suorsa: Olutopas 2014, Readmi.fi 2013
  • Kerttu Suuronen: Ohrainen olut, Otava 1969
  • Jari Strömberg: Suomalainen olutkirja, Tietosanoma 1989
  • Juha Tanttu: Olut! Otava 1987
  • Unto Tikkanen: Suomalaisen olutkirja, Tammi 1999
  • Unto Tikkanen: Viinin ja oluen lähteillä, Tammi 2004
  • Tuija Valta: Olvi vuodesta 1878, Olvi 1998
  • Helena Vuorenjuuri: Tule meille oluelle, Otava 1969
  • Seppo Äyräväinen: Suomalaisen oma olutopas, Multikustannus 2005

Suomalaisen oluen syntymäpäivää vietetään 13. lokakuuta. Merkkipaaluna on ensimmäisen panimon rakentamisluvan myöntämispäivä, 13.10.1819.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Oluissa on sävyjä kuin viineissä - näin yhdistät oikean juoman ja ruuan4.9.2014 20.00
”Oikea hinta tuopille on pari euroa”1.10.2014 09.00
Osaatko juoda olutta oikein? Professori: Näin saat parhaat hyödyt30.9.2014 11.48
Tämä olut kypsyi yli neljä vuotta5.8.2014 15.09
Suosikkiolut uhkaa loppua hyllystä17.7.2014 07.00
M.A. Numminen kaipaa kaljabaariin4.8.2014 07.00
Mansikkakakullekin löytyy sopiva olut28.6.2014 12.00
Kuusenkerkkä ja inkivääri sopivat myös oluen mausteeksi12.3.2014 17.00
Kiukutteleva hiiva on oluenpanijan pahin vihollinen12.3.2014 10.30
Stadin Panimon Konttinen: Olutta tulisi suosia4.2.2014 11.34
Tässä on käsityöläispanimoiden uusi trendi - tynnyrikypsytys15.5.2013 11.50
Olutmoguli Kääriäinen kumartaa kuparille19.7.2013 13.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu