Paikalliset

Ex-jenginuori Mikael Gabriel: Poliitikot ja sossu altistavat nuoret väkivaltaan

Entinen jenginuori Mikael Gabriel pitää nykyiseten jengien toimintaa raukkamaisena. Toisaalta hän sanoo ymmärtävänsä, miksi jengit toimivat näin.

Toni Tervo

Rap-artisti Mikael Gabrielille uutisointi nuoria pahoinpitelevistä nuorisojengeistä toi mieleen vanhoja muistoja, jotka eivät ole hyviä.

– Nuo jannut tekevät samaa ja ovat samanlaisia kuin mäkin olin joskus. Me kuljettiin myös isolla jätkäporukalla Helsingissä. Ei me oltu siellä tappeluiden takia, mutta kyllä sitäkin tuli tehtyä tosi paljon. Ero tulee kuitenkin siitä, että me ei käyty heikompien kimppuun, vaan tapeltiin lähinnä itseämme isompien kanssa, mies muistelee.

Nuoruutensa Pukinmäessä ja Malmilla viettänyt Gabriel kertoo taustansa takia ymmärtävänsä pahoinpitelyihin syyllistyneitä nuoria. Hän korostaa kuitenkin, että esimerkiksi pisteiden antaminen heikkojen hakkaamisesta on ”sairasta”.

– Kyllähän tässä mennään nyt ihan helvetin paljon metsään. Kehotan kaikkia osallisia miettimään, että mitä jos sä olisit se heikko. Miten sä voit elää itseäsi kanssa ja pitää itseäsi miehenä, kun hakkaat kahdenkymmenen tyypin kanssa jonkun sua heikomman? Miten sä voit katsoa peiliin ja olla ylpeä itsestäsi? räppäri lataa.

Miten sä voit katsoa peiliin ja olla ylpeä itsestäsi?”

– Mutta kyllä mä ymmärrän, mitä niiden päässä pyörii. Varsinkin, jos on iso joukko vaikka maahanmuuttajataustaisia poikia, siinä syntyy sellainen perhefiilis, jota ei kotona välttämättä edes tule. Sellainen meilläkin oli. Siinä on paha kenenkään panna vastaan, kun joukon johtajat käskevät. Pahimmassa tapauksessa saat itse turpaasi.

Räppärin mukaan tällaisissa joukoissa on aina muutama ”fiksu” tyyppi, joka osaa manipuloida muut tekemään mitä tahtoo. Gabriel toteaa, että nämä tyypit tulisi saada pitämään muut ruodussa eikä yllyttämään väkivaltaisuuksiin.

– Miten se tapahtuu, on kysymys, johon mulla ei ole fiksua vastausta. Mutta näillä jätkillä on jengeissä se valta.

Omaa nuoruuttaan muistellessa Gabriel toteaa, että nuorten ajatusmaailma on jatkuvasti menossa synkempään suuntaan.

– Koko touhu on mun ajoista mennyt vaan huonommaksi, sillä jengiltä näyttäisi puuttuvan nykyään täysin moraali. Ei tiedetä, minkä pitäisi tuntua pahalta.

Hän korostaa, että syyllisiä hakiessa ei kannata pelkästään keskittyä nyt uutisissa olleisiin nuoriin. Ongelmat lähtevät artistin mukaan paljon syvemmältä.

– Tähän vaikuttaa kaikki: koulu, koti, kasvatus ja uskonto ja se, että tämä meidän viimeisin hallitus on aiheuttanut nuorille pitkälti vaan masennusta. Nykyään työtä tekevää rankaistaan ja nuoret saavat helpommin rahaa täyttämällä jonkin saakelin lapun sossusta. Liian helppoa. Se on tehnyt heistä laiskoja ja alttiita tällaiselle.

Nykyään työtä tekevää rankaistaan ja nuoret saavat helpommin rahaa täyttämällä jonkin saakelin lapun sossusta.”

Mies itse lopetti rikosten tekemisen, kun hänet otettiin huostaan.

– Musta Barbaari on kertonut julkisuudessa, että hänet pelasti jengielämästä urheilu. Mulle se stoppi tuli huostaanotosta. Se auttoi ulos. Ilman sitä olisin varmaan haudassa tai vankilassa.

– Mä yritän olla esimerkki ongelmanuorille, koska olin itsekin sellainen, enkä halua kääntää niille mun selkää. Mutta kyllä tämä tekee mullekin tosi pahaa ja masentaa, kun nuorilla menee jatkuvasti vaan huonommin. Mikään ei tunnu enää auttavan. Ei tää voi jatkua enää kauan näin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tutkija jengiväkivallasta: ”Yhteisöllinen moraali rappeutuu”7.10.2014 17.34
”Jengiväkivallan taustalla voi olla kokemus nöyryytyksestä”8.10.2014 10.30
Mikael Gabriel: Huostaanotto on vankila4.2.2014 11.10
”Yhdellä iskulla maahan” – Nuoria hakkaava jengi toi rajun villityksen pk-seudulle7.10.2014 12.36
Miksi poliisi ei varoittanut väkivaltaisesta jengistä? Nuorin uhri 10-vuotias8.10.2014 15.31
Poliisi ei tunnista katujengin knockout-peliä8.10.2014 19.10
Poliisi: ”Väkivallantekijöillä ei ole järjellistä syytä”7.10.2014 14.34
Etninen jengi iski: Heurekassa riehuttiin viime yönä7.9.2014 18.03
Ryöstöjen yö nyt Helsingissä – 11 epäiltyä kiinni13.9.2014 13.09
Helsingin ryöstöjen yöstä vangittu kaksi 15-vuotiasta22.9.2014 15.46
Tutkija: Köyhä pelkää väkivaltaa enemmän kuin rikas22.9.2014 22.40
Nuorisolääkäri: Vanhemmat, muistakaa nämä kolme asiaa6.10.2014 20.00
Psykologi: Vanhempien tehtävä on opettaa lapselle itsekuria6.10.2014 22.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu