Paikalliset

Sosiaalityön konkari ei yllättynyt katuväkivallasta – ”Tekijöiden vastuuta ei pidä vähätellä”

Monella nuorella on valtava aikuisen jano, sanoo kokenut sosiaalityöntekijä. Hänen neuvonsa on yksinkertainen: Ole nuorelle vanhempi, älä kaveri.

Tuomas Massinen


Johtava sosiaalityöntekijä Marko Timonen Helsingin kaupungilta sanoo, että pääkaupunkiseudulla tänä vuonna silmille ryöpsähtänyt nuorten raju jengiväkivalta ei tullut varsinaisena yllätyksenä. Merkkejä siitä on ollut havaittavissa kaiken aikaa.

– Tällainen väkivalta on tietenkin poikkeuksellista, mutta uutta se ei ole. Väkivaltaa on ollut meillä Helsingissä aina, ja aina tulee uusia sukupolvia ja ihmisiä, jotka siihen tarrautuvat, sanoo Helsingissä 27 vuotta sosiaali- ja terveysalan työtä tehnyt Timonen.

Poikkeuksellisinta uusissa väkivallanteoissa on niiden suunnitelmallisuus ja laajuus: jopa 50 osallisen joukossa on johtajia, jotka ovat ohjeistaneet rötöskumppaneitaan sosiaalisen median avulla. Tarkoituksena on ollut vahingoittaa pahaa-aavistamattomia uhreja joko lyömällä, potkimalla ja hyppimällä heidän päällään tai lyömäaseita apuna käyttäen.

Niin tekijät kuin uhritkin ovat 13–18-vuotiaita, ja jotkut uhreista vain 10 vuotta.

Poliisin sosiaalityön yksikössä työskentelevä Timonen tehnyt tiivistä työtä pahoinpitelyjen selvittämiseksi. Timonen korostaa, että vaikka väkivalta on ollut rajua, sitä ei pitäisi sortua kauhistelemaan.

– Helposti mennään sille linjalle, että uskaltaako tässä mennä edes maitokauppaan. Viestintä on taitolaji. Hyssyttelyynkään ei pidä toisaalta sortua, Timonen sanoo.

Helposti mennään sille linjalle, että uskaltaako tässä mennä edes maitokauppaan.”

Ongelmallista julkisuudessa näyttää olevan etenkin tekijöiden ja uhrien taustoista puhuminen.

Viranomaiset tietävät ja ovat lopulta myös kertoneet julkisuuteen, että tekijöistä suurin osa on maahanmuuttajataustaisia, mutta joukossa on myös kantaväestöön kuuluvia nuoria.

Uhrit taas ovat pääsääntöisesti kantaväestöön kuuluvia.

Tästä ei pitäisi kuitenkaan oikopäätä päätellä, että jengiväkivalta olisi suoraan maahanmuuttajien syytä.

– Helsinki on kansainvälinen kaupunki. Meillä on maahanmuuttajanuoria, joilla menee hyvin ja sitten on nuoria, joilla menee huonosti. Samanlainen jako löytyy kantaväestöön kuuluvista nuoristakin, Timonen muistuttaa.

Voidaanko sitten ajatella, että kantaväestön valikoiminen kohteeksi kertoo katkeruudesta niitä kohtaan, joilla menee hyvin?

– Se on tietysti hyvin moniulotteinen asia. Yksilötasolla näin voi ollakin. Jos joku ei löydä omaa paikkaansa, voivat käyttäytymismallit olla mitä ovat, Timonen sanoo.

Nyt esille tulleissa hyökkäyksissä väkivallan malli näyttää kopioidun ulkomailta. Jotkut hyökkääjät ovat jakaneet keskenään pisteitä, jos uhri on saatu lyötyä maahan yhdellä iskulla. Sosiaalinen media on täynnä esimerkkejä tällaisesta ”knock out -pelistä”.

Timonen jakaa työssään poliisin tavoitteet, joiden mukaan rikosten ennaltaehkäiseminen on yhtä lailla tärkeää kuin niiden selvittäminen.

Toisaalta yliopistokoulutuksen saanut valtiotieteilijä tarkastelee katuväkivaltaa myös laajemmasta sosiaalisesta näkökulmasta. Suurkaupungin tarkkailijalle se on ”ilmiö ilmiöiden joukossa”.

Timonen on huolissaan etenkin niiden nuorten vanhemmista, joilla aikuisen rooli on unohtunut.

Kun säännöistä ei pidetä kiinni kotona, jää kasvatustyö kouluille. Ja kun koulujen rahkeet eivät riitä, siirtyy nuoren kapina kadulle. Lopulta vastuun kantaa ”yhteiskunta”, eli tässä tapauksessa sosiaalityöntekijät ja viime kädessä poliisi.

– Nuoren tehtävä on kyseenalaistaa ja aikuisten tehtävä on vastata tähän. Meillä näyttää kuitenkin hämärtyneen se käsitys, että aikuiset ovat vastuussa lapsistaan, Timonen sanoo.

Meillä näyttää hämärtyneen se käsitys, että aikuiset ovat vastuussa lapsistaan.”

– Monilla nuorilla on aivan valtava aikuisen jano, johon pitää vastata. Se ei tarkoita, että pitäisi olla superaikuinen ja tarjota lapselle kaikkea mahdollista. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että aikuinen pysyy aikuisen roolissa eikä ala lapselle kaveriksi.

Väkivallan ehkäisyssä toimivia konsteja ovat Timosen mukaan konkreettiset hankkeet, joilla nuoret pidetään pois vaikeuksista. Projektit yksinään eivät kuitenkaan riitä, vaan niihin on myös löydettävä osallistujat; ne nuoret, jotka niistä eniten hyötyvät.

– Kun tarjotaan mielekästä tekemistä, jolla nuoren käytöstä voidaan ohjata pois rikollisesta käyttäytymismallista, on se aina hyväksi.

Vaikka vastuu tällaista auttamishankkeista on viranomaisilla, se ei tarkoita yksilöiden vastuun häivyttämistä, Timonen korostaa.

Monikulttuurisessa yhteiskunnassa tätä on joskus vaikea nähdä valtakulttuurin näkökulmasta: myös vähemmistökulttuurin edustaja on yksilö ja vastaa itsestään.

Myös vähemmistökulttuurin edustaja on yksilö ja vastaa itsestään.”

Moni tutkija on kantanut huolta asuinalueiden eriarvoistumisesta, nuorten syrjäytymisestä ja moraalin rappiosta.

– Osa näistä ongelmista voi selittyä ehkä ymmärtämättömyydellä, ja heikompia pitää tietenkin tukea. Mutta ihmisellä on myös aina vastuu itsestään. Aivan samoin kuin rikoksiin syyllistyneiden pitää sovittaa tekonsa, on kaikkien on vastattava teoistaan, Timonen muistuttaa.

Ratkaisevia tekijöitä yhteiskuntaan integroitumisessa ovat Timosen mukaan kielitaito ja koulutus. Niiden kautta avautuu tie työhön, joka kiinnittää ihmisen yhteiseen jaettuun maailmaan.

– Kielitaidon merkitystä ei voida liikaa korostaa. Suomen kielen osaaminen on edellytys melkeinpä kaikilla aloilla. Vain joissakin korkean asteen asiantuntijatöissä pärjää englannilla, Timonen huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Ex-jenginuori Mikael Gabriel: Poliitikot ja sossu altistavat nuoret väkivaltaan9.10.2014 09.21
”Yhdellä iskulla maahan” – Nuoria hakkaava jengi toi rajun villityksen pk-seudulle7.10.2014 12.36
Poliisikansanedustaja: Jengihyökkäykset ovat rasistisia9.10.2014 09.39
Poliisi ei tunnista katujengin knockout-peliä8.10.2014 19.10
Miksi poliisi ei varoittanut väkivaltaisesta jengistä? Nuorin uhri 10-vuotias8.10.2014 15.31
Poliisi: ”Väkivallantekijöillä ei ole järjellistä syytä”7.10.2014 14.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu