Paikalliset

Uutta koko Suomessa: terveysluontopolku Vartiosaareen

Vartiosaareen ensi kuussa avattavan terveysvaikutteisen luontopolun reitti mukailee saaressa jo ennestään olevan luontopolkua.

Kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin Vartiosaareen avataan heinäkuun alussa valtakunnallisesti uudentyyppinen luontopolku. Se johdattaa sekä tutkimustiedon että harjoitteiden avulla luonnossa oleskelun myönteisiin terveysvaikutuksiin.

Omatoimisesti kierrettävä polku on mitaltaan noin 2,5 kilometriä ja siinä on 14 kohdetta, muun muassa kotkansiipilehto, vartiokallio ja metsäkirkko. Maisemallisesti monipuolinen reitti mukailee Vartiosaaren aiempaa luontopolkua, joka valittiin 2002 Suomen parhaimmaksi luontopoluksi.

Vartiosaareen pääsee Suomen Saaristokuljetuksen vuoroveneellä Hakaniemestä, Herttoniemestä, Laajasalosta ja Vuosaaresta.

Pilottipolku syntyi Suomen itsenäisyyden juhlarahaston rahoittamana kokeiluna, jonka tavoit­teena on ollut kehit­tää elvyt­tävän luonnon teemakohde pääkaupunkiin ja samalla tuottaa uusi konsepti, joka voi innostaa toimijoita muuallakin Suomessa luonnon terveysvaikutusten hyödyntämiseen.

Luonnossa oleilun on havaittu vähentävän stressiä ja helpottavan psyykkisiä kriisejä. Samalla kyky selvitä tarkkuutta vaativista tehtävistä lisääntyy. Myös sairaalassa potilaat toipuvat nopeammin ja tarvitsevat vähemmän kipulääkettä, jos he näkevät viherympäristöä ikkunasta.

Luonnon vaikutusta ihmiseen on pystytty myös mittaamaan muutoksina, joita se saa aikaan verenpaineessa, leposykkeessä, lihasjännityksessä, stressihormoni kortisolin pitoisuuksissa ja valkosolujen määrässä.

Polkukokeilussa käytettiin koeryhmiä, jotka täyttivät ennen ja jälkeen kierroksensa omaa oloa kartoittavat kyselylomakkeet. Myös verenpaineet mitattiin. Kokeilu ei pyrkinyt täyttämään tieteellisen tutkimuksen kriteerejä, mutta suuntaa antavat tulokset puoltavat vahvasti terveysluontopolun tehokkuutta.

Polun on toteuttanut Luonnontie-yritys yhdessä Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyötahona on myös Helsingin kaupungin ympäristökeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu