Paikalliset

Heurekan puistossa hakatun isä joutui sairaankuljettajaksi – ”Poliisi ja hätäkeskus jättivät pojan yksin”

Pääkaupunkiseudulla riehunut nuorisojengi hyökkäsi nuorten kimppuun Heurekan puistossa syyskuussa.

Vesa Marttinen


Sitä puhelinsoittoa helsinkiläinen Kai Niemeläinen ei olisi koskaan odottanut saavansa, eikä liioin halunnut saada.

Elettiin tavallista viikonloppuiltaa syyskuun puolivälissä. Pohjois-Helsingissä asuvan Niemeläisen teinipoika oli viettämässä aikaa Vantaalla Heurekan puistossa. Noin iltayhdeksän jälkeen pojan, ja monen hänen ikätoverinsa kimppuun kävi raakaa väkivaltaa käyttänyt nuorisojengi. Jengillä oli aseena muun muassa pesäpallomaila. Yhden tunnin aikana jengi ehti hakata toistakymmentä täysin sivullista ja pahaa-aavistamatonta nuorta.

Jälkeenpäin on selvinnyt, että samaan löyhästi yhteenliittyneen ryhmittymään kuuluvat nuoret ovat riehuneet ympäri pääkaupunkiseutua jo kuukausien ajan.

Niemeläisen 14-vuotiaalta pojalta katkesi hyökkäyksessä kolme hammasta. Pahemminkin olisi voinut käydä, sillä poika sai potkun päähänsä.

Niemeläisen läksi selvittämään tilannetta paikan päälle. Poika löytyi odottamasta ambulanssia, jota ei kuitenkaan koskaan tulut. Niemeläinen vei lopulta pojan itse sairaalaan.

Viikkoja tapahtuman jälkeen Niemeläinen kertoi tapauksesta blogissa. Kirjoituksellaan hän haluaa herätellä poliitikkoja yhtäältä siihen, että poliisin rahkeet eivät Helsingissä riitä katuväkivallan ehkäisyyn, eivätkä edes riittävään valvontaan.

Niemeläinen sanoo ymmärtävänsä, että viikonlopun pahoinpitelysumaa selvittäneet poliisipartiot joutuivat jättämään pojan yksin.

– Siinä tilanteessa poliisin piti turvata tilanteessa yhteiskuntarauhaa. Toisaalta voidaan kysyä, miten olisi käynyt, jos poika olisi saanut päänsisäisiä vammoja, Niemeläinen pohtii.

Jälkikäteen hän kuitenkin poliisilta ja hätäkeskukselta selvityksen siitä, miksi poika jäi yli tunniksi yksin ja turhaan odottamaan avun saapumista.

Toisaalta Niemeläisen viesti kuuluu, että vastaavien tapausten ehkäisemiseksi sosiaaliviranomaisten pitäisi saada lisäresursseja syrjäymisen ehkäisyyn.

Hän kritisoi voimaakkaasti poliisikansanedustaja Tom Packalénia (ps.), jonka kommenttien hän katsoo vain kärjistävän tilannetta.

Niemeläisen blogikirjoitus Uuden Suomen verkkosivuilla on herättänyt paljon ristiriitaisia tunteita. Kommentoijat kyselevät etenkin, eikö Niemeläinen ei pidä pahoinpitelijöitä syyllisinä lainkaan.

Niemeläisen mukaan isänä hän ei tule milloinkaan antamaan pahoinpitelijälle anteeksi.

– En halua tavata tekijöitä enkä kuulla anteeksipyyntöä. Yhteiskunnan tasolla ymmärrän, että tekijöiden taustalla on syrjäytymistä. Silti kun joku päättää lyödä, on kyse aina yksilön päätöksestä. On hyvä, että tekijät saavat rangaistuksensa ja että yhteiskunta hoitaa asian niin, ettei alaikäinen poikani joudu enää todistamaan esimerkiksi oikeuteen, Niemeläinen täsmentää.

On hyvä, että yhteiskunta hoitaa asian niin, ettei alaikäinen poikani joudu enää todistamaan.”

– Toisaalta en hyväksy sitä, että jotkut poliitikot käyttävät meidänkin kokemusta hyväkseen oman politiikkansa ajamiseen. Maahanmuuttajilla on meidän yhteiskunnassamme usein vain matkalippu yhteiskunnan laidalle. Tarvitaan uusia toimivia keinoja, jotta tällainen ei toistu uusien nuorten kohdalla. On paljon halvempaa toimia nyt kuin korjata taas jälkiä myöhemmin.

Syyskuinen hyökkäys tuli Niemeläiselle itselleen täydellisenä yllätyksenä. Uhriksi jäänyt poika oli pari viikkoa hyvin vaitonainen kokemastaan. Viime viikkoina hän on alkanut avautua enemmän. Ulkomaalaisvihaa hyökkäys ei ole pojassa synnyttänyt, Niemeläinen sanoo.

Perheessä poikaa ei ole Niemeläisen mukaan ohjeistettu muuttamaan käyttäymistään varovaisemmaksi.

– Pikemminkin hän on toiminut itse. Tiettyjä paikkoja, kuten Heurekan puistoa, poika varoo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

”Yhdellä iskulla maahan” – Nuoria hakkaava jengi toi rajun villityksen pk-seudulle7.10.2014 12.36
Sosiaalityön konkari ei yllättynyt katuväkivallasta – ”Tekijöiden vastuuta ei pidä vähätellä”10.10.2014 07.10
Ex-jenginuori Mikael Gabriel: Poliitikot ja sossu altistavat nuoret väkivaltaan9.10.2014 09.21
”Jengiväkivallan taustalla voi olla kokemus nöyryytyksestä”8.10.2014 10.30
Tutkija jengiväkivallasta: ”Yhteisöllinen moraali rappeutuu”7.10.2014 17.34
Poliisikansanedustaja: Jengihyökkäykset ovat rasistisia9.10.2014 09.39
Miksi poliisi ei varoittanut väkivaltaisesta jengistä? Nuorin uhri 10-vuotias8.10.2014 15.31
Seiska löysi jengijohtajan: Pelokas 16-vuotias juoksi pusikkoon14.10.2014 09.15
Professori: Nuorten luottamus ihmisten hyvyyteen on heikentynyt9.12.2013 11.03
Nuorisolääkäri: Vanhemmat, muistakaa nämä kolme asiaa6.10.2014 20.00
Psykologi: Vanhempien tehtävä on opettaa lapselle itsekuria6.10.2014 22.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu