Päätös: Bussikuskin turbaania ei saa kieltää

Turbaanin kieltäminen linja-autonkuljettajalta on yhdenvertaisuuslain mukaista syrjintää, toteaa Etelä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää päätöstä niin sanotussa turbaanitapauksessa merkittävänä linjauksena joka tukee monimuotoisuutta työelämässä.

Paljon julkisuutta saanut tapaus, jossa vantaalaista linja-autonkuljettajaa kiellettiin käyttämästä uskontoonsa liittyvää turbaania työssään, on nyt ratkaistu aluehallintovirastossa.

Työsuojelun tarkastuksessa todetaan, että työnantaja on syrjinyt työntekijä välillisesti kieltämällä tätä käyttämästä uskonnollista päähinettä työssään.

Tarkastuksessa todetaan, että "näennäisesti puolueettomaksi esitetty työasuohjeistus on johtanut siihen, että työntekijä on tosiasiallisesti asetettu epäedulliseen asemaan uskontonsa perusteella".

–  Tämä päätös edistää merkittävällä tavalla etnisen ja uskonnollisten vähemmistöjen yhdenvertaisuutta Suomessa ja tukee  monimuotoisuutta työelämässä. Tämä oli mielestäni ainoa oikea ratkaisu asiassa, Eva Biaudet sanoo.

–  Voidaan sanoa maalaisjärjen voittaneen sillä Veolian toimijat esimerkiksi Ruotsissa ovat jo pitkään sallineet turbaanin kuljettajilleen. Päätös toimii erinomaisena ohjeena muille työnantajille.

Tapauksesta kanneltiin myös vähemmistövaltuutetulle, mutta koska vähemmistövaltuutetulla ei ole toimivaltaa käsitellä syrjintää työelämässä, valtuutettu siirsi asian toimivaltaiselle viranomaiselle.

Kommentit

On se kyllä kumma, että Suomessa ollaan niin kilttejä ja sinisilmäisiä kuin samaan aikaan muut Euroopan maat menevät - uskonnollisesta kiihkoilusta oppineena - täysin toiseen suuntaan. Mutta Suomi onkin Eurooppa-koulun paras oppilas!

Jep

Mitenkäs se turbaani istuu siihen kuljettajan virkapukuun?

Kun minulla on se käsitys, että kuljettajilla on vaatetuksesta säännöt, ainakin meidän taksi sanoo niin, ettei mitä tahansa voi kesähelteelläkään päällensä laittaa, kun täytyy olla virkapaita ja housut, kuumuuden vuoksi takin sai kuulemma jättää pois, mutta shortseja ei saa käyttää??

Entäs tämä turbaani laitetaanko se ajurinlakki siihen tubaanin päälle vai alle??

YKS

Hieno juttu, antakaa miehen tehdä työnsä ja pitää turbaaninsa.On paljon muita epäkohtia meidän oleskeluyhteiskunnassa mihin voisitte iskeä hampaanne.

taksi

Yhtä hölmöä jostain rätistä lähteä kuskin narisemaan, niinkuin veltto virtanen lätsästään.
Jos ei yleisiin käytötapoihin ihminen mahdu, niin pitäköön niitä lätsijään, vaikka nukkuessaan ja vessassa, kerran se niin tärkeätä on, mutta virka-aikana pidetään sitä mikä on maan tapana.

Kumartaja pyllistää aina

Jos ette löydä muuta valittamista paras pitää suu supussa!Suomessa on paljon pahempia asioita joista valittaa!Antakaa kuskin pitää turbaaninsa kun on muuten ystävällinen ihminen!

Kyydissään ollut

Typerintähän tässä jutussa on, että kuski on tehnyt töitä koko tämän ajan ilman turbaaniakin. Tyyppi on tehnyt duunia koko ajan ja haki jotain periaatteellista päätöstä.
Käytännössä päätös on typerä. Nyt siis teoriassa burkhassa voisi ajaa bussia niin että silmät vaan ristikon takaa vilkkuu. Tai vaikka romaninaisen kansallisasussa. Tai lapinpuvussa. Ja niin edelleen.
Kysehän ei ole syrjinnästä vaan samoista säännöistä ja yhtenäisestä työasusta kaikille.
Nyt suomalaiskuskit isot ristit vaan kaulaan roikkumaan, niin eiköhän joku kohta valita siitä ja päästään ihmettelemään miten se suu nyt pannaan.

Samat säännöt kaikille

Kysymys onkin tuosta. Jos joku olisi kalevalalakissa tai vaikka sarvet päässä käynyt ajamaan
bussia ja vedonnut siihen että tämä kuuluu hänen Ukko-uskontoonsa, olisiko mennyt läpi?
Luulen että olisi tullut potkut.
Miksi muuten maahanmuuttajat, romanit ym. Vähemmistöt eivät ikinä jousta ?
Tämä on vain uusi tulkinta "positiivisesta syrjinnästä" jossa todellista tasa-arvoa on
se että "kantasuomalaisille" ja maahanmuuttjille sekä tietysti ruotsinkielisille on eri
säännöt. Kantasuomalainen suomenkielinen on siellä pohjalla.
Todellista tasa-arvoa olisi TIETYSTI kaikille samanlaiset työasut.
Kokeilkaa nyt ihmeessä suomalaiset bussikuskit ajaa lapinhatut, stetsonit ja vaikka
sakemannien kypärä päässä. Kaikki sallittua ?

p.ersu

Jaa että maassa maan tavalla siitähän on huonoja esimerkkejä vaikka kuinka paljon.Toivottavasti maahanmuuttajat ei omaksu kaikkia maassa maan tavalla asiat siitähän seuraisi katastroofi.

taksi

Oikein tyypillistä perussuomalaista (enkä nyt tarkoita pelkästään mitään puoluetta) rutinaa ja supisuomalaista kieltomenttaliteettia. Ihmetteleekö joku miksi Suomessa kaikki on kielletty ellei erikseen ole sallittua?
Mikä meitä vaivaa, kun kaikki pitää olla kiellettyä? En keksi yhtään syytä miksi turbaani pitäisi kieltää. Voisiko joku kertoa jonkin asiallisen syyn kieltoon?

Kaikki kiellettyä

Mikä persujen kokous täällä on. Ihan sama mitä pitää päässään kunhan hommat hoituu ja höpö höpö, taksikuskit pitää nykyään päällään ihan mitä vaan. Ennen taksitarkastajat valvoi pukeutumista mutta ei enää.

Ottakaa ne herneet pois nenästä

Maassa maan tavalla, sanon minä. Bussikuskeille työasu, jota jokaisen tulisi käyttää, siihen loppuisi poru turbaanista.

Utulasta kajahtaa

Tässä maassa eletään maan tavalla eikä se vaadi yhtenäistä työasua kuin harvoissa ammateissa. Bussikuskit eivät kuulu näihin.
Minun Suomessani ei kaikkien tarvitse olla yhdestä muotista valettuja. Erilaiset kulttuurit ja elintavat kuuluvat ja ovat sallittuja ja tervetulleita. Se on nimenomaan sitä 'maassa maan tavalla' - elämistä täällä Suomessa.

kaikki kielletty

Ei näytä Veolialla olevan virkalakkia (panin merkille tässä yhtenä päivänä k.o. firman kuljettajalla harmaasävyisen lippiksen).

Laura Kataja

Onhan meillä kaikenlaisia hassutuksia. Esimerkiksi yksi on kravatti. Joillakin työpaikoilla vaaditaan puku, kauluspaita ja kravatti. Kravatti - mitähän sekin markkeeraa ja miksi elävän ihmisen on sillä elämäänsä hankaloitettava?

asiaihminen

Kravattia vapaaehtoisesti työpaikalla käyttävä haluaa ilmaista sen avulla kuuluvansa johonkin muuhun kuin duunarikastiin. Mikäli työn luonne vaatii virkapuvun käyttöä ja siihen luonnollisena osana kuuluu kravatti, niin mikäpä siinä.

Monikulttuurisuus tuo tullessaan yllättäviä asioita. Toivoa sopii, että ongelmat pysyvät näin vähäisinä, kuten nyt vaatetuksen ihmettelyn tasolla. Tosin vähäpätöistenkin asioiden selvittely maksaa, loppupelissä aina veronmaksajan kukkaroa kaivellen.

Kilometritehtailija

Pukinparrat ainakin saisi kieltää. Hyvin omituinen muoti on, jotkut vielä näpertelevät letin muutamasta pitkästä jouhestaan. Silittelevät ja kiskovat sitä ajon aikana niin, että tarkkaavaisuus herpaantuu ja töytäisevat kumolleen suojatietä ylittävän vanhuksen.

Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä kieltämään bussikuskit ja siirtyä sähköjohdannaisiin automaattibusseihin. Pärjääväthän metrotkin ilman kuljettajia.

asiaihminen

"Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä kieltämään bussikuskit ja siirtyä sähköjohdannaisiin automaattibusseihin. Pärjääväthän metrotkin ilman kuljettajia."

Nooh, eiköhän meitä kilometritehtailijoita ala olla jo aivan riittävästi?

Hyvin hoidettu pukinpartahan on hilpeyttä herättävän näköinen. Sen omaavan bussikuskin tervehdykseksi matkustajille sopisi vallan mainiosti "mää". Voisi hyvinkin olettaa, että siinä bussissa matkustaisi nyrpeiden töihinmenijöiden asemesta pelkkiä hymynaamoja.

Kilometritehtailija

Kuuluuko turbaani todellakin bussikuskin virka-asuun. Voiko poliisit, sairaanhoitajat, palomiehet, armeijan kantahenkilökunta, vartija jne. myös käyttää halutessaan turbaania.

Jos ratintakana istuu kaveri turbaani päässä, en nouse kyytiin vaan odotan seuraavan bussin/tilaan taksin.

normi

Saaako bussikuski nyt siis laittaa päähänsä ihan millaisen härpäkkeen vaan haluaa? Jos ei saa niin kuka tarkastaa ja päättää, millainen rätti, sarvikypärä, propellihattu tms. on sopimaton? Pitääkö kuulua johonkin uskontokuntaan, jotta voi laittaa mielensä mukaisen päähineen? Kuka tarkistaa uskon aitouden?

Valveutunut

Mahtuisiko turbaani palomiehen virkapuvun eli kypärän alle?Entä poliisin "tsuikan" alle?
Kyllä on menty nyt vähän hakoteille tuon päähineen käytön kanssa. Tuleeko uskomiseen joku katkos, ellei ole päähinettä, joka kertoo uskomisesta?

Vapaaajalla, vaikka ämpäri päässä

Todellakin vapaa-ajallaan jokainen saa kulkea vaikka ämpäri päässänsä.

Jos ulkomaalaisen on mielestään aivan pakko käyttää turbaania tai jotain muuta omassa maassaan käytettyä kaapua ja Suomen kansalaiseksi haviteltuaan ei suostu sopeutumaan suomalaiseen työpukuun ja maan tapoihin, niin heillä ei ole aikomustakaan sopeutua suomalaisuuteen ja länsimaiseen kulttuuriin, vaan yrittävät tuoda omat tapansa meille ja lopulta alkavat määräillä kanta-asukkaitakin omiin tapoihinsa.
Ei suomalaisten todellakaan tarvitse suostua tällaiseen omassa valtiossaan, että vieraat määrää.
Oliver Stone juuri Suomen vierailullaan ihmettelee, että miksi suomalaisilla ei ole enää selkärankaa!
Näyttää Oliver osuneen oikeaan, vellihousuja liikaa tämän päivän suomalaisissa, sittenkö vasta ymmärtävät oman maansa ja valtionsa arvon, kun se on menetetty??

Kumartaja pyllistää aina

Miten maan ja valtion arvo on menetetty, jos dösä- ym. kuskit kielletään ja metro, bussit ja junat alkavat kulkea automaattiohjauksella? Automaattiohjaus on kuitenkin maailmalla trendi, joka on todettu kustannustehokkaimmaksi.

asiaihminen

Älä heittäydy itseäsi yksinkertaisemmaksi asiaihminen, et sinä niin tyhmä ole ettet olisi ymmärtänyt tekstin sisältöä ja asian ydintä.
Kyse ei ole pelkästään bussikuskin rätistä, kyllä sä sen ymmärrät!

Kumartaja pyllistää aina