Paikalliset

Helsinki–Vantaa-liitos hiertää kokoomusta ja demareita

Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmän piti päättää torstaina Helsingin seudun metropolialueen kuntarakenteen selvitysalueista. Toisin kävi: päätökset siirrettiin elokuun alkuun, koska kokoomuksen ja sosialidemokraattien hallitusryhmät eivät pääse sopuun selvitettävien kuntien alueista.

Toisaalla Helsinki ja Vantaa eivät löydä yhteistä tahtoa ja omaa rooliaan seudun selvityksissä, mikä luo ristipaineen myös hallituksen päätöksiin.

Tilanne elää kulisseissa koko ajan, kun ratkaisua umpisolmuun etsitään. Kuvaavaa on, että kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) torstaiaamuna pitämässä tiedotustilaisuudessa jaettiin tiedote, jossa ratkaisut sanottiin tehtävän kesäkuun lopulla.

Ministeri joutui kuitenkin perumaan tiedotteessa annetun lupauksen, koska sopua ei ollut löytynyt ennen ministerityöryhmän kokousta.

– Metropolialueen 14 kunnasta 12 on löytänyt kumppanit rakenneselvitykseen. Helsinki ja Vantaa, jotka olivat alussa innokkaimmat yhteenliittymisselvityksille, ovat nyt kuitenkin ilman kumppaneita, Virkkunen kuvasi tilannetta.

Hän pitäisi hyvänä, että Helsinki ja Vantaa tekisivät yhteisen esityksen kuntaliitosalueista, jotka niiden mielestä pitäisi laittaa selvitykseen. Virkkunen ei kuitenkaan osaa sanoa, löytyykö tällaiselle yhteiselle esitykselle mahdollisuuksia kunnista.

Tiettävästi Virkkunen haluaisi, että yhtenä selvitysalueena olisi Helsingin, Vantaan ja Sipoon yhteenliittäminen yhdeksi kunnaksi.

Helsingin päättäjät eivät kuitenkaan ole enää kovin innoissaan vaihtoehdosta, jolla syntyisivät kolmen suuren kunnan selvitysalueet: Espooseen liittyisivät Kirkkonummi, Kauniainen ja Vihti. Toinen suurkunta muodostuisi kahdeksasta Keski-Uudenmaan kunnasta. Kolmantena olisi Helsinki–Vantaa–Sipoo.

Kokoomuksen ja sosialidemokraattien välejä hiertää myös kuntien päälle rakennettavan metropolihallinnon kohtalo. Kokoomus haluaisi vain isot vahvat suurkunnat, jotka eivät tarvitse erillistä seutuhallintoa. Demarit puolestaan liputtavat metropolihallinnon puolesta seudullisen maankäytön, liikenteen ja asumisen ohjaamiseksi.

Vantaalaispäättäjät ovat puolestaan laajemmin metropolihallinnon kannalla, ja se tekee heidät nihkeiksi myös Helsinki–Vantaa–Sipoo -liitosselvityksille.

Etenemistie

Helsingin seudun 14 kunnan uudesta kuntarakenteesta valmistui selvitysmiesten esitys helmikuussa.

Selvitysmiehet esittivät kolme vaihtoehtoa: 1) Muodostetaan 2–3 suurkuntaa ja niiden välille sopimusyhteistyön malli. 2) Useampia vahvoja peruskuntia ja niiden päälle vaaleilla valittu metropolihallinto. 3) Kuntarakenteeseen vain vähäisiä muutoksia, mutta seutua johtamaan valittaisiin vaaleilla vahva metropolihallinto.

Ministeri Virkkusen mukaan mikään näistä malleista ei toteudu sellaisenaan. Ministerityöryhmä päättää selvitysalueista elokuun alussa.

Varmaa on, että Espoo–Kirkkonummi–Vihti–Kauniainen on yksi selvitysalue sekä kahdeksan Keski-Uudenmaan kuntaa omansa. Helsingin ja Vantaan kohtalo viivyttää ratkaisua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu