Paikalliset

Nettipoliisi Forss: Poliisilla ei ollut kokonaiskuvaa katuväkivallasta

Marko Forss peräänkuuluttaa verkkokeskustelijoilta malttia.

Virtuaalinen lähipoliisiryhmä

Nettipoliisina tunnettu ylikonstaapeli Marko Forss ottaa blogissaan kantaan pääkaupunkiseudulla puhuttaneeseen nuorisojengien väkivalta-aaltoon. Forss rauhoittelee ilmiön takia kiivaana käyvää verkkokeskustelua. Hän myös korostaa, ettei Helsingissä ole varsinaisia organisoituneita katujengejä.

Poliisin osakseen saamaan arvosteluun tiedottamisen heikkoudesta Forss vastaa toteamalla, että poliisi on kertonut yksittäisistä isoista väkivallanteoista Helsingin Alppipuistossa, Vantaan Heurekan puistossa sekä Espoon Kauklahdessa.

Forssin mukaan tiedottamista on hankaloittanut se, että juttuja on tutkittu eri poliisilaitoksilla.

– Asiasta ei ole yleisesti tiedotettu ryöstö- ja pahoinpitelyaaltona, koska poliisillakaan ei välttämättä ole ollut asiasta kokonaiskuvaa hallussa.

Tiedotusvälineitä Forss arvostelee siitä, että media on tarttunut ja korostanut yksittäisiä tietoja nuorisoporukoiden toiminnasta. Esimerkiksi sosiaaliviranomaisten tietoon perustuvasta knock out -ilmiöstä ei ole poliisitutkinnassa saatu vahvistusta, Forss sanoo. Teot eivät ole myöskään yksin maahanmuuttajataustaisten tekemiä eivätkä kohdistu vain kantaväestöön.

– Mielikuva somekeskustelujen perusteella siitä, että kaikki tapaukset olisivat ”lyöntipeliä” tai tarkoituksenhakuisesti kantaväestöön kohdistuneita, on siis väärä.

Forssin mukaan tekojen osallisiksi epäillyt 50 nuorta eivät muodosta myöskään yhtä ryhmää, eikä toiminta ole välttämättä ollut aina niin organisoitua kuin uutisissa on kerrottu. Poliisi on aiemmin kertonut, että jengien johtohahmot ovat ohjeistaneet osallisia sosiaalisen median kautta.

Forss myöntää, että tiedottaminen maahanmuuttajataustaisten rikollisuudesta on hankalaa.

– On tietynlainen paradoksi, että tiedottaa(pa) maahanmuuttoon liittyvästä ongelmasta miten vain, niin aina syntyy asiatonta meteliä. Tilanne on hieman sama kuin netissä leviävän koulu-uhkauksen kohdalla: tiedottamisella voidaan jopa lisätä paniikkia.

– Selvää on, että maahanmuuttoon liittyvä tiedottaminen ei ole aina ollut riittävän avointa ja aktiivista viranomaisten toimesta, vaikka sitä ei ole esimerkiksi poliisin osalta yritetty erikseen rajoittaakaan. Sama kuva on tullut monelle myös tiedotusvälineiden kohdalla, Forss puntaroi.

Miten sitten toimia jatkossa? Forssin mukaan tarvitaan lisää viranomaisten tietojenvaihtoa. Poliisin voimavarat pitää kohdistaa nuorten rikoksiin, ja resursseja lastensuojeluun sekä järjestöjen ja nuorisotoimen tarjoaman tekemiseen on lisättävä.

– (Sen sijaan) emme tarvitse yhtään enempää mustavalkoista keskustelua, jossa maahanmuuttajat koetaan pelkkänä uhkana. Tämä on omiaan lisäämään kaikkien Suomessa asuvien turvattomuutta, riippumatta siitä onko kyseessä kantasuomalainen tai maahanmuuttotaustainen henkilö, Forss kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

”Yhdellä iskulla maahan” – Nuoria hakkaava jengi toi rajun villityksen pk-seudulle7.10.2014 12.36
Miksi poliisi ei varoittanut väkivaltaisesta jengistä? Nuorin uhri 10-vuotias8.10.2014 15.31
Sosiaalityön konkari ei yllättynyt katuväkivallasta – ”Tekijöiden vastuuta ei pidä vähätellä”10.10.2014 07.10
Katuväkivallan uhrit eivät hae apua10.10.2014 18.00
Heurekan puistossa hakatun isä joutui sairaankuljettajaksi – ”Poliisi ja hätäkeskus jättivät pojan yksin”14.10.2014 12.10
Etninen jengi iski: Heurekassa riehuttiin viime yönä7.9.2014 18.03
Heurekan tappelun saldo: Sairaalakäyntejä, pesismailoja ja katkenneita hampaita8.9.2014 15.45
Seiska löysi jengijohtajan: Pelokas 16-vuotias juoksi pusikkoon14.10.2014 09.15
Nuorisojengiuutinen rikkoi ennätyksiä13.10.2014 11.00
”Nuorisojengeillä on jo hallussaan aseita”20.12.2011 14.52
Harkitse ennen kuin jaat epäillyn tai uhrin kuvaa Facebookissa2.1.2013 21.49
Poliisikansanedustaja: Jengihyökkäykset ovat rasistisia9.10.2014 09.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu