Paikalliset

Jakomäen keitaan hoito retuperällä – hiekkakuopissa uimista ei suositella

Eetu käy usein uimassa hiekkakuopalla, koska vesi on lämmintä ja hän asuu lähistöllä. Sorsat ovat hänen kavereitaan.

Minna Rajainmäki

Jakomäen ja Vaaralan välisellä metsäalueella on lähistön asukkaille rakas mutta epävirallinen uimapaikka. Neljästä hiekkakuopasta yksi on Helsingin ja kolme Vantaan puolella.

Helsingin Uutisten lukija toivoo, että hiekkakuoppia ympäröivästä metsästä tehtäisiin virallinen virkistysalue, koska siihen olisi hyvät mahdollisuudet, ja käyttö on joka tapauksessa vilkasta.

Hiekkakuopat eivät ole virallinen ranta, joten siellä ei myöskään ole pukukoppeja, pelastusrenkaita eikä vedenlaadun valvontaa, vaan ihmiset käyttävät lampia uimiseen oman harkintansa mukaan.

Liikuntavirasto ei suosittele uimista vesissä, joiden laatua ei valvota. Kuoppien vedenalainen elämä on hämärän peitossa. Sen sijaan virasto toivottaa kaupunkilaiset tervetulleiksi ylläpidetyille uimarannoille, joissa ei varmasti ole iilimatoja.

Lukijan toiveisiin saatetaan silti tulevaisuudessa vastata.

Alue on kaavoitettu puistoksi, mutta Helsingin kaupunki ei ole lunastanut sitä käyttöönsä. Maa-alue on yksityisomistuksessa, ja lähistöllä sijaitseva yritys käyttää hiekkakuoppien vettä tuotannossaan.

Vantaan kaupungilta kerrotaan, että neuvottelut yksityisten maanomistajien kanssa ovat käynnissä.

– Mielellämme kehittäisimme sitä virkistyskäyttöön, jos maa olisi kaupungin omistuksessa, sanoo Vantaan puistosuunnittelupäällikkö Hanna Keskinen.

Myös Helsingin rakennusvirastossa on tekeillä uusi aluesuunnitelma Jakomäki–Tattarisuon alueelle, johon hiekkakuopatkin kuuluvat.

Suunnitteleminen aloitetaan ensi vuonna ja toteutus aikaisintaan vuonna 2015.

Kaupunkilaisille tulee myöhemmin mahdollisuus antaa suunnitelmasta palautetta kerrokartalla.hel.fi -palvelussa. Myös luonnonsuojelujärjestöt otetaan mukaan suunnittelutyöhön.

Kaupunkilaiset voivat esittää toiveitaan alueen kehittämiseksi kuntalaisaloitteella tai edistää asiaa paikallisen asukasyhdistyksen kautta.

Tällä hetkellä kätkettyä paratiisia hoidetaan metsänä, mikä tarkoittaa puuston harventamista kymmenvuotissuunnitelman mukaisesti ja roskiksen tyhjäämistä harvakseltaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu