Makumaailma

Kartanoravintolan haaste: Tyhjää tai tungosta

LUONNON KESKELLÄ Oittaan kartanon yrittäjä Kaisa Ovaska tarjoaa konstailematonta lähiruokaa. Syöjiä voi olla kourallinen tai tuhansia.

Vielä lokakuussakin Oittaan kartanon kasvimaalta voi poimia tuoksuvia ja maistuvia yrttejä. Yrittäjä Kaisa Ovaska suunnittelee hyötypuutarhan laajentamista ja marjapensaiden istuttamista.

Päivi Tuovinen

Asiakkaiden houkutteleminen ei näinä aikoina ole helppoa, mutta Oittaan kartanossa ja Oittaan ulkoilukeskuksessa satsataan kokonaisvaltaiseen nautintoon. Tarjolla on monipuolista liikuntaa, sauna, uinti ja lähiruokaa. Valttina on palvelujen räätälöinti asiakkaiden toiveiden pohjalta. Kartanorakennuksessa voi järjestää vaikkapa muistotilaisuuden ja kivinavetan puolella isot häät tai yrityksen tyhy-päivän.

Espoon kaupunki omistaa Oittaan kartanon ja on vuokrannut sen yrittäjä Kaisa Ovaskalle. Hän on elämäntapayrittäjä, joka ei tunteja laske.

Ostan paikallisilta poimijoilta marjoja ja sieniä.”

– Kartano on ehtymätön työmaa, Ovaska sanoo. Hänen viidestä pojastaan neljä on mukana yritystoiminnassa. Heistä tiiviimmin on mukana Maltte Ahonen , joka vastaa muun muassa markkinoinnista.

Oittaan kartanon kivinavetan kahvilassa tarjotaan arkilounaita ja kartanon puolella pystytään järjestämään vaikkapa sadan hengen fine dining.

Satokaudella kesäkurpitsat ja kaikki ruokailussa tarvittavat yrtit, muun muassa sitruunamelissa, oregano, iisoppi, persilja ja lipstikka tulevat omalta kasvimaalta. Kartanon puutarhassa kasvaa myös daalioita ja kehäkukkia pöytiä koristamaan. Kivinavetan terassin kukkalaatikoissakin kasvaa yrttejä keittiön tarpeisiin.

Ensi kesänä kartanon hyötypuutarha on entistä laajempi ja kukoistavampi. Ovaska haluaa puutarhaan myös marjapensaita. Ruokalistaa ideoivat sekä Ovaska että kokit.

– Satsaamme aina sesongin mukaiseen ruokaan. Ostan paikallisilta poimijoilta marjoja ja sieniä, Ovaska kertoo.

Kivinavetassa on arkisin tarjolla lounas ja joinakin sunnuntaina kartanon puolella järjestetään brunssi. Jos kartanolle ei ole tulossa ryhmää, joka syö lounasta, oikean ruokamäärän arvioiminen on vaikeaa.

Säätiedotuksia seuraamme aina tarkkaan.”

– Aamulla on katsottava ikkunasta ulos ja mietittävä, minkä verran ihmisiä on liikkeellä. Säätiedotuksia seuraamme aina tarkkaan. Vilkkaana kesälauantaina on joskus syöty sunnuntainkin ruuat, mutta onneksi sunnuntaiaamuna pääsee tukkuun. Tällaisia tilanteita varten on mietittävä ruokia, jotka valmistuvat nopeasti.

Asiakkailta tulee paljon toiveita tarjoiluista. Naisvaltainen ryhmä saattaa toivoa kasvispainotteista ruokaa ja miesvaltainen ryhmä puolestaan äijäruokaa.

Ulkomaalaiset haluavat suomalaista ruokaa. Silloin kodassa tarjottavat loimulohi ja leipäjuusto lakkahillon kera ovat hyvä valinta.

Yrittäjältä vaaditaan Ovaskan mukaan melkoista joustavuutta, kun päivittäinen asiakasmäärä vaihtelee kourallisesta muutamaan tuhanteen. Vakituisen henkilökunnan lisäksi listoilla on noin 25 työntekijää, jotka tulevat tarvittaessa töihin.

Oittaan kartano

Oittaan kartano ja ulkoilukeskus on Bodomjärven rannalla, Kunnarlantie 33–39.

Kivinavetan kahvilassa on tarjolla buffetlounas päivittäin sekä keskiviikkoisin ja perjantaisin iltabuffet.

Kartanon puollella järjestetään sunnuntaibrunsseja, seuraava on 2.11. Pöytävaraus.

Kesäisin Kivinavetan ylisillä voi järjestää perhejuhlia ja muita tilaisuuksia.

Välinevuokrausta. Valikoimaan kuuluu mm. kirkkovene, SUP-lautoja, kickbikeja, kanootteja, suksia ja lumikenkiä.

Uimaan pääsee ympäri vuoden.

Lisätiedot www.oittaankartano.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Luukin kartanossa saa nyt myös lämmintä ruokaa18.2.2014 10.52
Tässä kartanoravintolassa kaikki on uutta - katso kuvat11.9.2013 11.24
Raksamieskin voi lounastaa Stansvikin kartanomiljöössä17.4.2013 09.22
Puotilan kartano skumpattiin auki – ministerikin piipahti, katso kuvat!28.8.2014 11.45
Backaksen pitokartano sulkee ovensa9.5.2014 18.00
Villinki-tiimi avaa ravintolan Rastilan kartanossa1.4.2014 11.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu