Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Östersundom muuttuu Hämeenlinnan kokoiseksi kaupungiksi – Katso suunnitelmat

Östersundomin idylliä vielä tässä vaiheessa.

Päivi Tuovinen

Östersundomista aiotaan tehdä 70 000 asukkaan kaupunginosa. Tai oikeastaan voisi puhua kaupungista, sillä asukkaita tulee saman verran kuin Hämeenlinnassa on nyt.

Kaupunginosasta puhuminen on harhauttavaa siinäkin mielessä, että Östersundom ylittää nykyiset kaupunkirajat. Alueeseen kuuluu osia Helsingistä, Vantaalta ja Sipoosta. Kunnat ovat suunnitelleet Östersundomia yhdessä.

Suunnitelma luo uutta kaupunkia merelliseen ympäristöön. Sillä on tarkoitus vastata pientalojen ja perheasuntojen kysyntään. Suunnittelijat toivovat, että asunnoista tulisi kohtuuhintaisia.

Käytännössä Östersundom suunnitellaan metron varaan. Metroasemia alueelle tulee viisi, ja tiivein asuminen keskittyy niiden ympärille. Samoin työpaikat, joiden enimmäismääräksi kaavaillaan 30 000.

Östersundomia hahmoteltaessa on jouduttu sovittamaan yhteen merkittäviä luontoarvoja ja rakentamistavoitteita. Rakentamista on vähennetty alkuperäisistä suunnitelmista, ja osa alueista on osoitettu virkistykseen ja luonnonsuojeluun. Yli kolmasosa 37 neliökilometrin pinta-alasta on viheraluetta.

Reviireistään joutuvat kuitenkin tekemään myönnytyksiä pyy, kehrääjä ja ruisrääkkä, joille asutuksen leviämisen arvioidaan aiheuttavan haittaa.

Idän suunta on lähes ainut vaihtoehto Helsingin kasvulle. Helsinki on hankkinut ripeästi maata Östersundomista.

– Yleiskaavan toteuttamisella on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia seutu- ja yhdyskuntarakenteeseen, asuntotarjontaan, työllisyyteen ja elinkeinoelämän mahdollisuuksiin, luonnehtii Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Mikko Aho .

Kaikki 70 000 uutta asukasta asuvat Östersundomissa noin vuonna 2060.

Östersundom-toimikunta lähettää kaavaehdotuksen kuntien luottamuselinten käsiteltäväksi lokakuun lopussa. Mikäli kaikki kunnat puoltavat sitä oman alueensa osalta, kaavaehdotus tulee nähtäville joulukuussa. Niillä main Östersundomin tiimoilta järjestetään keskustelutilaisuuksia, ja suunnitelmista voi jättää muistutuksen.

Tutustu kaavan aineistoihin: www.yhteinenostersundom.fi

Kaavaehdotuksen esittely videolla

Östersundom-toimikunnan esityslista ja päätösasiakirjat

Lisää aiheesta: 

Helsinki ostaa ripeästi maata Östersundomista päästäkseen kaavoittamaan27.6.2014 11.49
Östersundom pysyy C-vyöhykkeellä22.1.2014 16.00
Sipoonkorpi laajenee maanvaihdoilla15.2.2013 13.49

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu