Paikallisurheilu

Kriketti on aasialaisten sauna

Ainoa krikettiin suunniteltu nurmikenttä on Keravalla. Se on soikea ja noin 100 metriä halkaisijaltaan. Peli on suosittua Aasiassa ja englanninkielisissä maissa. Joukkueeseen kuuluu 11 pelaajaa.

Minna Rajainmäki

Aasialaistaustaisten on vaikea päästä mukaan muihin urheilulajeihin, arvelee Sri Lankasta lähtöisin oleva Vijitha Pereira.

Hän on pelannut pesäpallon sukuista krikettiä koko pienen ikänsä. Kuten moni muukin aasialainen.

– Kriketti on hyvä ulkoilutapahtuma ja tapa tavata kavereita, Vantaan Krikettiklubissa pelaava ja Espoossa asuva Pereira sanoo.

Kriketin parissa aasialaistaustaiset tuntevat olonsa kotoisaksi ja monille se on totista urheilua.

– Kun suomalaiset menevät ulkomaille, he rakentavat kimpassa saunan, kun aasialaiset tulevat Suomeen, he perustavat krikettijoukkueen, kuvaa lajiyhdistyksen Cricket Finlandin edustaja Janne Lumme.

 

Tämä on ainoa urheilulaji, jossa syödään lounasta kesken pelin.”

 

Suomessa on noin parikymmentä krikettijoukkuetta, joista yli puolet on pääkaupunkiseudun kaupungeissa; Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Uusia joukkueita perustetaan joka vuosi.

Espoolaisessa Bengal Tigersissa on lähinnä bangladeshilaisia pelaajia. Pakistanista muuttaneilla on oma seuransa. Myös srilankalaiset ja intialaiset ovat hyvin edustettuina suomalaisessa kriketissä. Monet toisen polven maahanmuuttajat ovat ottaneet lajin omakseen vanhempiensa kautta.

– 98 prosenttia joukkueemme pelaajista on Suomen kansalaisia, Helsinki Cricket Clubin puheenjohtaja Zahoor Khan täsmentää.

Perisuomalaisia on pikkuhiljaa tullut lajiin mukaan ja intialaistaustainen Khan uskoo, että yhä useampi suomalainen alkaa pelata krikettiä aktiivisen koulutustoiminnan myötä.

Kriketti ei ole pelkkää teen juontia ja auringonottoa, vaikka lyöntivuorossa olevan joukkueen pelaajilla ei olekaan tekemistä. Kriketissä pelataan myös SM-liigaa, joka on nimeltään SM40. Ykkösdivisioonan kuudesta joukkueesta jopa viisi on pääkaupunkiseudulla. SM40-pelit kestävät kerrallaan kuutisen tuntia.

– Tämä on ainoa urheilulaji, jossa syödään lounasta kesken pelin, Khannauraa.

Hän arvelee, että pelin lyhyempi versio T20 tulee yleistymään Euroopassa. Se kestää ”vain” kolme tuntia ja se on muuttunut viime vuosina kaupallisemmaksi.

Joukkueita

Vantaa Super King Cricket Club, Rajakylän kenttä

Vantaa Cricket Club, Rajakylän kenttä

Stadin Krikettikerho, Ruskeasuon pallokenttä

Shaurya Cricket Club, Leppävaara

Men's Thinking Society, Suomenlinna

Merisotakoulun Krikettiklubi, Suomenlinna

Kerava Cricket Club, Kerava

Helsinki Metropolitan Cricket Club

Helsinki Gymkhana Cricket Club

Helsinki Cricket Club

Finnish Pakistani Club

Espoo Cricket Club, Leppävaara

Empire Cricket Club, Ruskeasuo

Bengal Tigers Cricket Club, Leppävaara

Suomella on myös oma maajoukkue.

Lähde: Cricket Finland

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu